בנאפיס אשדוד מסבירים מה גרם להם להפוך את הסניף באשדוד לכשר
13.04.18 / 09:59
אחרי שנים של פעילות 24/7 סוגר הסניף האשדודי של הרשת את שעריו בשבת. התפריט עבר מהפך ויהיה "כשר למהדרין". בעל הבית טוען שאין שום קשר לניסיון העירוני לסגור עסקים בשבת, ומבהיר שהשיקול שלו כלכלי: "בדקתי את השוק והבנתי שיש דרישה מאוד גבוהה לאוכל כשר"
סניף אשדוד של מסעדת נאפיס הוכשר. החל מיום ראשון האחרון כל האוכל במסעדת נאפיס מוגדר כ"כשר למהדרין" והמקום יהיה סגור בשבת. על רקע מלחמות השבת שידעה העיר בחודשים האחרונים והזגזוג בין החרדים לדתיים שביצע ראש העירייה, יחיאל לסרי, כשבאופק מערכת הבחירות המוניציפליות המתקרבת שעל פי ההערכות תשים במרכזה את צביונה הדתי של אשדוד, נראה כי מדובר באבן דרך משמעותית במיוחד בנושא. "תם עידן. נאפיס הוא בין האייקונים שמסמלים את התקופה שאשדוד היתה שוקקת חיים בלילות ובשישי-שבת", אמר באכזבה השבוע תושב העיר ג'ימי קוז, מיושבי המקום, וביטא את מה שרבים מתושבי העיר חשים בעת האחרונה.
המאפים יהפכו לטבעוניים
לאחר לבטים רבים, החליט מי שמנהל את הזיכיון בעיר (ובחר, בין היתר על רקע רגישות הנושא, שלא לחשוף את שמו) לבצע שינוי דרמטי.
"מ־2008 אני המנהל והבעלים של הסניף באשדוד", הוא מספר. "בחצי השנה האחרונה הבנתי שיש בעיר ציבור גדול שרוצה לבוא ולאכול כאן אבל לא יכול מאחר שאין לנו תעודת כשרות. יש גם כאלה שהיו אוכלים בנאפיס בצעירותם והיום הם התבגרו ונהיו מסורתים יותר והם מתגעגעים למקום. אחרי שקיבלנו הרבה פניות למה אנחנו לא כשרים, בדקתי את השוק והבנתי שיש דרישה מאוד גבוהה לאוכל כשר". לדבריו, בטרם ביצע את המהלך הוא ערך סקר שוק מקיף ברשתות החברתיות ובתשאול קהל לקוחותיו.
"אנחנו הראשונים ברשת שעשינו את השינוי הזה, למרות שגם ככה כל המוצרים שלנו כשרים והרוב בד"ץ ומהדרין", הוא מסביר. "גם לא ערבבנו חלב ובשר ולא ערבבנו את הצלחות".
ובאמת שווה לוותר על עבודה בשבת?
"למרות שבשבת עבדנו ממש טוב, זה שווה לעשות את המהפך הזה. אני מאמין שזה יעבוד כי קרוב ל־50 אחוז מהאנשים בעיר שומרים כשרות והם מאוד רוצים".
לילה מחוץ לעיר
כאמור, יש הרואים במהלך העסקי של נאפיס צעד סימבולי, שגם אם לא הוכתב על ידי העירייה וראשיה, בהחלט מאפיין את הכיוון אליו הולכת העיר בעת האחרונה. ג'ימי קוז, תושב אשדוד, קיבל באכזבה גדולה את העובדה כי נאפיס נסגר בשבת. "מבחינתי תם עידן. נאפיס הוא בין האייקונים הוותיקים באשדוד, שמסמל את התקופה שאשדוד היתה שוקקת חיים בלילות ובשישי-שבת, כשהיו מגיעים לכאן מאשקלון, יבנה ואפילו מראשון לציון לחוות את אווירת הפאבים ולקנח את הערב במלווח, זיווה או מנה בשרית. ולא רק אחרי הפאבים - אין ספק שלסיים בנאפיס את 'שבת בים' זאת חוויה שאתגעגע אליה".
