כולם רוצים לצנן את שוק הנדל"ן  


להאזנה לתוכן:

לפני ימים אחדים העלה נגיד בנק ישראל את שיעור הריבית במשק מתוך כוונה להביא ל"צינון מחירים". שכן מחירי הדירות בכל הארץ ממשיכים לעלות ובאזור שלנו (אשדוד, אשקלון, גן יבנה ויבנה) אפילו מבעבעים מרתיחה

מאת: שלומי בן עזרי

המצב כיום הוא שעוד לפני הוצאת היתר בניה מקבל הקבלן עשרות טלפונים מרוכשים פוטנציאלים המעוניינים לרכוש דירה. רשימת המצלצלים גדולה בד"כ ממלאי הדירות הקיים אצל הקבלן, כך דווח ע"י מספר קבלנים הבונים באשדוד, יבנה ואשקלון.

בחנתי את ההתייקרות של מחירי דירות בחמש השנים האחרונות באזור אשדוד, אשקלון, גן יבנה ויבנה ונמצא כי מחירן עלה בכ- 50% בממוצע. עליות חריגות במיוחד (באחוזים) נמדדו בגן יבנה וביבנה. שתי רשויות "קטנות" עם מלאי קרקע גדול יחסית אשר היו האלטרנטיבה הטובה לרוכשים הצעירים של אשדוד. זוג צעיר הרי איננו מסוגל להגיע למחיר הדירה. גם מחירי הדירות באשקלון הרקיעו שחקים. מחירי הדירות באשקלון עוברות כיום הליך דומה למה שעבר על מחירי הדירות באשדוד לפני 4-5 שנים.

באשקלון נמכרו דירות 4 חדרים לפני שלוש שנים ב- 600,000 ₪ וכיום 900,000 ₪, מחירי הדירות במערב אשדוד צפויות להימכר ב- 2.2-2.4 מיליון ₪ - מחיר של וילה יפה ומושקעת ברובע י"א לפני ארבע שנים. מחיר קרקע בשטח של 250-300 מר' בגן יבנה כיום עומד על 800-900 אלף ₪, מחירה של וילה בגן יבנה עלה מ- 1.0 מיליון ₪ ל-1.8 מיליון ב- 4 שנים.

הקבלנים אינם מעוניינים בעליות חדות אלה אומר שלומי בן עזרי מנכ"ל ארגון הקבלנים במחוז השפלה. העליות החריגות יוצרות שוק "עצבני" המשפיע באופן מיידי על מחירי הקרקע, התחרות והסיכון.

ביבנה, פרויקטים גדולים של מאות יחידות דיור נמכרו בפחות מחצי שנה עם עליות חריגות במחיר הדירה, קבלנים הבונים באשקלון מדווחים כי טרם הוצאת היתר בניה ישנם הסכמי התקשרות לגבי כל הדירות בפרויקט כש- 50% מהרוכשים הפוטנציאלים הינם תושבי אשדוד.

ישנם דיירים שרכשו לפני שלוש שנים דירת 4 חדרים באשדוד ונטל המשכנתא אילץ אותם למכור את הדירה. במחיר שקיבלו קנו דירת 5 חדרים באשקלון ועוד נשארו עם "עודף" ביד. 

כולם שואלים מה יהיה עתידן של מחירי הדירות? האם בנק ישראל יצליח לצנן את השוק? האם שר השיכון והבינוי יצליח לעצור את עליית המחירים? התשובה לשאלות אלה כתובה בחוזי הדירות. המחירים עולים בכל יום ונראה כי עצירת המחירים איננה אלה סיסמא שהפוליטיקאים נהנים להשתמש בה.

ואם לא מספיק המחסור בקרקע הרי שגם עלויות הבניה מתייקרות עד מאוד. הסכם קיבוצי חדש לעובדי הבניה יחד עם מחסור חמור בידיים עובדות הגיע בימים אלה לשיא שבו עובד זר (לרוב סיני) מקבל כיום כ- 500 ₪ נטו ליום עבודה!! ובכל זאת אין ישראלים שמעוניינים לעבוד. שכר העבודה של העובדים הזרים לא סביר במיוחד לאור העובדה שכסף זה יוצא מחוץ למדינת ישראל ואינו גורר אחריו  צמיחה.

מה יהיה ? הפתרון הנדרש הנו פתרון מערכתי בשילוב כוחות של משרד השיכון, משרד האוצר, מנהל מקרקעי ישראל ורשויות התכנון. אם אחלק את האחריות הרי ש- 50% מהפתרון הנו באחריות משרד האוצר ואת יתרת ה-50% הנותרים מחלקים ביניהם מנהל מקרקעי ישראל, משרד השיכון ורשויות התכנון. משרד האוצר חייב לפעול להפחתת מחירי הדירות וזאת בכמה חלופות: הפחתת מחיר המינימום במכרזי מחיר למשתכן (מכרזים בהם הזוכה בקרקע הנו מי שמתחייב למחיר הזול ביותר של דירה במחיר קרקע נתון), הורדת המע"מ לרוכשי דירה ראשונה, מתן פטור ממס רכישה לזוגות צעירים, הכרה בתשלום הריבית על המשכנתא ועוד כלים נוספים העומדים לרשותו. זה הרצוי! (בפועל מסרב האוצר לנקוט ולו אחת מחלופות אלה).

מנהל מקרקעי ישראל יחד עם משרד השיכון צריך להוציא קרקעות ואילו רשויות התכנון יחד עם הרשויות המקומיות חייבות לספק היתרי בניה בהליך מהיר עם מתן דגש גם על בניית דירות קטנות.

אם כל זה יעשה הרי שלבנק ישראל יישאר לברך על המלאכה ולהימנע מייקור הריבית הגורם לייקור מחירי הדירות בלבד.

דיור בר השגה לזוגות צעירים הנו מחוייב המציאות. ארגון הקבלנים של מחוז השפלה צפוי לערוך יריד דירות בתחילת חודש נובמבר ואני מקווה שלקבלנים יישאר מה למכור עד אז.

גילוי נאות: הכותב הינו מנכ"ל ארגון הקבלנים במחוז אשדוד והשפלה.

 
 
x
pikud horef
פיקוד העורף התרעה במרחב אשדוד 271, אשדוד 271, אשדוד 271
פיקוד העורף מזכיר: יש לחכות 10 דקות במרחב המוגן לפני שיוצאים החוצה