49 שנים לטביעת ה"אגוז"
12.01.10 / 18:52
נערך טקס אזכרה למ"ד מעפילי הספינה "אגוז", וטקס חלוקת תעודות הוקרה של ארגון פעילי המחתרות בצפון אפריקה. ד"ר יחיאל לסרי, ראש העיר: "באשדוד מתרחש תהליך היסטורי, של מיקום מחדש של יהדות מרוקו בישראל"
49 שנים לטביעתה של ספינת המעפילים "אגוז". אורחים רבים, מאשדוד ומחוצה לה, השתתפו בטקס הזיכרון לטביעת ספינת המעפילים "אגוז", אשר הפכה לאחד מסמליו המובהקים של מפעל ההעפלה ממרוקו ומארצות צפון אפריקה.
ספינת "אגוז", ספינה קטנה ולא בולטת, ביצעה מספר הפלגות מחופי מרוקו אל העולם החופשי, במסגרת מפעלי העלייה, כשעל סיפונה משפחות יהודים שעשו את דרכם אל ארץ ישראל.
מפעלי העלייה הללו, בדרכים לא דרכים ובסכנת חיים גדולה, עדיין עלומים במידת מה אך את ספינת "אגוז" שטבעה במצולת ים ואיתה 44 יהודים, הורים וילדיהם, לא ניתן היה להשאיר בסודיות משום שהפרשה הסעירה אז את העולם היהודי ובעקבות הטביעה נפתחו גבולות מרוקו ואפשרו לעשרות אלפי יהודים לעלות ארצה.
ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי, ציין את תרומתם של פעילי המחתרות בצפון אפריקה למפעל הציוני של תחיית עם ישראל בארצו ואמר כי העיר אשדוד לקחה על עצמה את משימת הזיכרון וההנצחה של חללי ספינת "אגוז" מזה 32 שנים.
לדברי ד"ר לסרי, "הציבור הישראלי, רגיל לראות, את העלייה מצפון אפריקה, כמעשה חד פעמי, בלי תנועות ציוניות, בלי חינוך פנימי לאורך השנים, בלי משמעות מדינית, ולמעשה ללא כל המרכיבים, שאפיינו את האתוס הציוני, והעליות האחרות מאירופה. דרך "אגוז", אנחנו לומדים על פניה הלא מוכרות של יהדות מרוקו, פנים של מאבק ציוני, המלווה בפעילות חינוכית ופוליטית עם פעילות ענפה של תנועות נוער, מחתרות וגיוס חשאי, הכשרה, קורסים, מודיעין ועימות עם השלטון במרוקו שכלל מאסרים ועינויים. העיר אשדוד הצליחה, לאורך השנים, ובמיוחד בשנים האחרונות, להביא ליידי ביטוי, את המרכיבים ההיסטוריים והתרבותיים המאפיינים את יהודי מרוקו: מרכז לפיוט ושירה, תזמורת אנדלוסית, הכנס האקדמי של המימונה, כנס תנועות הנוער ומפעלי ההנצחה של ספינת "אגוז" ואסון רעידת האדמה בעיר אגדיר".
בסיום דבריו אמר כי, באשדוד, מתרחש תהליך היסטורי של מיקום מחדש של יהדות מרוקו בישראל ובעתיד עשוי לקום באשדוד מוזיאון אתנוגראפי של יהדות מרוקו, כמו גם, משכן לתרבות אנדלוסית. עוד ציין בדבריו, כי תהליך דומה, של מיקום מחדש, מתרחש באשדוד גם לתפוצות נוספות, כמו קהילת יהודי גיאורגיה, לקהילה הגדולה של יוצאי חבר העמים, לקהילת יהודי רומניה ועוד.
בטקס המרשים שהופק ע"י איריס נפתלי, ראש תחום אירועים בחברה העירונית לתרבות הפנאי נרשמה התרגשות בקהל הנוכחים כאשר בהמשכו של האירוע חולקו תעודות הוקרה של ארגון פעילי המחתרת, ההעפלה ואסירי ציון בצפון אפריקה. להוקרה זכתה שוש בן הרוש, תושבת העיר שבין שאר תפקידיה משמשת כיו"ר המועצה העירונית לארגוני מתנדבים.
תעודות הוקרה הוענקו בנוסף גם לדוד קינן, מאשקלון, לארוס סידני, מאשדוד, שביצע תפקידים רגישים בביטחון קהילות יהודיות בצרפת. לבן הרוש יוסף, מרמלה, יוסף ביתן, תושב כרמיאל, אבי אגוזי, תושב כפר תבור ולאלי מויאל, ובן עמי יעקב, תושבי אשדוד.
בנוסח התעודה שחולקה ע"י ראש העיר ד"ר יחיאל לסרי, יעקב מלכה, מזכיר הארגון באשדוד, וע"י מאיר קנפו, יו"ר הארגון צויין כי התעודה מוענקת כהוקרה על המסירות בהקניית מורשת המחתרת היהודית בצפון אפריקה לכלל בית ישראל.