13.01.14 / 08:23
בני משפחתה של תושבת אשדוד תובעים 2.5 מיליון שקל פיצויים ממשרד הבריאות ומקופת חולים לאומית לאחר שאמם נפטרה כתוצאה מגידול בראשה. לטענתם, היא הייתה בקבוצת סיכון גבוהה כי בצעירותה הוקרנה נגד גזזת.
משפחה מאשדוד הגישה תביעה כנגד קופת החולים לאומית וממשרד הבריאות על סך ־2.5 מיליון שקל, לאחר שאם המשפחה נפטרה באפריל 2011 מגידול בראשה כשהיא בת 63.
הגידול בראשה התפתח, לטענתם, כתוצאה מטיפול בהקרנות מנע נגד מחלת הגזזת ממנה סבלה.
חרף תלונותיה בשנים האחרונות על מצב בריאותי ירוד, הצוות הרפואי שטיפל בה התעלם מהיותה בקבוצת סיכון והמחלה אובחנה באיחור.
האישה, ילידת מרוקו, עברה בילדותה בישראל טיפול בהקרנות רנטגן לראש נגד מחלת הגזזת (פטרת עור הקרקפת). בכתב התביעה צוין כי מחקרים רפואיים בעבר הצביעו על שכיחות סטטיסטית גבוהה יותר של גידולי ראש וצוואר באוכלוסיית מוקרני הגזזת.
כשהייתה האם בת 50, היא סבלה מסדרת בעיות נוירולוגיות והפרעות קוגניטיביות. לטענת בני משפחתה, היא התלוננה באוזני הרופאים על ירידה בזיכרון ובריכוז, בלבול, שכחה והפרעות בראייה. רק בסוף 2010 נותחה בשל גידול (מנינגיומה) שפיר בראשה. מאז הניתוח המנוחה לא החלימה עד שנפטרה באפריל 2011.
בכתב התביעה, שהוגש על ידי משרד עו"ד רובינשטיין יקירביץ' בבית המשפט המחוזי, צורפה חוות דעת של פרופ' עודד אברמסקי, לשעבר מנהל המחלקה הנוירולוגית בבית החולים הדסה עין כרם בירושלים. הרופא קבע בחוות דעתו כי ניתן וצריך היה לאבחן את הגידול בעודו שפיר וקטן יותר עוד ב־2002, "אז
ניתן היה להסיר אותו בשלמותו. למרות שההיסטוריה הרפואית שלה הייתה ידועה למטפלים, לא טרחו להפנות אותה לבדיקת CT מוח כנדרש וכמתחייב בנסיבות, בדיקה שהייתה מגלה ככל הנראה את הגידול ומאפשרת טיפול מתאים".
על פי חוות דעתו, הרופא המדינה וקופת החולים התרשלו כלפי המנוחה בכך שלא התריעו בפניה כי אצל מוקרני גזזת ידוע על סיכון גבוה מהרגיל לחלות במנינגיומה וכי לא יידעו אותה שבאפשרותה לעבור בדיקות סקר ומעקב לגילוי מוקדם.
התביעה הזכירה קיומו של חוק מדינה מ־1994, הקובע פיצוי לאוכלוסיית המוקרנים, שנפגעו מאחת המחלות הקבועות בחוק ושהוכחו כבעלות קשר סיבתי לקרינה שקיבלו בילדותם. בין היתר, הוכרו גם גידולי מוח שפירים כמו מנינגיומות.
ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "כתב התביעה טרם התקבל. לכשיתקבל, יטופל כמקובל".
מקופת החולים לאומית נמסר בתגובה: "תשובתנו תימסר לבית המשפט כמקובל".