פסטיבל "תור הזהב"- היום השני
26.04.16 / 10:52
שירה וריקודים אתיופים מסורתיים במשכן, פתיחה חגיגית של סניף בית הקפה "קקאו" ברחבת המשכן, מופע מוזיקה של תלמידי קונסרבטוריון "אקדמא", טקס חלוקת "פרסי תור הזהב" במונארט, אביב גפן ואביתר בנאי במופע אינטימי באמפי פארק והמופע מיוחד לפסטיבל- 'קולות' של ישי, שיר ונתי לוי במשכן לאמנויות הבמה. וזה רק מה שהיה ביומו השני של הפסטיבל.
יומו השני של פסטיבל "תור הזהב" נפתח במסיבת מוזיקה של להקת "אבבה איהוש" שכלל שירה, ריקודים אתיופים מסורתיים ונגינה, בכניסה חופשית ברחבת המשכן הפנימית. הזמרת קנובש אבבה מלסה יחד עם רקדניות בנות העדה הרקידו את באי המשכן באנרגיות ושמחת חיים מרהיבה.
במקביל, בטקס חגיגי נקבעה מזוזה ונפתח באופן רשמי בית הקפה מרשת "קקאו" הממוקם ברחבת המשכן לאמנויות ומהווה מענה עבור באי המשכן לאמנויות ולא רק, בנוכחות מר מוטי מלכא מנכ"ל המשכן לאמנויות ופרופסור יוסף שטרית- אחד ממקבלי פרס תור הזהב בטקס שהתקיים אמש.
פרסי "תור הזהב"
את טקס "פרס תור הזהב" אותו ייסד מר מוטי מלכא מנכ"ל המשכן לאמנויות הבמה ופסטיבל "תור הזהב" פתחה הזמרת האשדודית יובל דיין בביצוע השיר "עד שתחזור". שדרנית גלגל"צ- ליבנת בן חמו (גם היא מאשדוד) הנחתה את הטקס. הענקת הפרס החלה אשתקד, אולם מסתמנת בחשיבותה ומשמעויותה בכל הנושגע לתרבות הישראלית כאבן דרך בהבנה כי התרבות המזרחית בישראל איכותית ומפוארת וכי יש להוקיר את האנשים הפועלים שנים לשימורה, חיותה ותיעודה.
השנה, הוענקו פרסי תור הזהב לפסנתרן והמלחין מוריס אל מדיוני, לפרופסור יוסף שטרית ולזמר והיוצר אנריקו מסיאס (שלא נכח בטקס אולם יקבל את הפרס בחודש מאי הקרוב, בו גם יופיע בעיר אשדוד).
מי הם הזוכים?
פרופסור יוסף שטרית-
תרומתו גדולה וחשובה למחקר ולתיעוד של תרבות יהודי מרוקו, בשירה העברית והערבית ובעיקר תיעוד השפה הערבית המרוקאית היהודית והשירה שבעל פה. פרופ' שטרית הינו אחד מעמודי התווך החלוציים והמרכזיים במחקר תרבותם של יהודי מרוקו. למד באוניברסיטה העברית בירושלים ובסורבון בצרפת.
מוריס אל מדיוני-
תרם רבות לפיתוח הסגנון האנדלוסי המודרני, המשלב סגנונות מערביים כמו ג'אז וסלסה ואף כליזמר ופלמנקו, עם סגנונות אנדלוסיים וצפון אפריקאים. מענקי המוזיקה האנדלוסית בעת החדשה. אמן ומוסיקאי ייחודי ובעל שיעור קומה בצפון אפריקה, צרפת, ישראל ובעולם כולו.
אנריקו מסיאס- גסטון גרנאסיה-
זוכה פרס מיתר הזהב בתפוצות- תורם רבות להמשכיותה של המוזיקה האנדלוסית בסגנונה האלג'ירי, אשר לתוכה שזר מוטיבים מוזיקליים ערביים מודרניים, ספרדים, צוענים, לטינים וים תיכוניים ובכך יצר סגנון מוזיקלי ייחודי. על גבי לחניו המבריקים, נגינתו הייחודית ושירתו בצרפתית המסולסלת, הפכה שירתו החדשנית מחד והנטועה עמוק באנדלוסיה מאידך, לנחלת מיליונים- יהודים ומוסלמים בצרפת, צפון אפריקה, קנדה ובישראל.
ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי: "תור הזהב זו מורשת של יום יום ולא רק בפסטיבל. התרבויות השונות יוצרות מציאות ושורשים שנשענים על עשייה תרבותית, אקדמית, רוחנית וחברתית. אנשים שהקדישו אץ חיים ליצירה ועשייה אמנותית כדי להחיות, לתעד ולשמר את המורשת.
הערב אנו מוקירים תודה לשלושה אנשים, להם אנחנו חייבים את המורשת שיצרנו באשדוד.
כולנו מכירים אותם, הם הצליחו ליצור מעבר לחיים השוטפים שלהם, יצירה ענקית- כל אחד בתרבות בה הוא צמח. ראו בעשייה שלהם נכס תרבותי אותה תרמו והפכו לחלק מההוויה שנוצרת בישראל ה"חדשה" באהבה אין קץ. בהענקת פרס תר הזהב, אנו מחזירים להם מעט מהאהבה הזו, ולבני המשפחה שתמכו בהם. תודה למוטי מלכא מנכ"ל הפסטיבל על היוזמה לפסטיבל "תור הזהב" ובכלל, על החוויה והשפע התרבותי שאתה מעניק לכל תושבי אשדוד, האזור ובכלל לתושבי מדינת ישראל. בנוסף, תודה לועדת הפרס הנכבדה".
עוד ציין ראש העיר, ד"ר יחיאל לסרי כי בפסטיבל "מדיטרנה" שיתקיים בתחילת חודש יוני, יחלו לציין בעיר את אירועי יום ההולדת ה- 60 של העיר אשדוד והזכיר את הסלוגן הנבחר לציון האירועים: "אשדוד עיר אחת עם פנים רבות", המבטא את רב התרבותיות שהתפתחה בעיר לאורך השנים- כאידיאולוגיה.
"אנחנו מקווים שהדברים שאמרה השרה מירי רגב אכן יתקיימו- ה"תרבות המערבית" אוחזת בנתח בלתי פרופורציונלי. פה באשדוד אנחנו עושים תרבות "שונה" ובונים אלטרנטיבה ותרבות מזרחית עמוקה, גבוהה ואמיתית. פסטיבל "תור הזהב" הוא חלק חשוב ביצירה הזו- זה לא עוד אירוע ופסטיבל. אנו עושים פה צעד חשוב לתרבות הישראלית להחזרת "תור הזהב" במאה ה21", אמר ד"ר יחיאל לסרי.
בהמשך הערב התקיים במשכן לאמנויות מופע מיוחד לפסטיבל של משפחת לוי- ישי, נתי ושיר, שאף אירחו את הזמרת נועה בן שושן ששרה בצרפתית. השלושה שרו להיטים מכל הזמנים, יחד ולחוד, שלהם ושל מיטב היוצרים כמו: "עלם חמודות", ריקוד רומנטי", "האחת שלי", "את", "זירת חיי" ועוד.
במקביל, התקיים באמפי פארק ים המופע המשותף של אביב גפן ואביתר בנאי: "יש שמיים מעליי". קצת קשה לעכל מופע אינטימי במקום כל כך גדול כמו האמפי פארק, אולם נדמה שאמנים מרגשים וגדולים באמת כמו גפן ובנאי מסוגלים לעשות את זה. השניים, שונים "שמיים וארץ" אחד מהשני מתבדחים על הקירבה המרוחקת ביניהם ומרגשים בחיבור דרך המוזיקה. המופע אקוסטי ומלווה בנגינתו הפנומנלית של מיטלמן על הפסנתר.
אביתר עושה אביב
אביב עושה אביתר
אביב שר אביב
אביתר שר אביב.
השירים של שני היוצרים הגדולים הללו קיבלו משמעויות שונות בביצועים האחד של השני. אחד עם כיפה ואחד עם איפור. אחד מרגעי השיא היה כשאביב שר ואביתר ניגן את "תיאטרון רוסי"- שיר שאביתר כבר לא מבצע בשלמותו (לא שר מתוכו כמה שורות), ביצוע של אביתר לשירים: "אור הירח" ו- "סוף העולם" ושל גפן לשיר "אבא" של אביתר.
השניים להטטו בין הפסנתר לגיטרה והפכו את הבמה למשחק כסאות מוזיקלי בלתי פוסק, שריגש את הקהל שעמד כולו על רגליו בתום המופע והריע לשניים במחיאות כפיים סוערות.