24.11.15 / 15:34
אתי אטיאס הפכה במשך שנים למודל לחיקוי עבור נשים רבות בעיר אשדוד ולסימן של עוצמה נשית שבאה לעסוק בעשייה ובשינוי. ראיון עם הגב' אתי אטיאס, יו"ר ויצו אשדוד- רעיה, אמא, סבתא ואישה שמובילה שינוי.
המיתוג של ויצו והיזמות של אתי
"אחד הדברים החשובים ביותר עבורי הוא המיתוג של ויצו באשדוד כפי שתמיד האמנתי- שאישה עצמאית היא אישה עובדת וזהו אחד התנאים הראשונים ולכן מיתגתי את הסניף כסניף של נשים בעולם העבודה. אני מאוד מאמינה ביזמות נשית. היום או שאת יותר מידי מבוגרת בגיל 45 לצערי הרב, או שיש ילדים, או שאת צעירה מידי, וכמובן שבודקים אן יש תואר או אין תואר. איכשהו כולן בצורה כזו או אחרת נפגעות. מכך שאין הרבה מקומות תעסוקה. מעבר לכך ניתנים כלים איך להישאר ולשמור את מקומן במקום העבודה. יזמות זעירה בכלל נותנת כלים. טכניקות וסדנאות בשיתוף "מעוף" לפיתוח נושא היזמות וכמובן האקדמיה לנשות עסקים".
קראתי פעם משפט- כאשר רוצים להגיע מהר הולכים לבד אבל כשרוצים ללכת רחוק הולכים ביחד. יש איתי נשים שיוצרות מ1+1 הרבה יותר מ- 2.
"ב-1 לנובמבר התקיימה ישיבת הנהלה, אליה הגיעו כ- 20 נשים מתנדבות, כל אחת מחזקת בתחומה. לאחר מכן עשינו שני אירועים לעמותה להעלאת המודעות כנגד סרטן השד והארנו את העיר בוורוד. לאחר מכן פתחנו קבוצה של 'מייקרוסופט' להחזרת נשים למעגל עבודה- העצמה ולימוד על מחשבים בשילוב לשכת התעסוקה (מתקיים במתנ"ס, מקווה שמתישהו יהיה לנו כאן בסניף חדר מחשבים משלנו). לקחנו חלק גם בשבוע היזמות הבינלאומי שהתקיים באשדוד ומפגש "שולחנות עגולים" התקיים אצלנו בהצלחה רבה. אחד מהאירועים שכבר קיימנו והיה ערב מוצלח במיוחד, היה נחלתן של המארגנות של סניף ויצ"ו לדוברי צרפתית באשדוד הגב' סימה לוי והגב' אמילי לזמי. מאות משתתפים הגיעו לאולם הגדול של מועדון בית גיל הזהב בסניף ויצ"ו אשדוד, בהנחייתה של שדרנית גל"צ הגב' לבנת בן חמו אשר הסבירה על פעולותיו החשובות של הארגון.
ויצו פונה אך ורק לנשים
אם עד כה ויצו נתפס כגוף שפונה לנשים מבוגרות, היום בהנהלה נכנסו כוחות צעירים שהגיעו לתחזק את נושאי הפרסום, פייסבוק והפנייה לקהל צעיר, הן בפורומים אינטרנטיים והן בפעילויות. אני עושה ככל שביכולתי על מנת לקרב קבוצות של נשים צעירות.
יש קבוצה של נשים חד הוריות בשיתוף עם הרווחה. זה משהו שהתחלתי עוד בשנות ה-90' ואנחנו ממשיכות עם זה.
בקרוב אפתח מועדון ספרותי יחד עם ורדה גנזך- סופרת ישראלית מוכרת, אני מקווה לפתוח קולנוע להקרנת סרטי נשים אחת לחודש.
ב- 14 בדצמבר תהיה פה סדנה מיוחדת לסטיילינג "ירוק" עם הביגודית בסניף ויצו. נשים ילמדו כיצד להתלבש בסטייל מבגדים יד שנייה.
