27 חודשי מאסר לתושבת אשדוד שהורשעה בפרשת עוקץ של קשישים
10.02.19 / 14:59
פרשת העוקץ הליטאי: 27 חודשי מאסר ופיצוי כספי גבוה לקורבנות, נגזרו על תושבת אשדוד בת 25, חברת כנופיה שעקצה קשישים בפרשה שכונתה העוקץ הליטאי. במסגרת העוקץ הונו חברי הרשת כשני מיליון שקלים מקשישים דוברי רוסית בטענה שקרית כי קרוביהם הסתבכו או נפגעו
בית המשפט המחוזי בבאר שבע גזר היום (א') שנתיים ושלושה חודשים מאסר בפועל וקנס כספי על יבגניה מוררו בת ה-25 שהורשעה בפרשת העוקץ הליטאי, שבמסגרתה רשת בינלאומית הונתה מאות קשישים יוצאי חבר העמים בישראל וקיבלה מהם במרמה סכום כולל של כשני מיליון שקלים.
מוררו הורשעה בעשרות עבירות סחיטה באיומים, נידונה ל-27 חודשי מאסר בפועל ותפקיד פיצוי של 50 אלף שקלים לקופת בית המשפט. לפני כחצי שנה הורשע שותפה לפשע דמיטרי אנטונוב במסגרת הסדר טיעון ונידון ל-6.5 שנות מאסר בנוסף לתשלום 200 אלף שקלים לקורבנות.
בפרשת העוקץ הליטאי נפגעו קשישים דוברי רוסית מכל רחבי הארץ, על ידי כמה נאשמים שפעלו במקביל בכמה חוליות נפרדות עם גורמים עברייניים בליטא. הם פעלו באופן שיטתי ומתוחכם, וסחטו באיומים כשני מיליון שקלים מכ-220 קשישים ומתלוננים נוספים. בכתבי האישום הנוספים שהוגשו נגד יתר הנאשמים המעורבים בפרשה, הורשע אחד הנאשים לשש שנות מאסר ו200 אלף שקלים קנס.
על פי כתב האישום הנאשמים, בשיתוף הגורמים העברייניים פעלו להשגת פרטים אישיים של קשישים ובהם שמות הקשישים, מספרי טלפון נייחים בבתיהם ועיר מגוריהם. לאחר השגת הפרטים, הליטאים, בידיעת הנאשמים, התקשרו לביתם של הקשישים, שוחחו איתם בשפה הרוסית, הציגו עצמם כעורכי דין או כרופאים, ושיקרו להם כי קרוב משפחתם היה מעורב בתאונה בה הוא עצמו נפגע, שהוא מקבל טיפול רפואי ולכן אינו יכול לדבר באופן ברור.
בחלק מהמקרים נמסר לקשישים שבני משפחתו של הנפגע רוצים להגיש תלונה במשטרה כנגד קרובי המשפחה של הקשישים, וכן תביעה אזרחית בסכומי עתק. על מנת להגביר את האימה, טענו בפני הקשישים בעקבות אותה תלונה במשטרה קרוב משפחתם ייאסר למשך מספר שנים.
עורך הדין אדיר בן לולו, שייצג את מוררו: "מדובר באם יחידנית, לאחר לידת בתה הכירה את אותו איוון, נאשם אחר בפרשה, שהכיר לה גורמים בליטא. לאור המצוקה, היא החלה לשתף איתם פעולה. היא הואשמה בקשירת קשר וסחיטה. היא הודתה במעשים כבר בחקירה ושפכה אור על מקרים נוספים של קשישים שלא הגישו תלונה במשטרה. כשראו שהיא משתפת פעולה, השופט הורה לשחררה ממעצר. לאורך כל המשפט היא אספה שקל לשקל כדי להפקיד לקופת בית המשפט, מבלי שהתבקשה לכך, הפקידה כ-39 אלף שקלים כדי שיהיו פיצוי לאותם הקשישים. אין מקום להצדיק את מעשיה, היא הביעה חרטה כנה ואמיתית".