31.07.24 / 16:58
למרות שהנתונים הסטטיסטיים מראים שרוב התאונות מסתיימות בנזק לרכוש, לא מעט נהגים ימצאו את עצמם מעורבים בתאונת דרכים עם נפגעים בחבלות של ממש. תאונת דרכים שמובילה לפגיעה בגוף ולעיתים גם בנפש, בין אם קלה או חמורה, היא סיטואציה מורכבת שעלולה לעלות לנהג במחיר כבד. במאמר זה נציג סוגים שונים של תאונות דרכים, נסביר מה חשוב לעשות במקרה של תאונת דרכים עם חבלות של ממש ולמה עורך דין תאונת דרכים הוא הצעד הראשון והקריטי ביותר בתהליך.
סוגי תאונות דרכים עם נפגעים בחבלות של ממש
תאונת דרכים עם חבלות של ממש מוגדרת כתאונה שכתוצאה ממנה לעוברי דרך נגרמו נזקים גופניים, ולעיתים גם נפשיים משמעותיים ובלתי הפיכים. חבלות של ממש יכולות לכלול פציעות כמו שברים, חתכים עמוקים, דימומים פנימיים, פגיעות אברים רגישים ועוד. חשוב להכיר את ההבדלים בין סוגי תאונות דרכים עם נפגעים כיוון שההבדלים ביניהם עלולים להיות קריטיים בשלב הענישה ולכל אורך התהליך.
● תאונות דרכים הכוללות הרוגים
תאונת דרכים שגרמה למותו של אדם מוגדרת תאונת דרכים קטלנית. עבירות המתה בישראל הן העבירות שנחשבות לחמורות ביותר והן מחולקות ל-5 קטגוריות (רצח, רצח בנסיבות מחמירות, המתה בקלות דעת, גרימת מוות ברשלנות והמתה בנסיבות של אחריות מופחתת). כדי להחליט באיזו עבירה להאשים את הנהג הפוגע ייבחנו היסודות העובדתי, המעשי והנפשי. כתלות בנסיבות יקבע סוג העבירה וממנה ייגזר העונש. עורך דין תאונת דרכים עם הרוגים, המכונה גם תאונה קטלנית, ידע מה נדרש לעשות כדי להביא לסיווג הנמוך ביותר האפשרי.
● תאונת דרכים על אופנוע
תאונות מסוג זה הן תאונות שמובילות לתסבוכת משפטית ומורכבת גם מהיבט הביטוח כיוון שנהוג להאשים את נהג האופנוע על כך שבחר לנסוע על כלי תחבורה מסוכן. עוד נהוג להאשים את הנהג בלי העמקה בנסיבות התאונה, כיוון שזהו כלי תחבורה שבדרך כלל נוהג עליו אדם יחיד ולכן מקובל לחשוב שהוא האחראי לתאונה. מסיבות אלו ולאור קשיים נוספים שמערימות חברות הביטוח והביטוח הלאומי, מומלץ להיוועץ מידית עם עורך דין תאונת דרכים עם אופנוע.
● תאונת דרכים עם הולכי רגל (פגיעה בהולך רגל)
תאונות אלו קורות בדרך כלל באחד ממספר דפוסים: התפרצות פתאומית של הולכי רגל לכביש, הולכי רגל החוצים במעברי חצייה מרוחקים ממרכז העיר, הולכי רגל החוצים את הכביש בלילה שלא במעבר חצייה, והתפרצות של ילדים או נוער בחוסר שיקול דעת ותשומת לב לדרך. מכאן חשוב להבין כי לא כל תאונת דרכים עם הולכי רגל היא אשמתו של הנהג, אמנם קיימת ציפייה של מערכת המשפט מהנהג שייקח בחשבון גם את קלות הדעת של הולכי הרגל. פגיעה בהולך רגל במעבר חצייה היא חמורה הרבה יותר מפגיעה אחרת כיוון שבמעברי חצייה הולך הרגל אמור להיות מוגן.
הייתי מעורב בתאונת דרכים עם נפגעים, מה העונש הצפוי לי?
תאונת דרכים עם נפגעים וללא נפגעים יצריכו התנהלות משפטית זהה, אך ההבדל ביניהן יופיע בשלב הענישה כתלות בחומרת הנזק שנגרם. פגיעה קלה שמשמעותה "חבלה שאין בה ממש" תענה בשלושה חודשי שלילה לפחות וכך גם פגיעה העונה להגדרה של "חבלה של ממש". פגיעה קשה תקפיץ את תקופת השלילה למספר שנים שעשויות להתלוות לקנס כספי, תשלום פיצויים לנפגע, מאסר בפועל או על תנאי.