עבור קוז תזמון סגירת סניף אשדוד בשבת בעייתי, בעיקר על רקע מלחמות השבת שהתרחשו בעיר בחודשים אחרונים: "חבל שבאשדוד הסוערת יצא שנאפיס מתחרדת. אני מאמין שאם היו עושים את הצעד הזה לפני שישה חודשים, המעבר היה פחות צורם. אני מאמין שמי שיהנה מהמהלך הוא העסקים שכן משרתים נאמנה את הציבור בשבת. חבל מאוד שאשדוד מזדקנת ואין יותר תרבות בילויי לילה ובסופ"ש כל הצעירים צריכים לצאת מהעיר".
שבת מנוחה
ודומה שנאפיס לא לבד. מסעדת "חצר אחורית", שנפתחה בשנה האחרונה ועובדת ללא תעודת כשרות, פועלת כעת כדי לקבל תעודה. הבעלים, מתן אטיאס (29) ומתן דהן (30), תושבי אשדוד, בחרו להביא לעיר מסעדה מיוחדת המשלבת בין סגנונות - ים תיכוני, צרפתי ומולקולרי - ובחודשיים בהם המסעדה פועלת הבינו שתעודה כנראה הכרחית אם הם רוצים לשרוד בשוק האשדודי.
"אנשים באשדוד רוצים לראות תעודת כשרות, אם אדם רואה את התעודה הוא רגוע. אני יכול להבין את זה", מסביר דהן. "המסעדה היא גם חלל לאירועי בוטיק עד 30 איש, ואנחנו גם מגיעים לבתים ועושים אירועי חוץ ומבשלים שם; ולמרות שמכל האירועים שעשינו עד עכשיו אולי שניים לא יצאו לפועל בגלל תעודת כשרות, יש את אלה שרוצים לראות את התעודה, גם אם מלכתחילה כל המוצרים שלנו כשרים ולא יהיה הבדל משמעותי לאחר קבלת התעודה".
בשבוע שעבר צולם ראש העירייה לסרי סועד במקום עם רעייתו. דהן מבהיר כי אין לכך שום קשר להחלטתו וכי לדעתו המהלך מתבקש משום שההקפדה כיום על כשרות בכל שכבות הציבור בעיר גדולה מבעבר: "אשדוד היא עיר מסורתית-דתית, ורוב האוכלוסייה פה דורשת תעודת כשרות, ובשנים האחרונות יותר. עכשיו גם הדור הצעיר מבקש כשרות, דווקא חבר'ה שאינם חובשי כיפות. גם אני מגיע מבית מסורתי, והאחים שלי, שגרים באשדוד, חרדים כבר שנים. אני יודע שאם תהיה תעודת כשרות הם יבואו, לפחות אחד מהם".
ואיך תשפיע המגמה הזו על מקומה של אשדוד על מפת הקולינריה הישראלית? יוני חזיז, מנהל פרויקטים בחברה לתיירות, שמקדם בתקשורת הארצית את הסצנה הקולינרית האשדודית, מסביר כי הוא מאמין שבסצנת האוכל הרב־תרבותית שמאפיינת את העיר יהיה מקום גם להכיל את המגמה הזו: "עיתונאי קולינריה ותיירות שאני מזמין לבקר נדהמים כל פעם מחדש. רובם חושבים שאשדוד זה רק 'אידי' ו'פסקאדו', ופתאום הם פוגשים וטועמים את כל המגוון הזה ונשארים המומים. גם מהעובדה, אגב, שהעיר לא רק שלא סגורה בשבת, אלא שגם ניתן לאכול בה פירות ים ושלל שרצים".
הכתבה המלאה מתפרסמת בעיתון 'ידיעות אשדוד' מקבוצת ידיעות תקשורת.
צילומים: אבי רוקח ושירן כהן שי, "אשדוד בתפריט"