במקום תמ"א 38 - אשדוד תקבל מיליוני שקלים לקידום התחדשות של מבנים
09.01.21 / 04:28
אשדוד זכתה בקול קורא של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית ועתידה לקבל מהמדינה מימון וליווי ליצירה וקידום של תוכניות להתחדשות בניינית, אשר יחליפו את תכנית התמ"א 38 שעתידה להתפוגג באוקטובר 2022. בניגוד להתנהלותה בתוכנית התמ"א, האם העירייה תדע הפעם לתמוך בדיירים שמרביתם מהשכונות הוותיקות, ולמנוע מפרויקטים להיכשל בשל חוסר ניסיון, רשלנות או חוסר איתנות כלכלית של הקבלן או יזם? מהעירייה נמסר: "מינהלת ההתחדשות העירונית הוקמה במיוחד לשם כך"
עיריית אשדוד זכתה השבוע לצד ארבע ערים נוספות בכל הארץ, בקול קורא של הרשות הממשלתית להתחדשות עירונית לקידום תוכניות התחדשות בניינית, אשר עתידות להחליף את תכנית התמ"א 38 שאמורה להתפוגג באוקטובר 2022. במסגרת כך, תקבל אשדוד מימון וליווי מצוות המורכב ממתכננים ויועצים, שיקדמו תוכניות מפורטות להתחדשות בניינית בעיר.
המהלך נועד לתת לאשדוד וליתר הרשויות הזוכות, כלים מקצועיים לקידום תוכניות נרחבות שמתוקפן ניתן יהיה להוציא היתרי בנייה שייתנו מענה למבנים שאינם יכולים לעבור התחדשות עירונית במסגרת מתחמי פינוי בינוי.
לכאורה, תוכניות מתאריות עירוניות להתחדשות עירונית היו צריכות לספק את החלופה לתמ"א 38, אבל למרבית הרשויות המקומיות אין עד היום תוכניות מקיפות מעין אלה ולכן קיים חשש אמיתי שרשויות רבות ייתקעו ללא כלים תכנוניים מתאימים להתחדשות עירונית, שאמורה לשמש מנוע משמעותי לשוק הדיור בעשורים הקרובים.
הערים הזוכות בקול הקורא, ובהן כאמור אשדוד, צפויות להשלים תהליכי איתור ומיפוי לכל המבנים ה"בודדים" בשטחן, ובכך לאפשר התחדשות של אלפי בניינים שתביא ליצירת למעלה ממאה אלף יחידות דיור חדשות.
התוכנית אמורה להביא בחשבון את ההיתכנות הכלכלית של כל פרויקט, וכן לשקול את ההשקעות בתשתיות והתמורות הציבוריות הנדרשות בשכונות השונות בעיר.
כך, למשל, בניין בודד שדרך תמ"א 38 היה אפשר להוסיף לו שתי קומות וחצי בלבד, יוכל בשכונה מסוימת לקבל היתר להוספת חמש קומות, בתמורה להקמת גן ילדים או מקווה בקומת הקרקע, בשעה שבניין דומה בשכונה אחרת יוגבל בתוספת הזכויות.
בניגוד להתנהלותה המחתמקת - לכאורה - בתוכנית התמ"א 38, האם העירייה תדע הפעם לתמוך ולעמוד לצידם של הדיירים שמרביתם מהשכונות הוותיקות, ולמנוע מפרויקטים להיכשל בשל חוסר ניסיון, רשלנות או חוסר איתנות כלכלית של הקבלן/יזם?
ובכן, בעירייה טוענים כי לשם כך במיוחד הוקמה מינהלת ההתחדשות העירונית. "ראש העיר הקדים לראות את הנולד והחליט להקים את המינהלת להתחדשות עירונית בשיתוף משרד הבינוי והשיכון שתיתן מעטפת שירותים שלמה לתושבים בשכונות אלה" - נמסר.
"ואכן, מאז קמה המינהלת היא מסייעת לדיירים בכל תהליכי ההתחדשות העירונית, מעניקה שירותי ייעוץ משפטי ואדריכלי ומאות תושבים כבר זכו לקבל סיוע, לרבות יזמים שמבקשים הסרת חסמים, פישוט הליכים ו/או גישור בין דיירים. יחד עם זאת, חובה להדגיש כי היות ומדובר בנכסים פרטיים, עיריית אשדוד אינה צד בהתקשרות בין היזם לתושבים".
באשר לזכייה בקול הקורא להתחדשות עירונית, בעירייה מביעים שביעות רצון ואומרים כי "הדבר יסייע בידיה של העירייה להמשיך ולקדם את חזון ראש העיר ולהביא ברכה, התחדשות וביטחון לשכונות הוותיקות של העיר".
מהעירייה נמסר:
"יובהר, כי עיריית אשדוד האמינה בתכניות התמ"א שנועדו לשפר את איכות החיים ורווחת התושבים ברובעים הוותיקים, ובעיקר להביא לביטחון אישי תוך שדרוג בניינים ישנים וחיזוקם בפני רעידות אדמה, אלא שעל דעת הממשלה, תכניות תמ"א מיצו את עצמן ובאוקטובר 2022 יבואו לסיומן.
עיריית אשדוד השקיעה ומשקיעה מאות מיליוני שקלים בשיפור התשתיות והחלפת הישנות בחדשות (מים, ביוב, חשמל, טלפוניה..), כך שיאפשרו את ביצוען של תכניות הבינוי והשדרוג במסגרת ההתחדשות העירונית.
רק ראייה משולבת של פעילות עירונית מסיבית ומתן סיוע ועזרה לציבור התושבים, תביא להצלחת תכניות הבינוי והגשמת החזון העירוני. אנו שמחים על כל פניה של תושבים למינהלת ועל כל שיתוף פעולה של התושבים, כי אחרי הכל שאיפת העירייה היא טובת התושב ורווחתו".