שלא יאכילו אתכם ג'אנק
18.06.17 / 23:53
בשנים האחרונות אנו חשופים ליותר ויותר אנשים שבוחרים בצמחונות וחלק גדול בוחר להיות טבעוני. תזונה ללא גלוטן, ללא סוכר וכו' היא מגמה עכשווית ואופנתית שרוכשת עוד ועוד אוהדים וזוכה ליחס מעודד בתקשורת. על השאלה כיצד בריאות וסביבה עוברות בצלחת שלנו? ניתן היה לקבל תשובה בהרצאה של מיקי חיימוביץ או במסגרת הקורס "שלא יאכילו אתכם ג'אנק".
בעיריית אשדוד החליטו לקחת את נושא התזונה צעד אחד קדימה ולהתמודד עם אתגר שעוסק בבריאותנו ובאיכות הסביבה. "לדבר עם תושבים על תזונה בריאה זה חשוב אך לא רק.
בריאות מורכבת הן מתזונה שטובה לאדם והן מתזונה ואורח חיים שטובים לסביבה" אומרת ימית הוניקמן, מנהלת מחלקת איכות סביבה בעיר, ומספרת על תהליך ארוך שנים המתקיים באשדוד ועל הגברת המודעות לקשר שבין תזונה בריאה לקיימות.
במסגרת סדרה של השתלמויות שנועדה ליצור קהילה ירוקה, יוחדה השתלמות אחת לקשר שבין בריאות וסביבה. בתהליך מקצועי ארוך, יחד עם מרב יגר – רכזת חינוך וההסברה של איגוד ערים לאיכות סביבה אשדוד חבל יבנה, ואילנה שמלה ללום – מנהלת המחלקה לבריאות בעירייה, התגבש הרעיון שהפך לקורס אותו בנתה והנחתה ד"ר חגית אולנובסקי, ילידת העיר ומומחית לבריאות וסביבה.
יריית הפתיחה הייתה בערב מרתק עם העיתונאית מיקי חיימוביץ שהרצתה בנושא: "איך יום אחד יכול לשנות את העולם". מיקי עמדה על הרציונל מאחורי "יום שני ללא בשר" הקוראת לקהל לצמצם בצריכת בשר ולהרחיב את מגוון מקורות החלבון מהצומח.
"אם כל המדינה תצטרף, הדבר שקול להורדת כחצי מיליון מכוניות מהכביש, לצמיתות" אמרה והציגה פעילות מוצלחת בארץ לקמפיין "יום שני ללא בשר" ועל איך אפשר להירתם ולרתום אחרים לאימוץ המיזם ולעשות טוב – לבריאותנו, לסביבה ולבעלי החיים.
קורס התזונה "שלא יאכילו אתכם ז'אנק", שארך שלושה חודשים ועסק בבריאות ובקיימות, שילב הרצאות מרתקות בנושאים מגוונים: מהי תזונה בריאה והאם תזונה טבעונית יכולה לספק את כל אבות המזון? כיצד ייצור מזון משפיע על הסביבה? החקלאות בישראל - כיצד היא משפיעה עלינו, בהיבט התזונה ובהיבט הסביבתי? ועוד.
כמו כן, משתתפי הקורס יצאו לסיורים ייחודיים וחווייתיים כמו הסיור במרכול מקומי בו למדו כיצד לערוך קניות מתוך חשיבה בריאותית וסביבתית, סיור ליער מאכל ולגינה קהילתית כדי ללמוד כיצד לגדל מזון באופן מקומי ומקיים, סיור בשווקים בו נחשפו לתועלות הבריאותיות והסביבתיות של רכישת מזון בשוק מקומי.
הקורס הסתיים במפגש חגיגי ובחלוקת תעודות אך הצורך להעביר את הידע לקהילה, בצורה חווייתית ומסקרנת, הביא לשורה של פרויקטים במרחב הציבורי.
דוגמה לפרויקט שאחת המשתתפות, חנה סרור, הוציאה לפועל נערך בכיכר סיגל – כיכר משחקים בסביבת בנייני מגורים ואוכלוסייה רב תרבותית ורב גילאית. המטרה: חיבור רב-דורי, הטמעת מסרים בנושא הקורס, חיזוק הקשר הקהילתי.
גב' סרור: "הייתי צריכה לבחור פרויקט שיתרום לקהילה ולסביבה. בחרתי לפעול בכיכר סיגל, ברובע ה'. הפעילות הראשונה שעשיתי, "נטיעות בכיכר", הייתה בשיתוף עם מינהלת הרובע וכללה נטיעות שתילים בתרומת מחלקת נטיעות, ציורים בגירים, סיפורים לכבוד ט"ו בשבט וכיבוד קל, תוך יישום חלק מהחומר אותו למדתי בקורס. הפעילות נערכה באמצע הכיכר והתושבים שהגיעו העריכו מאוד והודו לנו.
פעילות שנייה "חמסה צבעים לבריאות ואריכות ימים", נערכה באותו מקום ועסקה ביום המשפחה. התושבים נהנו והעריכו מאוד מהפעילות שיישמה טכניקות מהקורס ועודדה לאכילת פירות וירקות תוך הבנת הערך המוסף הבריא שבהם.
המשתתפים הכינו ציורים, שיחקו במשחקי רצפה, חניכי בית"ר ניגנו גיטרה ושרו עם הציבור וגם הכנו שייק פירות טריים - מתכון מנצח בתוצרת בית.
פרויקט נוסף עסק בפרסום מאמרים בתקשורת החרדים, ביצירת תודעה רחבה לנושאי תזונה בריאה וקיימות והירתמות לפעילות אקטיבית. גם כאן התגובות היו משמחות מאוד.
ד"ר ענת רוזן, מנכ"ל איגוד ערים לאיכות הסביבה אשדוד חבל יבנה, סיכמה: "אין בריאות בלי סביבה ואין סביבה בלי בריאות. כולנו מודעים לכך אך לא כולנו פועלים כך וזהו אתגר לא פשוט.
האיגוד היה שותף משמעותי בהשתלמות המרתקת ואני מקווה כי המשתתפים רכשו כלים אותם הם יישמו בחיי היומיום" לסיום, העירייה ואיגוד ערים מזמינים את תושבי אשדוד למגוון הרצאות ותוכניות ייחודיות הפתוחות לקהל, בנושאים מגוונים מאיכות הסביבה ועד בריאות. פרטים נוספים: מחלקת איכות הסביבה במייל: [email protected]