יותר משנה וחצי עיכובים בפרויקט תמ"א בעיר: הדיירים מתוסכלים ולקבלן תשובות להכל
09.06.20 / 10:04
כבר יותר משנה וחצי מאז העבודות בפרויקט התמ"א 38 ביהודה המכבי 9 באשדוד אמורות היו להגיע לסיומן. הדיירים מצדם כבר התייאשו ולא מאמינים כי הקבלן יסיים את שהתחייב. בשיחה עם אשדוד נט הם מותחים ביקורת חריפה על התנהלותו בפרויקט. הקבלן מצדו משיב על הטענות הקשות נגדו ומסביר מדוע הפרויקט מתעכב כל-כך הרבה זמן
יותר משנה וחצי עברו מאז שהעבודות בפרויקט התמ"א 38 ביהודה המכבי 9 באשדוד אמורות היו להגיע לסיומן – כך על פי ההסכם שנחתם בין הדיירים לחברה הקבלנית, אלא שזה טרם קרה, בעוד טופס ה-4 אינו נראה באופק בשל הליקויים.
על פניו נראה כי העבודות במקום כבר הסתיימו, אולם סיור מודרך בבניין וסביבתו חושף רשימה של ליקויים שטרם זכו למענה. הדיירים הקיימים, איך נאמר בלשון המעטה - מלאים בטענות רבות וקשות כלפי הקבלן, ורוכשי הדירות החדשות נותרו בחוסר אונים אחרי שנה ויותר של עיכובים במסירת הדירות.
הדיירים הוותיקים שאיבדו תקווה, רוכשי הדירות החדשות שזועמים והקבלן שמשיב לטענות נגדו
לגבי הדיירים הוותיקים שמתגוררים בבניין, יש שיאמרו כי הם קטנוניים ולא יבינו כלל על מה המהומה, שכן נראה כי קיבלו לכאורה את מבוקשם ואפילו בזמן (או לפחות 99% מכפי שהתחייב הקבלן בהסכם לטענתו). ובכל זאת, כבר הרבה מאוד זמן עבר מאז העבודות בבניין אמורות היו להגיע לסיומן.
הגם שהם חשים מרומים לטענתם לאור הודעותיו הכוזבות לכאורה של הקבלן בקשר למועד סיום העבודות, ואולי גם בגלל התוצאה הסופית שאינה עומדת בקנה אחד עם ציפיותיהם. בשיחה עם אשדוד נט הם מותחים ביקורת חריפה על התנהלותו בפרויקט.
"ההתקדמות בהתחלה הייתה בסדר" – אמר אחד הדיירים לאשדוד נט. "אבל ברגע שהעבודות הגיעו לשלב הגימורים הן נתקעו - הקבלן כמעט ונעלם לגמרי, מורח אותנו בלי סוף. אני כבר לא מאמין שהוא יסיים את העבודות כמו שצריך".
על פי ההסכם, על כל חודש עיכוב במועד סיום העבודות ויציאת הפועלים מהשטח, היה על הקבלן לפצות כל דייר בבניין בסך 2,000 ₪ לחודש עיכוב, זאת למעט מקרים בהם חלו עיכובים שאינם בשליטתו לכאורה של הקבלן, כמו כוחות עליונים למיניהם וכד'.
הקבלן התייחס לדברים וטען כי עיכובים אלו בעבודות חלו כתוצאה ישירה מעיכובים משמעותיים בשירותים של הרשויות ש"תקעו" לדבריו את הגלגלים המניעים את הפרויקט והובילו לעיכובים נוספים, וכפי שסוכם בין הצדדים בהסכם, אינו מחויב בפיצויים לדיירים הוותיקים במקרה שכזה.
עוד לדבריו, "הדיירים קיבלו את מבוקשם בדירותיהם בזמן, למעט השלמות מינוריות שנותר לבצע מסביב לבניין וכמעט ואינן מורגשות כלל", ומה שעיכב בחודשים האחרונים את הפרויקט לדבריו, היה דווקא חוסר שיתוף פעולה מטעם מספר דיירים שמנעו כניסה לדירתם לביצוע המשך עבודות - מה שעיכב עוד יותר את טופס ה-4. לדבריו, אותם דיירים קיבלו מכתב התראה ממשרד עורכי הדין של היזם.
הדיירים כאמור אינם מקבלים את טענותיו של הקבלן, הם טוענים כי במשך תקופה ארוכה בקושי פעלו עובדים באתר וכי על אף העיכובים בשירותים של הרשויות כפי שהציג הקבלן – הוא יכול היה להתקדם בפרויקט ולסיים אותו כבר מזמן.
במקרה של רוכשי הדירות החדשות הסיפור כבר אחר לגמרי. חלקם נפגעו קשות בשל העיכובים, לאחר הרבה מאוד זמן שתכננו והתכוננו לעבור לדירותיהם החדשות לפני שנה ויותר! בזמן הזה הם מספרים כי נאלצו לשכור דירה ולשלם שכירות במקביל להחזרי המשכנתא שלקחו על מנת לממן את רכישת הדירה.
