23.07.16 / 20:44
כולנו יודעים שקיים הבדל גדול ומשמעותי בין ללמוד ולדבר על משהו מאשר לחוות אותו על "בשרינו". מריאנה פפיסמדוב מנהלת סטודיו שייפ ליין לנשים, עברה תהליך הרזייה בעצמה ומקפידה לעצב ולחטב מידי יום. הצעד הראשון שתצטרכו לעשות כדי להגיע ליעד שלכן הוא להגיע, לרצות ולעבוד קשה- והיא תתן לכן את הכלים והדרך הכיפית והמקצועית שתגרום לכן לאהוב את עצמכן יותר. אבל לפני הכל היא חושפת את סיפורה אישי- ומדברת על הכל: ההשמנה, הדכדוך והתסכול, ההלקאה העצמית, ודרך הלא פשוטה לניצחון
מריאנה פפיסמדוב (50) מנהלת את סטודיו הכושר לנשים "שייפ ליין" באשדוד כשמטרתה העיקרית היא לעודד ולעזור לכמה שיותר נשים מכל קבוצות הגיל להגשים את עצמן ולהגיע לתוצאות במישור הפיזיולוגי לצד המישור האישי.
"כילדה וכנערה נחשבתי לילדה מלאה תמיד, ישבן גדול ומלא, בטן שופעת ומבנה גוף מלא. כשהחלטתי לקחת את הגוף שלי למקום אחר, הלכתי על הקיצוני ביותר ותוך כדי תהליך הירידה והחיטוב , למדתי הדרכת כושר וכך למעשה כנגד כל הסיכויים, הפכתי מנערה מלאה לחטובה ואנרגטית".
פפיסמדוב למדה את ההדרכה הראשונית שלה לפני כ- 30 שנה. עבדה בתחילת הדרך בחולון עם ילדות צעירות ונוער דרך עיריית חולון במתנ"סים ודרך ה"מדרשה לתרבות הגוף- אמריקה ישראל" בהם העבירה חוגים והדרכות לגבי זקיפות, יציבה, הליכה נכונה ועוד... לאחר מכן החלה להעביר אימונים בכיתות מעורבות (גברים ונשים) – צורת העבודה אז הייתה שונה.
את כל ההסמכות של מריאנה היא רכשה כחלק מהתהליך. ברגע שהיא הרגישה שחסר לה ידע היא הלכה ללמוד. "אני עובדת בשיטה שהיא ייחודית אבל היא הגיעה אחרי חקירה מאוד מעמיקה בכל הנודע לאימונים לנשים. הכל מתוכנן ומבוצע כדי לתת את התוצאות הכי טובות בטווח קצר שהתמדה בהן נותנת תוצאות גם לטווח ארוך.
באיזשהו שלב עברה מריאנה פציעה (שלא מספורט) שגרמה לה בבת אחת להפסיק לעשות כל פעילות גופנית... כמו כן היא ילדה שלוש בנות והגוף החל לתפוח...
"לבשתי מידה 46 ושקלתי כ- 85 ק"ג.
בתמונה: מראינהלפני הירידה במשקל
אז על מה התסכול למעשה ?
"בעיקר בגלל שהחלום שהיה בהישג ידי הלך והתרחק , למרות שידעתי מה צריך לעשות , קשה היה לי להבין איך הבאתי את עצמי למצב הזה. מצאתי את עצמי נאבקת לרדת , יורדת קצת ולאחר זמן מה עולה לא רק את מה שירדתי אלא עם ריבית, הרגשה של חוסר אונים ומספר לא מבוטל של פעמים סחור סחור של ירידה, ועליה , מעין אקורדיון שמעך את התקווה לצאת מהסחרור של שומן מעיק".
"יש איזשהו משבר שלך בינך לבין עצמך שאת מגיעה לחדר כושר אחרי 20 שנה שבהם לא עשית פעילות גופנית, אחרי שעלית במשקל, ולקוות שמישהו ייצר נוסחת פלא שתגרום לך לרדת במשקל במהירות. לצערי אין קיצורי דרך והעבודה הייתה בעיקר בהתחלה מאוד קשה. נכנסתי למצב "אקורדיון"- עליתי וירדתי במשקל לסירוגין במשך של 3-4 שנים וכמו רוב האנשים תמיד מצאתי תירוצים נוחים ולגיטימיים לא להתאמן ולהתמיד.
תמיד ידעתי שאני רוצה לחזור לתחום הכושר. בתור שמנה הבנתי שאני צריכה לעבור בעצמי תהליך ולתחזק באופן שוטף את הבריאות והגוף שלי- אין קיצורי דרך.
