פיתוח ישראלי: מצוק איתן למלחמה בקורונה- המדבקה שתסייע למנוע הדבקה
19.04.20 / 11:01
אריק בן־ישי, שהיה פראמדיק במבצע צוק איתן, פיתח בעקבות אירוע רב נפגעים המצאה מהפכנית - מדבקה שמאבחנת את מצב הנפגע, ומשדרת מרחוק את המדדים לצוות הרפואי. המדקה תוכל לשמש בעידן הקורונה, בדיקה של חולים מחדר מבודד, מבלי שהצוות הרפואי יסתכן בהידבקות
המצאה ישראלית פורצת דרך, מסייעת בתקופה האחרונה בבדיקות קורונה מבלי לסכן צוותים רפואיים בהידבקות. מדובר במדבקה שמשדרת את נתוני הנבדק לצוותים הרפואיים ללא צורך במגע בין המטופל לצוות הרפואי.
ראשית הסיפור במבצע צוק איתן, כאשר אריק בן ישי (36) שירת במהלכו כפראמדיק במילואים ונקלע לאירוע עם 32 פצועים.
"בגלל המספר הגבוה לא ניתן היה לקחת בו־זמנית מדדים מכל הפצועים ולהעבירם לגורמי הרפואה בעורף כדי שייערכו לטיפול הנדרש", סיפר בן ישי, מנכ"ל חברת "ביוביט", לאתר YNET שבשיתוף עם יוחנן מאי (50) וישראל סרוסי (70), פיתחו מערכת ניטור אלחוטית שבכוחה להתגבר על מצוקות שכאלה.
מדובר במדבקה שמוצמדת לחזה של המטופל ומעבירה לצוות הרפואי בבית החולים, באופן מוצפן, 16 מדדים חיוניים כמו חום גוף, קצב נשימה, אחוז חמצן בדם, דופק, לחץ דם, תפוקת לב ועוד. זאת כאשר הרופא מקבל את המידע באופן מוצפן למחשב או לסמארטפון, מבלי להיות ליד הנבדק.
לפני כשנתיים וחצי הסתיימה מלאכת הפיתוח. השוק הישראלי דחה את ההמצאה, אבל בשוק האמריקאי, האירופי והאוסטרלי התלהבו וחטפו את המוצר. לפני כחודש וחצי, כשהתבררה גודל הסכנה מהקורונה, הציע שוב בן־ישי את המוצר בישראל. המרכז הרפואי רמב"ם בחיפה רכש אותו מיידית, ושבוע לאחר מכן רכשו 16 בתי חולים נוספים את המערכת המתוחכמת.
ואיך עובדת המדבקה? הנבדק מגיע לבית החולים, מועבר מיד לחדר מבודד שם מצמידים לגופו את המדבקה. הרופאים מקבלים את התוצאות מבלי שיצטרכו לבוא איתו במגע, ובכך נמנעת הדבקה.
המערכת זכתה לאישור ממשרד הבריאות הישראלי, מהאיחוד האירופאי ומה-FDA האמריקאי – והביקוש בארץ ובעולם גובר מיום ליום.
"ביוביט" פועלת כדי לספק עשרות אלפי יחידות נוספות, שמיוצרות בימים אלה בשלושה מפעלים, סביב השעון. גם לשוק המקומי וגם לעולמי", מספר בן ישי. כעת שוקדת החברה על פיתוח מתקדם יותר: הנבדק יצמיד את המדבקה לגופו בביתו, משם יועברו הנתונים לבית החולים.