ענף הפרחים במשבר -למעלה מ-20 מיליון פרחים הושמדו באירופה, הפסדים למגדלים הישראלים
19.03.20 / 11:51
ענף הפרחים בישראל עובר בימים אלו את המשבר הגדול ביותר שידע מימיו. השווקים קרסו, המקררים מלאים בפרחים ואין דורש, פרחים כבר לא נקטפים, הפועלים מובטלים, אולם ההוצאות נמשכות. כעת ראשי ענף הפרחים מבקשים את עזרת הממשלה כדי לסייע לחקלאים במשבר
בעקבות התפשטות נגיף הקורונה ולאור המשבר הכלכלי ברחבי העולם, השבוע הבורסות בהולנד הורו למגדלים מכל העולם לשלוח רק 30% מהכמות הרגילה, זאת ללא התחייבות למחיר כלשהו. גם בתחום צמחי הנוי והעציצים המצב דומה. המסחר בשוק המקומי בישראל, ירד לכ- 20% מהרגיל, מה שגרם לחלק מהעוסקים בתחום להשבית כל פעילות. השבוע הושמדו 7,000,000 פרחים ביום שישי , ביום שני הושמדו 13,500,000 פרחים.
בישיבת חירום שנערכה אתמול, השתתפו נציגי המשווקים הגדולים ונציגי המגדלים ושם הוחלט על הנהגה אחת משותפת שתפעל ביחד לטיפול במשבר הנוכחי. הוועדה תייצג את המגדלים, בדיונים מול משרד החקלאות בדרישה לסיוע .
מגדלי הפרחים במשבר !
פגשנו את החקלאים באזור הדרום, אשר חוששים מקריסה טוטאלית של הענף, מבינים את ההפסדים הצפויים ומודאגים
דרור נקש, חקלאי תושב לכיש - מגדל פרחי שעווה, כף קנגרו וענבי מאכל (מענבי טלי), 100% הפרחים של דרור, נשלחים ליצוא למדינות שונות בעולם, רובם נמכרים דרך בורסת הפרחים
רויאל פלורהולנד שבהולנד. כעת וירוס הקורונה גרם למשבר עולמי בענף הפרחים, ודרור נותר עם מלאי עצום. בעקבות המשבר הושמדו בהולנד בתוך יומיים כ 20 מליון פרחים בבורסה .
דרור מה הסיבה שבורסת הפרחים החלה בהשמדה, ואיך זה משפיע על שיווק הפרחים ?
"וירוס הקורונה משאיר את רוב האנשים בבית, יש הרבה פחות תנועה ומעבר של סחורות ממדינה למדינה, ישנן מדינות כדוגמת איטליה שסגרו לגמרי את שעריהן, כמו כן אנשים לא יוצאים לעבוד ומבינים שהמצב בכלכלי הולך להיות מאוד קשה ולכן משתדלים לא להוציא כסף על מה שלא הכרחי.
מה קורה בדרך כלל בתקופה כזו בענף הפרחים ?
"השבוע היה אמור להיות אחד, השבועות עם הביקושים הגבוהים ביותר לפרחים בגלל יום האם באנגליה שחל בשבוע הבא, כמו כן הפסחא שקרב ובא גם כן אמור לגרום לביקושים ומכירות יפות של פרחים אולם, כמו שזה נראה עכשיו החגים לא ישנו את התמונה". בנוסף בעקבות קריסת מחירי הפרחים הבורסה הוציאה הוראה שעל כל מגדל לשלוח עד 30% מכמות הפרחים ששלח בשבוע שעבר כדי לנסות למזער נזקים אבל גם זה לא מבטיח שיהיה שינוי".
"מהבחינה הזאת מגדלי הפרחים שמייצאים להולנד מכל העולם נמצאים בבעייה מכיוון שעלויות התובלה מאוד יקרות כמו כן הפרחים נמכרים רק כ 3-4 ימים לאחר שנשלחו ולכן כמעט בלתי אפשרי להגיב במצב כל כך דינאמי".
האם מדינת ישראל מסייעת למגדלי הפרחים במשבר ?