"לפני שנה הייתי אמור להיכנס לדירה" – סיפר אחד מהם. "הקבלן שלח את דרישת התשלום האחרונה והצהיר כי הדירה תימסר לידנו תוך 30 יום. בגלל העיכובים נאלצתי לשכור דירה אחרת בינתיים, בזמן שאני משלם משכנתא על הדירה כשלא ידוע מתי אזכה לעבור אליה בכלל".
"החלק הכי גרוע הוא חוסר השקיפות של הקבלן" – הוסיפה רוכשת אחרת. "אנשים סמכו על תאריך הכניסה לדירות החדשות שמגובה בהסכם ובגלל העיכובים הם נאלצו לשכור דירה והתוצאה עכשיו שהם משלמים כפול - גם עבור השכירות וגם עבור המשכנתא וההלוואות שלקחו".
מועדי מסירת הדירות החדשות בבניין כפי שסוכם בהסכם משתנים בין הרוכשים וכאמור חלפו עברו ביעף. על פי החוק במדינת ישראל, על קבלן לפצות רוכשים בדמי שכירות בגין עיכובים במסירתן, כשסכום הפיצויים משתנה לפי משך תקופת העיכובים.
לטענת הרוכשים, נעשו מספר ניסיונות להגיע להסדר מול הקבלן בנושא תשלום דמי השכירות בשל העיכובים, אולם רק לאחר שפנו לבית המשפט זה הואיל לדבריהם להגיש הצעה להסדר. הקבלן מפריח טענה זו וטוען כי הוגשה לכלל הרוכשים הצעה עוד הרבה לפני שנעשתה פנייה לבית המשפט.
ואולם, 3 מתוך 14 רוכשים - כך כפי שנודע לאשדוד נט - סרבו להצעת הקבלן עד שזו הגיעה, מאחר והייתה נמוכה מכפי שהחוק קובע. על-כן, כאמור, החלו ה-3 בתביעה משותפת נגד הקבלן, בסך של יותר מחצי מיליון ש"ח פיצויים בגין העיכובים.
התוצאה בשטח: התובעים נותרו כבר שנה ויותר ללא דירותיהם וללא פיצוי בדמי שכירות שאמור היה לספק להם פתרון דיור זמני עד שדירותיהם תהיינה מוכנות למגורים, כפי שקובע החוק.
על פניו נראה מדבריהם של הרוכשים כי מדובר לכאורה בניסיון של הקבלן לחמוק מתשלום הפיצויים המגיעים לרוכשים, כפי שמחייב החוק. אולם, הקבלן מצדו מסביר כי הצדדים חתמו בהסכם על סעיף בוררות הקובע כי בית הדין "הישר והטוב" ייתן את הדין במקרה של מחלוקת בין השניים.
ישר או לא, הבורר לדברי הקבלן אמר את דברו במקרים דומים שדן בהם עם רוכשי דירות אחרים באותו הבניין, אולם התובעים לא הסכימו עם קביעתו מחשש לניגוד אינטרסים, לטענתם, והחליטו כאמור לתבוע את כספם בבית המשפט.
עוד הוסיפו וטענו התובעים כי הקבלן פעל לכאורה בניגוד לחוק גם כשהתנה את חישוב תקופת העיכובים במסירת הדירות לאחר קיזוז ימי איחור בתשלומים מצדם - מה שהתקבל כאמור בהליך הבוררות במקרים דומים בבניין לטענת התובעים.
כעת, יש מי שיחלוק על כך ויטען כי לא ייתכן שרוכשי הדירות - בחסות הבוררות לכאורה - לא יקבלו את גובה דמי השכירות המגיעים להם בגין העיכובים על פי חוק, ויש מי שיאמר כי הרוכשים הם אלו שעשו טעות כשחתמו והסכימו על סעיף הבוררות בחוזה ועל-כן אינם רשאים לבוא בטענות, שכן לא ניתן לחלוק על דבריו של הבורר המשמש כשופט לכל דבר ועניין.
לפה או לשם, נסכים כי זה לא משנה את התוצאה בשטח לפיה טרם הסתיימו העבודות בבניין, ואת תחושת חוסר האונים והתסכול הן של הדיירים הוותיקים והן של רוכשי הדירות החדשות שנפגעו עד מאוד כתוצאה מהעיכובים המשמעותיים בעבודות, וכמוהם אולי גם הקבלן שסביר להניח יותר מרוצה לסיים כבר את הפרויקט.
לדבריו גם הוא נפגע מאוד כשנאלץ לשלם סכומים של מאות אלפי שקלים לקבלני המשנה בשל עיכובים שלכאורה נגרמו שלא בשליטתו וברשלנותם לטענתו של הרשויות באשדוד. בשיחה עם אשדוד נט הוא מוסיף ומציין כי חלה התקדמות והעבודות עתידות להסתיים בקרוב מאוד, כולל קבלת טופס 4, בסיומן "הדיירים והרוכשים יהיו מרוצים כולם בע"ה".
אשדוד נט ימשיך לעקוב אחר ההתקדמות בפרויקט.