01.02.23 / 14:02
האם כדאי להתגרש עם תינוק? אלו קשיים עלול התינוק לחוות בעקבות הגירושין? ועל מה חשוב להקפיד כאשר מתגרשים במקרה כזה? על כך להלן.
תקופת ההיריון והלידה מאתגרת את הזוגיות
מקרים רבים של גירושין מתרחשים בעקבות ההיריון והלידה. האמירה 'תביאו ילד משותף והוא יחזק את הזוגיות ביניכם' – רחוקה מלהיות נכונה. תקופת ההיריון והלידה הינה תקופה מאתגרת עבור הזוגיות; תינוק שנולד דורש תשומת לב והשקעה בלתי פוסקת ושואב את האנרגיות של שני ההורים.
זאת ועוד, השינויים הגופניים וההורמונליים של האשה בתקופת ההיריון והלידה עשויים להשפיע על מצב רוחה, על תשוקתה המינית ועל יחסה לבן הזוג שלה. בן הזוג עשוי לחוש שאינו רצוי ולהתרחק אף הוא - מה שייצור תגובת שרשרת שתדרדר את הזוגיות.
במידה ואתם שוקלים האם להתגרש בתקופה זו, חישבו היטב האם המשבר שלכם הוא זמני וניתן לפתרון או שמדובר בקרע שלא ניתן לאיחוי. בכל מקרה, אין ספק שהשאלה איך להתגרש בלי לפגוע בילדים תמשיך להדהד בכם, ובצדק.
האם כדאי להישאר בזוגיות בשביל התינוק?
גירושין אינם דבר פשוט, בוודאי כאשר ישנו תינוק בסיפור. אך האם זו סיבה שלא להתגרש?
מצד אחד ישנם מחקרים המראים כי ילדים מעדיפים שהוריהם יישארו בזוגיות גרועה מאשר שיתגרשו, אך מצד שני ישנם מחקרים אחרים הקובעים כי הנזק שנוצר כתוצאה ממריבות בין ההורים עלול להשפיע לרעה ולטווח הארוך על התפתחותם של הילדים.
כך או כך, לדעתי הקושי של הילדים אינו מצדיק חיי סבל של ההורים. במידה והגעתם למסקנה שחיי הנישואין שלכם לא ניתנים לשיקום, הקושי של הילד אינו מהווה סיבה מספקת להמשך הנישואין.
הקפידו על שגרה קבועה ויציבה עבור התינוק
ישנם הבדלים בין ההתמודדות של ילדים גדולים עם הגירושין לבין ההתמודדות של תינוק עם הגירושין. ילדים גדולים זוכרים את המצב שהיה לפני הגירושין ויש להם קושי עם העזיבה של אחד ההורים. הקושי יכול להיות הן מבחינת תחושת האבדן של אחד ההורים, והן מתוך כך שהילד מאשים את עצמו בפרידה של הוריו.
לעומת זאת, תינוק אינו זוכר מה היה לפני הגירושין והוא מתרגל מהר מאד לגדול בסביבה חד הורית. הקושי של התינוק נובע מעצם השינויים בסביבתו הטבעית. תינוק צריך סביבה קבועה ויציבה שתיתן לו תחושת ביטחון.
משום כך, אם אתם מחליטים להתגרש, השתדלו ליצור שגרה קבועה ויציבה עבור התינוק ולהמעיט בשינויים בסדר יומו ככל האפשר.
כיצד לקבוע את הסדרי הראייה של התינוק
המחוקק מכיר בצורך של ילד בגיל הרך לגדול אצל אמו וקובע בתור ברירת מחדל כי ילד עד גיל 6 צריך להיות במשמורת האם. קביעה זו נותנת מענה לסוגיית המשמורת - אך מה לגבי הסדרי הראייה?
לאור הצורך של התינוק ביציבות ובקביעות, כפי שהסברתי לעיל, השאלה מתחדדת: האם טוב לטלטל את התינוק מבית לבית? האם השינויים התכופים אינם מזיקים לתינוק?
חשוב להבהיר כי הגישה המשפטית היא שזכותו של האב לראות את ילדו אינה גוברת על זכותו של הילד לחיים שקטים ורגועים. טובתו של הילד, אפוא, היא המדד היחיד לפיו נקבעים המשמורת והסדרי הראייה.
ובכן, התשובות לשאלות מן הסוג הזה אינן חד משמעיות ומשתנות ממקרה למקרה. ההמלצה שלי היא להשתדל לעבוד בשיתוף פעולה ובצמוד לבעלי מקצוע, שיוכלו לכוון אתכם ולסייע לכם למצוא את שביל הזהב למען טובתו של הילד.