"ביממה האחרונה נפגשנו נציגי הענף כדי לגבש צעדים שבסופם פנייה מרוכזת למשרד החקלאות בתקווה לקבלת סיוע שינסה למנוע מאחד מענפי הדגל בחקלאות הישראלית לקרוס".במשק שלי נותרו לקטיף עוד כ 2 מליון ענפים כאשר להערכתי ישנם בישראל עוד כמה מאות מליוני פרחים שעדיין לא נקטפו".
משתלת בן צבי מושב נתיב העשרה
במשתלת בן צבי ממושב נתיב העשרה הופתעו לגלות שנגיף הקורונה משפיע גם על השוק המקומי ונותרו עם מלאי עצום של פרחים. הם החליטו לפרסם ברשתות החברתיות בקשה לעזרה כך כתבו : " אנחנו משק בן צבי, אבא שלי מגדל חרציות כבר למעלה מ 40 שנה בנתיב העשרה בעוטף עזה. עקב וירוס הקורונה המקררים שלנו נשארו מלאים בסחורה כי לצערינו ההיצע כרגע גדול מהביקוש. אנחנו עומדים בפני צומת דרכים קריטית ואולי אתם יכולים לעזור" .
נחמיה בן צבי חקלאי וממקימי מושב נתיב העשרה שבעוטף עזה, סיפר לנו שזו פעם ראשונה שנתקל במשבר שכזה שהופיע בין רגע .
נחמיה מגדל מעל 40 שנה מעל 150 זנים של חרציות שונים ומשווק אותן בשוק המקומי. למשתלה שברשותו יש הסכם עם חברות בהולנד לגידול ושיווק זנים שונים של חרציות בשוק הישראלי. וכעת אין דרישה כלל , הפרחים הפכו למותרות ההזמנות בוטלו, והפרחים נותרו במקררים.
נחמיה מדוע גם השוק המקומי נפגע ?
"ענף גידול החרציות מאוד מרוכב מבחינת הוצאות , אנחנו מוכרים פרחים בכל ימות השנה , ההסכם שלנו עם החברות בהולנד הוא לשווק רק בישראל. וכעת גם פה בישראל אין ביקוש כלל , לאור ההגבלות שמתפרסמות מידי יום החנויות סגורות , אנשים רואים בפרחים מותרות ואני מבין שככה ביום בהיר כל מפעל חיי עומד בפני קריסה".
מה החשש העיקרי ?
"המשתלה שלנו מפרנסת 4 משפחות , כולל דור שני, לעולם לא נתקלנו בקושי שיווק החרציות. אנחנו מושקעים בהמון כסף ואם לא נמכור , לא נוכל לשרוד " .
האם אתם מקבלים עזרה מהמדינה ?
"מעולם לא קיבלנו עזרה מהמדינה , כל העזרה בישראל מנותבת לפרחים לייצוא , ןבהסכמים שיש לנו עם החברות בהולנד אסור לנו לייצא את החרציות אלה לשווקם רק בגבולות הארץ כדי לא להיות בתחרות מולם ברחבי אירופה".
צפו ברגעי ההשמדה בהולנד :
בבורסת הפרחים הוציאו הודעה למגדלי הפרחים וכתבו :
"רויאל פלורה הולנד מודיעה על צעד חירום כתוצאה מאחוזי התפוקה הגבוהים והיווצרות המחירים הירודה בשעונים בימים האחרונים. מדד זה פירושו שניתן
היה לספק מקסימום 30% מהנפח שסופק ביום שלישי האחרון. אחוז זה נקבע על 50%
לצמחי בית ו 75% לצמחי גינה. בנוסף, פרחים וצמחים באיכות A2 ו- B עשויים שלא
לספק יותר ומוצרים כבר לא ימכרו במכירה פומבית".
בכדי לתת מענה למגדלי הפרחים בישראל, נציגי המגדלים והמשווקים נפגשו לישיבת חירום וציינו " בשלב הראשון הוחלט לפנות לקרן לביטוח נזקי טבע בחקלאות, לביצוע שמאות של הנזקים לצורך תביעת נזקים עתידית. השמאות תתבצע גם לאלה שאינם מבוטחים. ע"פ הסיכום עם קנ"ט העלות לשמאות לכל משק תהיה 600 .₪".