מהי הרפורמה המתוכננת בבתי המשפט?
09.02.23 / 15:44
הרפורמה היא התוכנית שהציגה הממשלה לביצוע שינויים במערכת המשפט בישראל ב-4 בינואר 2023, שבוע לאחר השבעת ממשלת ישראל השלושים ושבע, ועוררה דיון ציבורי נרחב ומחאה.
בינואר 2023 הציג שר המשפטים יריב לוין ארבע יוזמות לשינויים מרחיקי לכת במערכת המשפט בישראל:
שינוי הרכב הוועדה לבחירת שופטים: התכנית תעניק לקואליציה או לנציגיה רוב מוחלט בוועדה לבחירת שופטים, ותאפשר לה שליטה מלאה בבחירת השופטים לכל הערכאות. לצד זאת, היא מציעה לבטל את בחירת נשיא ביהמ"ש העליון לפי ותק ("שיטת הסניוריטי") כדי שהוועדה תוכל לבחור גם מועמד חיצוני.
פסקת ההתגברות: תאפשר לכנסת לחוקק חוק מחדש, למרות פסיקת בית המשפט שהגדירה אותו כחוק הסותר חוק יסוד. הרוב שיידרש לשם התגברות על חוקי היסוד הוא 61 חברי כנסת.
ביטול עילת הסבירות: העילה משמשת את בית המשפט כדי לבחון החלטות שלטוניות. בית המשפט יכול לפסול החלטות במקרים שבהם החלטה היא קיצונית במיוחד, למשל אם התקבלה מתוך שיקולים זרים.
מינוי היועצים המשפטיים במשרדי הממשלה כמשרות אמון: במקום מינוי באמצעות מכרז, יוכל מנכ"ל המשרד, איש אמונו של השר, למנות את היועץ המשפטי כמשרת אמון.
עיקרי התוכנית
שינוי דרכי פעולת הוועדה לבחירת שופטים, ומינוי השופטים – לכל המשמעות והפרטים – כנסו כאן
מתן אפשרות למינוי שופט חיצוני לנשיא בית המשפט העליון -
הרחבת הוועדה לבחירת שופטים מתשעה חברים לאחד עשר, בהם 8 נציגי הפוליטיקאים ו 3 שופטים – לכל הפרטים המלאים – כנסו כאן.
ביטול הבחירות החשאיות בכנסת לבחירת חבריה בוועדה.
שינוי הרוב הנדרש למינוי לרוב רגיל - למשל במקום ששופט לבית המשפט העליון יצטרך שבעה קולות מתשעת חברי הוועדה יספיקו לו 5 קולות בלבד כדי להיבחר - כל הפרטים כאן
עריכת שימוע פומבי בוועדת החוקה, חוק ומשפט למועמדים לכהונה בבית המשפט העליון.
ביטול שיטת הסניוריטי - על שיטת הסניוריטי - קראו כאן
עילת הסבירות - תבוטל עילת הסבירות המאפשרת להתערב בהחלטות הממשלה והרשויות, כולל הדרג המקצועי, אם חרגו ממתחם הסבירות - לכל הפרטים כנסו כאן.
קציבת כהונת נשיא בית המשפט העליון וסגנו לשש שנים, שבסיומן ישובו לכהן כשופטים מן המניין בבית המשפט העליון.
הסדרת פסילת חוקים ופסקת ההתגברות - הכנסת תוכל, ברוב של 61 מחבריה, לשוב ולחוקק חוק שחוקקה ונפסל בבית המשפט העליון. תוקף החוק יהיה 4 שנים, או עד שנה לאחר תחילת כהונת הכנסת הבאה, המאוחר מביניהם. הכנסת תוכל לשוב ולחוקק חוק שחוקק בכנסת קודמת, אף אם נפסל פה אחד בבית המשפט העליון – כל הפרטים כנסו כאן
בית המשפט לא יוכל לדון בחוקי יסוד – מהם חוקי יסוד – כנסו כאן
פסילת חוקים תתאפשר בבית המשפט העליון בלבד, בהרכב מלא של 15 שופטים, וברוב של 80%.
הגבלת משך הדיון על פסילת החוק.