בחנוכה תתקיים מסיבת חנוכה בסימן מחושך לאור, הדלקת נר עם סימה לוי- שניהלה בעבר את בית הספר הרועה ותדבר מעט על דת ונשים, לאחר מכן אלוה שנער תספר את סיפורה האישי והזמרת ענבל בן שטרית תספר אף היא את סיפורה האישי ואפילו תנגן ותשיר.
"נולדתי פעמיים- פעם לאמא שלי ופעם לויצו"
"ויצו ללא ספק עשו אותי", מעידה על עצמה אטיאס. הגעתי בשנת 82' ופעלתי בויצו עד שנת 93'. במהלך הזמן הזה נבחרתי למועצה להנהלה הארצית של ויצו והייתי אחראית על כל אזור הדרום. עבדתי עד 17:30, גידלתי ארבעה ילדים (ובעל מרוקאי שדורש 18 סלטים בשבת) והתנדבתי במלוא המרץ בויצו".
"תמיד מחוברת לים"- מי זו אתי אטיאס
אתי אטיאס נולדה בחיפה. בגיל 5 הוריה ירדו מהארץ וחזרו לטאנג'יר. הם הגיעו במקור ממילאנו באיטליה. בשנת 45' הם החליטו לעלות ארצה. אתי נולדה בשנת 47' ולאחר מכן היא חזרה עם הוריה לטאנג'יר עד גיל 17. השפות צרפתית וספרדית הן שפות האם שלה וכשהייתה בת 15 התגייסה למחתרת הציונית –"דרור" מחנות עולים.
כשהייתה בת 17 עלתה לישראל במסגרת גרעין סוציאליסטי קיבוץ רעים. בגיל 18 מצאה עצמה נשואה ובגיל 19 ילדה את בנה הבכור. את בעלה הכירה בצרפת בהכשרה- עברו ביחד הכשרה לקראת העלייה לארץ.
כשבנה הבכור היה בן שנתיים הקיבוץ אישר לה לימודים באורנים- קיבוץ בצפון הארץ , היא סירבה, ניסתה לחזות האת העתיד, עשר שנים קדימה והחליטה יחד עם בעלה לעבור לאשדוד.
למדתי בהתחלה. אלתא בדיוק עברו לאשדוד וגדלו יחד עם העיר. יזמו קורס לטכנאים הנדסאים במשך שנה. למדתי והתפרנסתי שם למרות שאני פחות מחוברת לצד הטכנולוגי, למדתי בכלל לטינית וספרות. כצריך לעבוד לומדים ועובדים. עבדתי 18 שנה באלתא ועשיתי תוך כדי עוד 3 ילדים. בשנת 82' מישהי אמרה לי "את צריכה לבוא לויצו". לא ידעתי מה זה ויצו בכלל. היא הצליחה להוציא אותי ולאט לאט פעלתי. איסוף כספים, פעילויות נשים ועוד.
את אלתא עזבה בשנת 88 כשהייתה בת 41 ולאחר מכך עסקה בתחום השיווק, עסקה בנדל"ן וניהלה את הדיור המוגן של 'מכבי' במשך שבע שנים. תוך כדי בין השנים 93 עד 2003 נבחרה למועצת העיר ונאלצה לעזוב את ויצו כיוון שמדובר בגוף א- פוליטי. אטיאס עשתה במשך עשור את תפקיד היועצת בהתנדבות במשך עשור כיוון והייתה חברת מועצה.
"בשנת 98' יצא חוק היועצות שחוקקה חבר הכנסת יעל דיין, הייתה היועצת הראשונה שהתמנתה בארץ בעירייה כשצבי צילקר כיהן כראש העיר ונקראה להצטרף לסגל העירייה. נתקלתי בפעם הראשונה במשרה מלאה וקיבלתי תקציב לפעילות בעבור נשים בעיר אשדוד. זה המשיך גם אחר כך במהפך עם יחיאל לסרי. מאז ברור היה לי, ללא ספק שאני זקוקה לצוות סביבי, לקבל תקציב ולתת משמעויות".
איך מעמד האשה בא לידי ביטוי?
