הערך התזונתי והחשיבות של דג הטונה
19.04.24 / 08:47
טונה היא אחד הדגים הטעימים והפופולריים ביותר בישראל וגם במדינות רבות אחרות. בין היתר, הדג הבריא הזה משמש בכריכים ובסלטים, הוא מתאים מאוד להכנת מאכלים פופולריים כגון סושי וסשימי ועוד. דג זה בולט לטובה הן בטעמו ובאיכויותיו הקולינריות, אך גם בערכו התזונתי הגבוה, מה שהופך אותו למקור מזון חשוב באופן ראוי לציון.
חשוב לדעת - ערכים תזונתיים של טונה
כעת נרצה להרחיב מעט על הערך התזונתי של טונה. תזונאים מסבירים כי זהו מקור מצוין לחלבונים באיכות גבוהה. הדג מספק מגוון רחב של חומצות אמינו שונות, הדרושות לבריאות כללית טובה. החלבון ממלא תפקיד חשוב ביותר בבנייה של רקמות הגוף, כך שטונה נחשבת כמזון בעל ערך לבניית השרירים ולבריאות הגוף באופן כללי. בנוסף, דג זה ידוע כדל בשומנים רוויים, מה שהופך אותו למקור מזין וטוב. הוא בריא מאוד על פי ההנחיות התזונתיות העדכניות, הממליצות להפחית את צריכת השומן הרווי כדי לשמור על בריאות הלב וכלי הדם.
היבט משמעותי נוסף בהרכב התזונתי של טונה כמו של דגים בריאים אחרים זהו ההרכב של אומגה 3 בדגים . חומצות השומן הבריאות הללו ידועות כבעלות סגולות נוגדות דלקת, הן חשובות לבריאות הלב וכלי הדם, עוזרות לתפקוד המוח ונחוצות לבריאות הכללית של מגוון סוגי התאים בגוף. נוכחותם של שומנים אלה הופכת את הטונה לבחירה תזונתית ראויה לשמה.
החשיבות הבריאותית של צריכת טונה בכמות מתאימה
אפשר להוסיף ולומר עוד כמה דברים לגבי הערך התזונתי של הטונה וכיצד היא מועילה לבריאות. טונה בהירה, הזן הפופולרי ביותר בישראל, ידועה כבעלת תכולת הכספית הנמוכה בהשוואה לזני טונה אחרים. בנוסף, צריכת טונה בהירה מביאה עימה מספר יתרונות בריאותיים.
- ראשית, זהו מקור רזה של חלבון, התורם לבניית שרירים ולשיקום הגוף לאחר פציעה או במהלך אימונים ופעילות אינטנסיביים.
- הדג מספק כמות משמעותית של חומרים מזינים כגון ויטמין D, ויטמינים מקבוצת B וכן זרחן וסלניום, שיש להם ערך בתהליכים של חילוף החומרים וכן בתפקוד משופר של מערכת החיסון.
- הסלניום בטונה פועל כנוגד חמצון רב עוצמה, המגן על התאים מפני נזקים שונים.
- תכונות אלה תומכות בטענה שטונה נחשבת לתוספת מועילה לתזונה מאוזנת, להשלמת אורח חיים בריא תוך שמירה על צריכת הקלוריות המאוזנת.
מהי הצריכה המומלצת של טונה
בעוד טונה כאמור מביאה יתרונות בריאותיים רבים, חשוב לצרוך אותה בכמות נאותה. עבור מבוגרים, אכילת טונה בהירה פעמיים עד שלוש בשבוע נחשבת ראויה וטובה, להפקת מירב היתרונות התזונתיים. כל מנה ממוצעת עומדת על בסביבות 80 עד כ-100 גרם. עבור נשים בהריון וילדים צעירים מנה או שתיים של דג בשבוע נחשבת לטובה.
צריכת טונה ושיטות של דיג אחראי
לסיום, מעניין לציין כי כיום נוטים לקדם צריכת טונה במקביל להתייחסות להשפעה הסביבתית של דיג טונה. מיני טונה מסוימים סובלים מדיג יתר, מה שמוביל לבעיות איזון אקולוגיות. לכן חברות רבות כיום תומכות בשיטות דיג בנות קיימא, תוך התחשבות באקולוגיה הימית ובבריאות הציבור. צרכנים יכולים להשתמש בטונה של מותגים התומכים בדיג מאוזן ואקולוגי, מה שמבטיח כי הטונה היא ממקור אחראי מבחינה חברתית וסביבתית.
לסיכום, שילוב טונה בתזונה מהווה מקור טוב ועשיר של חומרים מזינים. כיום, ניתן לצרוך את הדג החשוב, הטעים והבריא הזה, תוך התחשבות בהשפעות סביבתיות ודיג אחראי. המשיכו ליהנות מטונה על מגוון צורות ההכנה הטעימות שלה, וכך תספקו לגוף ערכים תזונתיים חשובים ובריאים. ולהורים – שימו לב שגם לילדים כדאי לצרוך דגים, באופן מאוזן, איכותי, טעים ובריא.