מהנקודה הזו הלכתי ללמוד שוב, לפני 8 שנים ראיתי שאני יורדת במשקל בהדרגה ולמדתי את נושא ההדרכה מחדש תוך שימת דגש על תחום פגיעות הספורט- אחרי שלא יכולתי להתאמן בעצמי היה חשוב לי ללמוד איך אני יכולה לעזור לאנשים שרוצים להתאמן ולעשות פעילות גופנית על אף שיש להם מגבלות. במקביל למדתי ארומתרפיה, כדי לתת עוד פן בקטע הטיפולי. למדתי עיסוי הוליסטי כדי להכיר את הנקודות הדומיננטיות בגוף, במקביל לפיזיולוגיה ואנטומיה בקורסים והשתלמויות, לימודים פרטניים ועוד... מצאתי את אנשי המקצוע הטובים ביותר כדי להתמקצע בתחום שבו רציתי לעסוק- אימון נשים".
זה נראה כמובן מאליו שמישהי שהייתה מדריכת כושר תדע מה לעשות , מה בכל זאת מנע ממך לחזור לעצמך ?
"לא פעם הרמתי ידיים, אמרתי לעצמי 'זה מה יש', אין לי יותר כוחות פיזיים ובעיקר נפשיים להתמודד שוב עם הגורל. כאילו השלמתי עם המצב, אך בתוך תוכי ידעתי שזו לא אני, אני לא יכולה להרשות לעצמי את ההשתקעות בגוף מלא כל כך, ידעתי שאני חייבת להראות ולהרגיש אחרת, נראיתי כמו הדודה של עצמי, והרגשתי גרוע".
"אמא, לא ידעתי שמדריכות כושר יכולות להיות שמנות"
הבנות של פפיסמדוב תמכו בה בהחלטתה לשנות את אורח חייה ולחזור לתחום הכושר, עם זאת, ברור היה למריאנה ולבנותיה שתוך כדי תהליך הלמידה עליה לרדת במשקל ולהתאים את אורח חייה האישיים על מנת שתוכל להוות דוגמה כמדריכה.
זה תמיד היה בראש, הרגשתי מבפנים שאני חייבת לשנות גישה, ברור שמדובר בתהליך של הפנמה ושינוי חשיבתי, אבל זכורה לי נקודת מפנה אחת , עיינתי באחת ההזדמנויות באלבומים שלי מפעם, ראיתי תמונות של הקבוצות אותן הדרכתי, וסיפרתי לבנות שלי, התגובה שלהן הייתה : "מה אמא את היית מדריכה? לא ידענו שמדריכות יכולות להיות שמנות כל כך.....", באותו רגע הוודאות לכך שזה לא יכול להמשך ואני חייבת לעשות משהו עם עצמי הפך לחזק כל כך".
"בתחילת הלימודים ירדתי מידה אחת, כלומר לבשתי מידה 44. היום אני לובשת מידה 36, כך שבסך הכל ירדתי עשר מידות ואני משמרת את המצב הקיים ומאוד מרוצה".
לא עוד תסכול
"הייתי מתוסכלת והוצאתי את העצבים על כולם. הייתי נחמדה ונשארתי נחמדה כי זה האופי של אבל אני חושבת שחלק גדול מאוד מהתהליך בירידה במשקל זו ההפנמה. קמתי בבוקר וחיפשתי איזה "שק" לשים על עצמי כדי להסתיר ולא באמת התלבשתי. לא ממש הזנחתי את עצמי אבל הרבה פעמים לא היה לי חשק לצאת, או ללכת לים ולראות אנשים... לא רק שאני בנאדם שהיה שמן ורזה... אחד התירוצים הוא שכל התהליך הזה עולה כסף (חדרי כושר, תוספי תזונה ועוד) אבל אם תשאלי כל בנאדם שלבש מידה 46 וירד למידה 38 אם הוא מוכן לחזור למידה 46 ובתמורה לכך יקבל את כל סכום הכסף שהשקיע כדי לקדם את התהליך- אף אחד לא יסכים לחזור לאותה נקודה שבה היה שמן- לתחושת הכבדות וכל הנלווה לכך, גם אם תציעי לו 50 אלף ש"ח".
אחד הדברים אותם הצליחה פפיסמדוב לזהות הוא השינוי לרעה במזון אותו אנו צורכים.
"הפירות והירקות אינם כמו שהיו פעם, הם דלים במינרלים וויטמינים יחסית אשר אינם מספקים לגוף את כל מה שהוא צריך. חקרתי את הנושא של תוספי התזונה וזה גם מה שעזר לי לצאת מהמעגל הזה, שחשתי תקועה בו של ירידה ועלייה במשקל לסירוגין. אני משלימה לגוף את החוסרים על בסיס יומיומי ועוזרת לו להיפטר ממה שהוא לא צריך והאיזון עוזר להימנע מפיתויים. במקביל לעבודה האישית שלי עם עצמי, אני מייעצת למשפחות שלמות, לגברים ולנשים ברמה פרטנית במידת הצורך. ניסיתי תוספי תזונה שונים ופיצחתי את ה"נוסחה הנכונה" שעובדת".
סטודיו לנשים בלבד!
את הסטודיו הראשון פתחה לפני כשבע שנים, באותו המבנה בו קיים הסטודיו היום ברחוב האורגים מעל "יינות ביתן", רק בצדו השני וכלל שתי מיטות פילאטיס, בגודל של 70 מ"ר. כיום הסטודיו בגודל של 250 מ"ר, מתנהלים בו שלושה שיעורים במקביל, תלוי ביום ובשעה.
