לא נרדמים בלילה? ייתכן שזו הסיבה
06.02.24 / 09:00
אנשים רבים אשר מגיעים לשעת לילה מאוחרת, נכנסים למיטתם לאחר יום ארוך ומייגע, רק כדי לגלות שבמקום להירדם ולישון שנת לילה טובה, הם ערניים לגמרי. ישנם אנשים אשר מנסים לישון או חשים שהם כבר נכנסים לתרדמת ואז דבר מה מפריע למנוחתם והם מתעוררים שוב ושוב. במאמר זה נדון על מספר סיבות שבגינן הפרעות השינה הללו עלולות להיגרם.
מתן שתן בתכיפות גבוהה
נכנסתם למיטתכם, אתם כבר בתנוחה שנוחה לכם ואתם מרגישים כיצד השינה עוטפת אתכם לאט לאט, פתאום, אתם חשים דחף עז לקום ולגשת לשירותים. אם הדבר קורה פעם אחת, זה לא נורא כלל, אך אם אתם מוצאים את עצמכם קמים שוב ושוב לאורך כל הלילה, ייתכן שאתם סובלים מתופעה שנקראת שלפוחית רגיזה . ישנם מקרים שבהם אתם עלולים אף לסבול מבריחת שתן. אם זהו המצב, מומלץ כי תיגשו לרופא שיסייע לכם להבין כיצד תוכלו לטפל בבעיה ולהמשיך באורח חיים תקין ובריא.
נדודי שינה
אנשים אשר סובלים מנדודי שינה, מתקשים לישון באופן רגיל ותקין. עקב נדודי השינה הם סובלים מעייפות רבה המפריעה באופן ניכר על היכולת שלהם לתפקד באופן נורמלי במהלך היום. כמעט כל אדם יחווה אינסומניה (נדודי שינה) באיזשהו שלב בחייו, ובפרט ניתן למצוא את התופעה בגילים מבוגרים. מי שסובלים מאינסומניה מתמודדים עם קשיים בהירדמות, עייפות מוגברת גם לאחר שעות שינה רבות (שש שעות ומעלה), שינה שאינה רציפה והתעוררות מוקדמת.
גיל המעבר וגיל העמידה
גיל המעבר טומן בחובו תופעות רבות. אצל נשים הוא מתבטא בכך שנפסק המחזור החודשי ובעקבותיו יש ירידה חדה בהורמונים. התסמינים של גיל המעבר בנשים מתבטא במחזור לא סדיר, גלי חום, עצבנות, חרדה, דיכאון, עייפות, הפרעות בשינה, כאבי ראש ועוד שלל תסמינים נוספים. לעומת זאת אצל גברים גיל המעבר נקרא גיל העמידה, כאשר גם הם סובלים מירידה בהורמון הטוסטוסטרון. התסמינים אצל גברים הם ירידה בחשק המיני, שינוי במצב הרוח, עייפות, כעס, ירידה במסת וכוח השריר ועוד. אם אתם נמצאים בגילים הללו, ייתכן שזוהי הסיבה שבגינה אינכם ישנים היטב בלילה.
תרופות מסוימות
ככל שאנו מתבגרים אנו נוטלים תרופות שונות שמסייעות לשמור על בריאותינו ולהאריך את חיינו. לתרופות הללו ישנן תופעות לוואי אשר חלקן מתבטאות בהפרעות שינה, אשר גורמות לכך שהמטופל אינו יכול להירדם כרגיל. אם אתם חשים כי אינכם נרדמים כתמול שלשום בעקבות נטילה של תרופה חדשה, היוועצו עם הרופא המטפל כיצד יש לנהוג, האם להמשיך ליטול את התרופה, האם יש תרופה חלופית שאין בה את תופעת הלוואי הזו, האם להפסיק ליטול את התרופה הנוכחית ושאלות נוספות שתרצו לדעת עליהן את התשובות כדי לדעת כיצד יש לנהוג במצב זה.
מחשבות טורדניות
בתקופות של לחץ, חרדה, טראומה או קשיים, אנו מגיעים למיטתנו ופתאום הכול צף. כל המחשבות והפחדים, החרדות והדאגות שמציפים אותנו ומונעים מאיתנו להירדם. תקופה זו אם נמשכת לטווח הקצר, תשפיע על חייכם באופן ממוקד, אך אם תהפוך להרגל שבו אתם מקשרים את הכניסה למיטה לזמן שבו מעלים דאגות וחששות, המצב עלול להפוך לקבוע ותתקשו מאוד לישון במיטתכם. למעשה, ייתכן כי אף תגיעו למצב שבו יהיה לכם קל יותר להירדם במיטה שאינה שלכם או מחוץ לביתכם.
צריכת קפאין או אלכוהול
השימוש בחומרים ממכרים כגון אלכוהול או קפאין, שחוץ מממכר נחשב גם למעורר וגם למשתן, בהחלט עלולים לגרוע שינה מעיניכם, ופרט אם אתם צורכים אותם סמוך לשעות השינה שלכם. ההמלצה היא לא לשתות קפאין כ-12 שעות לפני שאתם הולכים לישון, ואלכוהול לא לצרוך בשעות הלילה.