חשוב להבין שבמקרים של תאונת דרכים נחקרות העבירות שהובילו לתאונה, כמו למשל נהיגה בשכרות, אי ציות לרמזור אדום וכדומה. בנוסף נחקרות נסיבות התאומה ע"י חוקר מוסמך שבוחן את כלל הפרמטרים של האירוע כמו מהירות הנסיעה, מרחק עצירה, סימונים הקיימים על הכביש ועוד. הגורם האחרון שישפיע על חומרת העונש הוא עברו התעבורתי של הנהג. כפי שניתן לצפות, ככל שהנהג מחזיק ברקע עשיר יותר של עבירות תנועה, כך עונשו יהיה חמור יותר. לקריאה נוספת אודות השפעות הגורמים השונים על הענישה והרחבה בנושא, קראו את המאמר המלא על תאונת דרכים עם נפגעים.
מה לעשות במקרה של תאונת דרכים עם נפגעים?
ישנם מספר כללי ברזל המחייבים את כל מי שמעורב בתאונת דרכים עם נפגעים:
- חל איסור להזיז את הרכב ממקומו אלא לשם הענקת סיוע לפצועים לשם הענקת עזרה ראשונה. הזזה של הרכב ללא סיבה מוצדקת היא עבירה פלילית בפני עצמה.
- באחריותכם להתקשר מידית לשירותי חילוץ והצלה/מגן דוד אדום ולאבטח את הזירה עד הגעתם - משולשים, ווסטים זוהרים וכל אמצעי בטיחות אחר רלוונטי.
- אין לעזוב את המקום. נטישה של זירת התאונה (פגע וברח) תגרור את הענישה החמורה מכל.
- על הנהג המעורב לדווח על התאונה למשטרת ישראל ולהזדהות בפני הפועלים בשטח לרבות המשטרה, כוחות ההצלה והנהגים האחרים המעורבים בתאונה.
- חשוב לתעד את הזירה ולקחת פרטים מזהים מהעדים לתאונה בזריזות כדי שלא יעזבו את המקום והעדות תעזוב איתם.
- מומלץ שלא לחתום על אף מסמך ללא נוכחות עורך דין תעבורה מומחה, ולדווח לחברת הביטוח אודות התאונה, גם אם לא נגרם לכם כל נזק.
אחרי שביצעתם את כל אלו, השיחה הבאה שלכם מוכרחה להיות אל עורך דין תעבורה בעל ניסיון בתאונות דרכים עם נפגעים. אליו תעבירו את כל המידע הקיים כרגע ותקבלו הנחיות להמשך ההתנהלות באירוע - מה להגיד ולמי? אילו מסמכים לאסוף? ועוד. כשיגיעו כוחות המשטרה לאירוע ככל הנראה יתבצע שימוע שבסופו יוחלט על פסילה מנהלית זמנית של הרישיון שלכם. אם תצליחו ליצור קשר עם עורך דין תעבורה בטרם השימוע, השלבים הבאים יהיו הרבה יותר קלים עבורכם.
איך עורך דין תאונות דרכים עם נפגעים יכול לעזור?
מעבר לעובדה שעורך הדין שלכם יקרא את כתב האישום ויגבש עבורכם אסטרטגיה מתאימה להגנה שעשויה להיות גלגל הצלה לרישיון שלכם, הוא ידע לבחון את כל הפרטים על זירת האירוע והתנהלות הכוחות בשטח, בדגש על עבודתו של בוחן התנועה.
תפקידו של בוחן התנועה הוא לנתח את זירת האירוע ולקבוע על סמך ממצאיו על מי האשמה תוטל ובאיזה היקף. הוא עושה זאת ע"י בדיקה של שילוט ורמזורים באזור, גביית עדויות מעוברי אורח, שחזור התאונה, חישוב מהירות הנסיעה של הנהג הפוגע, החבלות שנגרמו לנפגעים, מזג האוויר ושדה הראייה ועוד.
חוות דעת חסרה או לא מבוססת של בוחן התנועה עשויה להיות מוקד עניין עבור עורך הדין שיצליח לערער על אמינותה וכך להקל על העונש.
עורך דין תאונת דרכים מומלץ
באופן כללי, בבחירת עורך דין תאונת דרכים עם נפגעים חשוב שתבחרו עורך דין עם ניסיון רב בהגנה על נהגים המעורבים בתאונות דרכים, וכזה המתעדכן בפסיקה ובתקדימים כדי שסיכויי ההצלחה שלכם יהיו מקסימליים. עם זאת, במקרים כאלו מתבצעת עבודת שטח רבה שעל עורך הדין להכיר לעומק ולדעת לנצל לטובת האינטרסים שלכם. עורך דין תעבורה עדי תפוחי רידלמן היא עורכת דין לענייני תעבורה ששימשה כראש מחלק תאונות דרכים במשטרת ישראל וצברה ניסיון רב כבוחנת תנועה, מכאן שעבודת השטח מוכרת לה היטב מזוויות שונות.