עוגות גבינה בכל העולם
26.10.23 / 11:07
עוגת גבינה היא ללא ספק אחת העוגות הטעימות והנאהבות ביותר ברחבי העולם. העוגה אשר עשויה מגבינה טרייה, מפיקה עבורנו את אחד הקינוחים הנימוחים, הטעימים והעדינים ביותר שיש. העוגה הנפלאה הזו יכולה להגיע עם בסיס העשוי מעוגיות מרוסקות, או בצק פריך ולפעמים גם עוגת ספוג. זו עוגה ורסטילית שיכולה להיות גם בגרסה אפויה וגם בגרסה שאינה אפויה ומשתלבים עימה טעמים נוספים שרק מעצימים את טעמה העדין כמו וניל, לימון, פירות יער, שוקולד, תותים, ועוד.
ישנם גם עוגות שמגיעות עם ציפוי בחלק העליון כמו: קרמבל שאפשר למצוא על עוגת גבינה פירורים , קצפת, קולי פירות, פירות טריים חתוכים, אגוזים, עוגיות, ועוד שלל מרכיבים נוספים. לכבוד העוגה האהובה הזו הכנו מאמר חוצה יבשות שבו נספר לכם על העוגה הזו ברחבי התבל.
ההיסטוריה העתיקה של עוגת הגבינה
ייתכן שסגנון עתיק יותר של עוגת גבינה היה פופולרי עוד בימי יוון העתיקה. הפעם הראשונה שבה מוזכרת עוגת הגבינה מתוארכת למאה החמישית לפני הספירה! על ידי הרופא היווני אגימוס. חוץ ממנו אשר עסק במלאכת עוגות הגבינה ישנם מתכונים נוספים שלה המוזכרים ב-De Agri Cultura מאת Cato. בספר מופיעים שלושה מתכונים: ליבום, סבילום ושליה, כאשר עוגת השליה היא הדומה ביותר לעוגות הגבינה של ימינו. נציין כי השם האנגלי cheesecake החל רק מהמאה ה-15, בעוד שעוגת הגבינה שאנו מכירים כיום התפתחה באזור המאה ה-18.
עוגות גבינה כפי שמכינים אותן בעולם
עוגות גבינה יכולות להגיע בשני אופנים: אפויות ולא אפויות. עוגות גבינה שונות מוכנות בסגנונות רבים אשר מבוססים על אזור שמהן הן מגיעות. לפניכם סקירה של עוגות גבינה במדינות שונות בעולם:
אפריקה-
דרום אפריקה
- עוגת rose cheesecake דרום אפריקאית - את הגרסה הפופולרית של עוגת הגבינה הזו מכינים עם קצפת, גבינת שמנת, ג'לטין למילוי ובסיס של ביסקוויטים מרוסקים עם חמאה מומסת. העוגה אינה אפויה, ולעיתים מוסיפים לה ליקר אמרולה. היא מזכירה מאוד את עוגת הגבינה הבריטית.
אסיה-
יפן
- את עוגת הגבינה היפנית (Japanese cheesecake), אשר מרקמה מזכיר סופלה או "ענן", מכינים עם גבינת שמנת, סוכר, חמאה וביצים. מרקמה עדין, אוורירי ורוטט ובנראותה היא מזכירה מאוד עוגת שיפון. עוגת גבינה שאינה אפויה נחשבת לנדירה ביפן.
פיליפינים
- הגרסה הפופולרית של עוגת הגבינה הפיליפינית היא ube cheesecake. בסיס העוגה עשוי מקרקרים מרוסקים ומעליהם ישנה שכבת גבינת שמנת ומעליה ה-ube halaya (זוהי בטטה סגולה שמועכים אותה ומוסיפים לה סוכר, חמאה וחלב). את עוגת הגבינה הסגולה הזו אפשר גם לאפות או להכניס כפי שהיא לקירור.
אירופה
ספרד
- עוגת הגבינה הבאסקית (Basque cheesecake) היא פרי ידיו של סנטיאגו ריברה והומצאה בשנת 1990. העוגה היא למעשה רפרפת "שרופה" (העוגה אפויה מאוד עד שהיא מקבלת גוון ממש חום שמזכיר מעטה שרוף) שאין לה בסיס.
רוסיה
- עוגת גבינה בסגנון רוסי (Vatrushka) היא עוגה אשר צורתה מדמה טבעת בצק ממולאת בגבינת קוטג' או גבינת קווארק.
צפון אמריקה
ארצות הברית
- בארצות הברית יש מגוון של מתכונים לעוגת הגבינה. לרוב הדבר יהיה תלוי הן באזור שבו מכינים אותה, והן ברקע התרבותי של זה האופה את העוגה.
שיקגו
- את עוגת הגבינה של שיקגו (Chicago-style cheesecake) מכינים משמנת שאופים עד שהיא יציבה מבחוץ ובעלת מרקם רך ונימוח מבפנים. לעוגה זו מרקם אוורירי. הבסיס של העוגה עשוי מביסקוויטים סקוטיים העונים לשם המוכר "שורטברד", שמרסקים ומערבבים ביחד עם חמאה וסוכר.
ניו יורק
- מי לא שמע על עוגת גבינה בסגנון ניו יורק? להכנת ה- New York cheesecake המפורסמת, משתמשים בגבינת השמנת פילדלפיה בשילוב עם שמנת (heavy cream) בעלת 40-36 אחוזים של שומן או בשמנת חמוצה. זוהי אחת העוגות ה"טעימות והכבדות" ביותר בשל כמות השומן שנמצא בה. עוגת הגבינה הניו יורקית הטיפוסית היא עוגה עשירה, דחוסה, חלקה וקרמית.