למה דווקא סטודיו רק לנשים?
"נרשמתי בעבר לחדרי כושר אחרים. אחת הסיבות שבגללן לא התמדתי זה השעות העמוסות שכולם מגיעים בהן, האווירה שהרגישה לי מלאה בשיפוטיות ואי נוחות לעשות תרגילים מסוימים כמו לקפץ או להתכופף...
מעבר לזה, צריך להתייחס בצורה מאוד מדויקת לגוף הנשי. לא הגיוני שאישה וגבר אמורים לעשות את אותו האימון. יש עומסים מסוימים שיכולים להיות מעולים עבור גברים באימונים אבל לנשים יכולים לגרום לנזקים בלתי הפיכים ולגרום לצניחת רחם, חוסר שליטה על סוגרים, לחצים ועוד... חשוב להבין גם שרוב המתאמנים בחדרי כושר לא עובדים מול מדריך צמוד אלא מקבלים תוכנית ועובדים לרוב לבד, כך שאין השגחה ותיקונים במידה ועובדים לא נכון".
אילו אימונים רלוונטים לנשים?
"כל אימון שמביאה את התאמנת להנאה- קודם כל מומלץ ומשם ניתן להתמיד ולא לעשות פעילות גופנית מתוך אילוץ. האיזורים שמאוד חשוב לעבוד עליהם אצל נשים הם: מותניים, ירך פנימית, טוסיק, קרקעית האגן ואזורים נשיים אחרים שרק נשים יכולות להבין על מה מדובר... מעבר לזה אני עובדת אמנם בקבוצות קטנות אבל העבודה היא אישית מול כל מתאמנת. יש מתאמנות בגילאים ויכולות אחרות 13-70 אבל ההיכרות מאוד אישית והתרגילים מותאמים.
כמו גם יש אימונים מיוחדים לנשים בהריון ואני מלווה שלב שלב עד מחודש שלישי עד ללידה".
פפיסמדוב למדה במשך שלוש שנים, לעומק ויישמה את החומר הנלמד על עצמה. במקביל היא עשתה לימודים והשתלמויות כדי להעמיק את הידע וידעה שהיא רוצה לעבוד עם נשים, על אף המודעות והיכולת לעבוד גם עם גברים. "רוב המקומות פונים לגברים ומתאימים לרובם- עם זאת יש מחסור גדול לעבודה נכונה עם נשים ולכן בחרתי בפתיחת הסטודיו לנשים בלבד". לפני כחמש שנים היא הגיעה ליד המשקל שלה, אחרי כמה נפילות בדרך ותהליך ארוך וממושך. היא עושה כל יום פעילות גופנית ולרוב מדגימה את התרגילים בשיעורים.
כמה בנות יש באימון?
"אימון יכול להתקיים עם מישהי אחת בלבד ועד 12 בנות בשיעור. שזה לרוב כמו אימון אישי- קבוצתי לכל היותר. במקביל יכולים להתקיים שלושה שיעורים שונים ומשך כל שיעור הוא חצי שעה- כך שיש גיוון ובאימון של שעה וחצי בנות לא ישתעממו (יש פה 17 סוגי אימונים ו-80 שיעורים בשבוע), יעבדו של שרירים שונים ויחוו כמה אימונים שונים- שיטת העבודה פה קצת שונה".
הצוות
היום הצוות מונה ארבע מדריכות מעבר למריאנה שמנהלת את הסטודיו וגם מעבירה אימונים בעצמה: אסנת (תואר בתחום האירובי), תמרה (פיזיותרפיסטית), יאנה (תואר ראשון בריקוד) והדר (יוגיסטית עם ותק של 8 שנים בתחום). מריאנה הכשירה את כולן לשיטת האימונים שפיתחה. "לכל אחת יש את הנישה שלה שבה אני לא מתערבת ויש להן יד חופשית לעבוד בצורה טיפה שונה- גם למדריכות וגם למתאמנות. יש רמות שונות ותרגילים שונים כשיש "שיטת אם" ומשם יש גיוון", מסבירה מריאנה.
מה לדעתך חשוב יותר ? תזונה או ספורט?
"שני הפרמטרים יחד נותנים תוצאה נכונה, המינון שונה. לכל גוף צרכים ויכולות משלו, רק אחד הפרמטרים במשוואה הזו ייתנו תוצאה חלקית בלבד, השילוב הוא שילוב מנצח".
"לחדש לחדש לחדש"
אחד הדברים שמריאנה מקפידה עליהם הוא תמיד לחדש בסוגי האימונים ולשנות את המערכת ומעבר לזה היא עושה פעילויות שונות לנשים כמו ערבים פתוחים, השקות של אימונים, טיפולי וסדנאות יופי וטיפוח ועוד".
לעמוד של "שייפ ליין" בפייסבוק לחצו כאן