20.06.23 / 15:54
כשחושבים על מערכת העיכול, המילה הראשונה שעולה בראש היא: בטן! זה החלק בגוף שאנחנו מדברים עליו כשאנחנו רעבים או שבעים ואפילו כשאנחנו "צוחקים עד כשכואבת לנו הבטן".
אז לכבוד הבטן שלנו, הינה כמה דברים מעניינים שאולי לא ידעתם על אחד האיברים הכי חשובים בגוף.
1. האוכל לא באמת מתעכל בקיבה
רוב האנשים מניחים כי כל תהליך העיכול מתרחש בקיבה - אבל בלי לפגוע בקיבה החמודה שלנו, התפקיד העיקרי שלה הוא דווקא להיות כלי הקיבול למזון שאנחנו אוכלים ולשלב כמה מיצים הכרחיים כדי להתחיל בתהליך עיכול חלקי בלבד. אט אט, הקיבה מעבירה את המזון המעוכל חלקית אל המעי הדק - ורק שם מתחילה ההצגה האמיתית!
2. הבטן שלכם יכולה לשרוף לכם את העור!
למיצי הקיבה יש תפקיד חשוב מאוד - לפרק את המזון, לאט וביסודיות, תוך שהם מסייעים לגוף לספוג חומרים מזינים מהמזון. ה-HCI (או בשמו הרשמי חומצה הידרוכלורית) הוא חומר חריף כל כך ועוצמתי כל כך, שהוא מסוגל לשרוף את העור שלנו! אם אי פעם חוויתם צרבת וחשתם כאבי בטן , זו בדיוק תחושת הצריבה שהרגשתם בגרון או בחזה. אז למה הבטן שלנו לא נשרפת בתהליך העיכול, ומדוע כאבי בטן בהיריון הנובעים מתחושת צרבת לא פוגעים בהיריון, חלילה? תוכלו להודות על כך לשכבת הריר העבה המגנה על הבטן מפני כוויות. גאוני!
3. לקיבה יש המון (המון) חלקים
מבט מהיר בתמונות של מראה הקיבה עלול להטעות אתכם: לצופה התמים נראה כאילו מדובר בשריר אחד גדול. למעשה, הקיבה מחולקת לחמש "חטיבות" שונות, ולכל אחת מהן תפקיד משמעותי בתפקודה. יעלו ויבואו החטיבות (ושמותיהן בלטינית, כדי שנהיה מלומדים על-אמת):
- קרדיה - ממוקמת בחלקה העליון של הבטן ותפקידה הוא למנוע מהמזון לחזור אל הוושט.
- פונדוס - תפקידו של הפונדוס הוא לאסוף ולאגור את הגזים הנוצרים בתהליך העיכול.
- קורפוס - החלק הגדול ביותר של הבטן, והמקום בו הקיבה מתכווצת בקצב ומערבבת את המזון עם חומצות הקיבה.
- אנטרום - הוא כלי הקיבול שבו נשמר המזון כשהוא מעוכל חלקית, לפני שעובר אל המעי הדק.
- פילורוס - החלק הנמוך ביותר בקיבה, שבו ממוקם הסוגר הפילורי. או במילים אחרות: המקום השולט על הטיימינג שבו הקיבה מרוקנת את תוכנה אל המעי הדק.
4. האוכל שלנו מבלה לא מעט זמן בקיבה
הידעתם? תהליך עיכול המזון בקיבה אורך בין שעתיים לארבע שעות בממוצע, לפני שהקיבה מעבירה את השרביט (ואת מה שאכלתם) אל המעי הדק. אורך התהליך תלוי במה בדיוק אכלתם - פחמימות וחלבונים מעובדים מהר יחסית ואילו לשומנים לוקח יותר זמן להתפרק.
5. אתם יכולים לשרוד בלי קיבה
מערכת העיכול שלנו יכולה לפעול ולתפקד גם ללא הקיבה, ולכן יש לא מעט רופאים הממליצים על כריתת קיבה במקרים של סרטן הקיבה. במהלך ניתוח להסרת קיבה (אל תנסו את זה בבית), יוציא המנתח את הקיבה לחלוטין ויחבר את הוושט והמעיים, כך ש"מדלגים" על תהליך העיכול שבו שותפה הקיבה.
6. עובדים על השרירים? בקיבה יש לכם המון!
בכל פעם שתרגישו רופסים או תלקו את עצמכם על כך שאתם לא מבקרים בחדר הכושר לעיתים קרובות, היזכרו בקיבה שלכם: החמודה הזו מורכבת משלוש שכבות שרירים, כולם יחד וכל אחד לחוד מסייעים לה לבצע את תפקידה כהלכה. השכבה הראשונה נעה ומתכווצת כדי לערבב בין המזון וחומצות הקיבה. השכבה השנייה שולטת על הסוגר הפילורי (זוכרים אותו?) והשלישית מניעה את המזון הקצת-מעוכל לכיוון המעי הדק.