ציון מעולה - אשדוד העיר הכי שקופה לציבור בישראל
16.02.22 / 11:28
עמותת שקיפות בינלאומית ישראל (שבי"ל) מעניקה לאשדוד ציון 100 במדד השקיפות לשנת 2021 .
רק 12 ערים מתוך 76 זכו לציון זה.
על מה מדובר ולמה זכינו בציון הזה?
עמותת שקיפות בינלאומית ישראל (שבי"ל) מקיימת מזה 13 שנה את מדד השקיפות באתרי הרשויות המקומיות.
מדד 2021 בוחן את שקיפות המידע המתפרסם באתרים הדיגיטליים של 76 ערים בישראל. הוא כולל 109 קריטריונים, במסגרתם נבחנת שקיפות המידע לציבור בתחומים של תכנון ובנייה, רישוי עסקים, מכרזים, תקציב, רכש, סביבה, חירום ועוד.
כמו כן, נדרשת שקיפות המידע בפרוטוקולים של ישיבות המועצה, בפרוטוקולים של ועדות תכנון ובנייה ומידע בתחומי פעילותן של חברות ועמותות עירוניות.
12 הערים שהגיעו למקום הראשון במדד 2021 וקיבלו ציון 100 הן:
אשדוד, אור יהודה, הרצליה, חולון, כפר סבא, מגדל העמק, עכו, עפולה, קריית ביאליק, ראשון לציון, רעננה, מודיעין.
במקום השני עם ציון 99% נמצאות תל אביב והוד השרון.
במקום השלישי, עם ציון 98%, נמצאות קריית אונו, רמלה, נהריה, חדרה וטמרה.
במקום הרביעי, קריית מוצקין (97%).
המקום החמישי, עם ציון 96%, נמצאות באר שבע, ערד וקריית שמונה. בשישי גבעתיים (95%), בשביעי לוד (93%), בשמיני נס ציונה ונתניה (92%), ובתשיעי יקנעם ורמת השרון (91%).
מדורגות במקום ה-11 - פתח תקוה וחיפה (עם 89%),
הגיעו למקום ה-12 - בת ים, קריית גת ורמת גן (88%) ובמקומות ה-14-16 נמצאות קריית ים (ׁ86%), כרמיאל (85%) וטבריה (84%).
במקום ה-17 נמצאת ראש העין (83%), במקום ה-19 ירושלים (81%), במקום ה-22 רחובות (76%), במקום ה-26 נוף הגליל (71%), במקום ה-28 קריית אתא (68%) ובמקום ה-32 נצרת ודימונה, עם 47%.
לפי מה נקבע המדד?
ממצאי המדד נקבעים באופן אובייקטיבי על בסיס המידע שכל אחת מן הערים מציגה באתר האינטרנט המתפרסם לרשות הציבור. בין היתר כלולים במדד קריטריונים אלה:
תקציב, חוזים, מכרזי תשתיות ורכש, מכרזי כוח אדם, מידע הנוגע לחברות עירוניות, סביבה, חירום וכיוצ"ב. ביסוד הקריטריונים הוראות הדין המחייבות פרסום לציבור ואף למעלה מהן.
מי מכין את המדד?
איסוף הנתונים במדד 2021 והצפייה באתרי האינטרנט של הערים התבצע על ידי צוות עמותת שבי"ל בניהול המנכ"ל עו"ד מיכאל יוחאי ומנהלת הפרויקטים עו"ד טל שולזינגר בק, בסיוע סטודנטים וסטודנטיות מאוניברסיטת תל אביב. ניתוח הממצאים במדד וכתיבת הדו"ח השנתי נעשים על ידי ד"ר גלית אבידר.
השופטת (בדימוס) נילי ארד, יו"ר עמותת שקיפות בינלאומית ישראל – שבי"ל: "דרישות המדד נועדו להגביר את מוּדָעות הרשות המקומית לחשיבות שיתוף המידע הנוגע למכלול תחומי התנהלותם של נבחריה והבאים בשמה ומטעמה, מתוקף היותם משרתי הציבור הפועלים בשמו ולמענו.
"שיתוף המידע, מאפשר קשר ישיר ועניני בין תושבי ותושבות המקום לבין הרשות המקומית. בה במידה, מידע שקוף, ענייני ומשתף תורם להגברת אמון הציבור ברשות ולהשתתפותו הפעילה בקידום האינטרס הציבורי."
חשיבות השקיפות בפעילותן של הרשויות ובשיתוף הציבור במהלכים שהן נוקטות, הוכיחה עצמה במיוחד בתקופות הקשות של התפרצות מגיפת הקורונה, במהלכה גברה וגוברת כל העת דרישת הציבור מן הרשויות המוסמכות לשקיפות המידע ולשיתוף בשיקולים, במגמות ובמטרות הפעולה, כגורם מאיץ ומחזק את השתתפות הציבור בנשיאה בנטל.
ואכן, ההתמודדות עם המשבר המתמשך, הייתה לשעתן היפה של רשויות השלטון המקומי בישראל, בפעולתן ובהנהגתן. ולא בכדי. הרשות המקומית היא המודעת מקרוב ובחיי יום יום לצרכי הציבור הנזקק לשירותיה כמו חינוך, תחומי עיסוק, בטיחות ורווחה. כדי שהתמודדות זו תהייה אפקטיבית נדרש אימון הציבור ושיתוף פעולה מצידו.
דו"ח מדד שקיפות האתרים ברשויות המקומיות 2021 מתפרסם במתכונת דיגיטאלית וניתן לעיין בו.