יש ראשי ערים שלוקחים מישהי שעמוסה או נערה שלא ממש מבינה. הדרישה היא תואר ראשון וידע במגדר. יש ראשי ערים שמסמנים וי ועושים שולשה אירועים שנתיים כדי להגיד "עשינו". אנחנו נלחמים בזה ויש רשימות של דברים שכבר עשינו ונעשה.
בקרוב יצא ספר שיזמה שירית בן ישראל שכולו עוצמה נשית. היא כתבה ממש ספר הדרכה בשילוב של נשים עוצמתיות שלכל אחת סיפור צמיחה משלה דרך העצמת נשים.
עשינו סקר של 500 נשים ברחבי הארץ ושאלנו מה היה הדבר הראשון שנשים בודקות בבחירת מקום מגורים. התפלאנו לגלות שהדבר הראשון בבחירת עיר המגורים בקרב הנשים היה נושא התחבורה שהרי הנשים הן אלו שעושות קניות לרוב ולוקחות את הילדים לבית הספר ולחוגים ואם יש רכב בבית בדרך כלל הוא אצל הגבר...
קידום נערות למדעים
פרויקט שהצגתי לא מזמן באוני' תל אביב. ללקחנו בנות והעצמנו אותן. יום באלתא ומכון ויצן, פרופסור עדה יונת וכל האליטה של הפרופסוריות בארץ. אפשר להיות גם יפה וגם מדענית. פרויקט של בנות כיתה ז'- ח', לפני בחירת המגמה.
את רואה את עצמך בתור פמיניסטית? הדעה הרווחת לגבי פמיניסטיות זה שהן ממורמרות וכועסות ורדיקליות...
"אני פמיניסטית וחבל לי שכך פמיניזם נתפס. אני אישה מאושרת עם שושלת יפהפיה שאני גאה בה. האמונה שלי מתרכזת בשתי מילים: זכות בחירה. אני דוגלת בכך שתהיה לנשים זכות בחירה להיות מה שתרצה- החל מטייסת אל עקרת בית ושלא יעלה על הדעת שמישהי תהיה משהו כי זה מה שאמרו לה. עדין לצערי יש הבדל ניכר במשכורת בין גברים ונשים. אני מאמינה בעבודה קשה, בשינוי ובתיקון אין רבולוציה אלא אבולוציה. אני לא בעד שריפת חזיות ואני לא רוצה להיות גבר. אני אישה שרוצה להיות מה שהיא רוצה. לצערי יש עדיין על מה להילחם. זו עבודה של שנים ויש דברים שהשתנו באופן משמעותי וכולנו יחד הן בכנסת והן בפעילויות אחרות סביב נושא הנשים".
"עד 2003 הייתה מתנדבת כחברת מועצה ולאחר מכן יועצת ראש העיר למעמד האישה עד 2014 שיצאה לגמלאות. במשך שנה לא עשיתי שום דבר ולראשונה נחתי ונהניתי לומר שאני לא עושה כלום. הלכתי מידי עם למפגשים או לכנס אבל בעיקר נחתי. עם הזמן, התחיל להתגלגל הרעיון שאכנס לתפקיד יו"ר ויצו אשדוד. האמת שבהתחלה היססתי והתייעצתי עם יושבת הראש הארצית. לקח לי זמן להחליט אבל לבסוף החלטתי שכן והנני. התחלתי ב-1 בנובמבר".
אתי ללא הפסקה?
"אני מאמינה שאחרי קדנציה אחת של כארבע שנים, אפרוש סופית מכל תפקידיי, אני מאמינה שאחריי אחפש מישהי צעירה שתהיה הבאה בתור ותמשיך את השינוי שאני מאמינה בו למען הנשים. אעשה הכל כדי שהסניף הזה יהיה פתוח בשעות הבוק ואחר הצהריים- אנחנו מחפשות מתנדבות שיוכלו לבוא ולתת מענה בשעות אחר הצהריים, אפילו להתנדב פעם בשבוע יעזור ויתרום ואף פעם לא משעמם".