שלב אחר שלב: איך למרוח סילר על אבן?
21.10.24 / 12:13
בין אם אתם בונים בית חדש, משפצים אזור מסוים בבית קיים או שרק עכשיו גיליתם את הצורך לשמור ולהגן על משטחים שונים כמו שיש, אבן טבעית ובטון – כדאי מאוד שתכירו את חומר האיטום שנקרא סילר.
אתם ודאי מכירים את הפתגם "סוף מעשה במחשבה תחילה", והוא נכון גם לענף הבנייה שכן שחיקה, התפוררות וחדירה של נוזלים יכולים להרוס קירות ומשטחים מסוגים שונים עם הזמן. החדשות הטובות הן שאם נמרח סילר מתאים ואיכותי בזמן, נוכל למנוע בעיות רבות בהמשך. במאמר הבא נתמקד בחשיבותם של סילרים באופן כללי ובחשיבותו של סילר לאבן בפרט.
למה סילר אבן משמש?
יש לא מעט סיבות שבגללן מרצפות, קירות ומשטחים שונים יכולים להינזק, להישחק ופעמים רבות גם להתפורר, במיוחד שמדובר במשטח מאבן טבעית. אם תשאלו בעלי מקצוע מהתחום ומענף הבנייה, הם ישמחו לספר לכם מיד על חשיבות השמירה והתחזוקה של המשטחים בבתים פרטיים ועל החומר המומלץ ביותר לעשות זאת – סילר לאיטום.
יישום של סילרים על משטחים שונים דורש דיוק במספר מאפיינים. תחילה, חייבים להתאים בין סוג הסילר לבין המשטח הייעודי, שכן סילר לשיש לא יעשה את עבודת האיטום האידיאלית של משטח בטון. בנוסף, חשוב לבחור סילר איכותי, להיצמד להוראות היצרן של החברה המייצאת וליישם את החומר בצורה נכונה.
בטון, שיש ואבן הם חומרים שרמת האטימות שלהם במשטחים שונים אינה מאוד גבוהה. אחת הסכנות הממשיות ביותר היא חדירה וספיגה של נוזלים כמו מים או שמן ממקורות שונים. עם הזמן, אותם נוזלים יכולים מחלחלים לתוך החומר וגורמים להתבלות ולהתנפחות שלו. מריחת סילר לא רק שתמנע את חדירת הנוזלים, היא גם תמנע היווצרות של כתמים (למשל ממזונות שונים) ואף תעניק מראה אסתטי ונקי.
איך להכין את המשטח למריחת הסילר?
במידה ובחרתם למרוח את הסילר בעצמכם, ישנם כמה פעולות שחשוב מאוד לעשות לפני על מנת שהיישום יהיה יעיל.
- פרשו יריעות ניילון או קרטונים מסביב לאזור העבודה, בכדי למנוע לכלוך וכתמים במקומות אחרים.
- עבדו בצורה בטיחותית – כפפות ומסכה נחוצים בעיקר אם בחרתם לעבוד עם סילר על בסיס סולבנטים (אלכוהול), אך יכולים להועיל תמיד.
- נקו את האזור בו תרצו ליישם את הסילר באופן יסודי ותנו לו להתייבש לחלוטין.
- אפשר להשתמש לצורך המריחה במברשת, רולר או בהמלצה הכתובה על האריזה – קראו את הוראות היצרן ביסודיות.
- יישמו את החומר קודם באזור צדדי בשביל שתוכלו לראות אם זה לטעמכם, אם כן המשיכו למרוח את החומר על כל האזור הייעודי, לרוב יהיה צורך במריחת שכבה נוספת לאחר שהראשונה מתייבשת.
- תנו לאזור להתייבש על ידי אוורור המקום כמספר ימים לאחר יישום הסילר.
איך לבחור את הסילר המתאים לסוג האבן שברשותכם?
ישנם 2 סוגים עיקריים של סילרים – כאלה המבוססים על מים ויהיו מעט מדוללים יותר וכאלה המבוססים על סולבנטים. בנוסף, כל סילר יתאים לסוג משטח אחר. כך למשל כאשר נרצה ליישם אותו על תשתיות מינרליות כמו על משטחי אבן - נבחר בחומר איטום מתאים כמו סילר לאבן. קיימים גם סילרים לחיזוק והגנה על משטחים לצורך שיקום לאחר הפגיעה.
עוד נקודה חשובה אליה יש לשים לב בעת בחירת הסילר, היא הנראות והגימור שהוא יעניק. היתרונות בחומר האיטום הפופולארי באות לידי ביטוי גם במראה לאחר היישום וניתן לבחור בין מראה מבריק, מט, רטוב, חצי רטוב ועוד.
למה חשוב לבדוק הוראות היצרן להנחיות ספציפיות לפני המריחה?
סילר הוא מסוג החומרים שחשוב להכיר לעומק לפני שמביאים אותו הביתה. לא כל סילר יתאים למשטח עליו תרצו לשמור ובנוסף כמו שכבר הזכרנו, קיימת חשיבות למאפייני החומר, לסוג העבודה ולדרך היישום שלו. לכן, אחת הפעולות הפשוטות אך החשובות ביותר לפני בחירת החומר וכן לפני המריחה שלו בפועל – היא לבדוק ולקרוא את ההנחיות וההוראות של היצרן בעיון ולפעול על פיהן.
בדרך זו תוכלו לוודא שאתם מיישמים את החומר בצורה נכונה, מתאימה ויעילה.
תופעות כמו התפוררות ושחיקה של משטח אבן טבעית, גם הן יכולות להיות סיבה טובה לבדיקת הוראות היצרן על המוצר לפני היישום שלו. שכן במקרה כזה למשל, נרצה ליישם סילר לאבן סיקה גרד 100 – סילר לאבן אשר משקם, מחזק, אוטם ומונע התפוררות חוזרת של משטחי אבן בחוץ ובפנים.