16.10.24 / 09:23
המציאות בישראל מציבה בפני כולנו אתגרים מורכבים מאוד. כולנו חשופים לפעולות איבה, ומלחמת "חרבות ברזל" (2023) הביאה את המגמה הזו לשיא. שנה למלחמת חברות ברזל הובילו לכ-100,000 נפגעי ונפגעות פעולות איבה. המוסד לביטוח לאומי שילם כבר קרוב למיליארד שקלים לנפגעים, וככל הנראה שימשיך לתמוך באזרחים ששילמו מחיר יקר, פיזית או נפשית, עקב המלחמה המתמשכת ואירועי טרור אחרים.
ההחלטה התקדימית שאושרה על ידי הממשלה בחודש ספטמבר האחרון (15.09.24), המושתתת על המלצות הוועדה הציבורית בראשותו של פרופסור אביעד הכהן, הקצתה כמיליארד שקלים לטובת מתן מענה שיקומי- טיפולי ומתן מענקים לנפגעי פעולות איבה שנפגעו מיום ה-7 באוקטובר 2023. בכתבה הבאה ריכזנו עבורכם מידע עדכני ומקיף לגבי הגשת תביעה נפגעי איבה - הישארו איתנו!
תביעה נפגעי איבה: מהם הקריטריונים לזכאות לגמלה?
מדינת ישראל מחויבת לסייע לכל מי שנפגע בפעולת איבה. הפיצוי ניתן דרך המוסד לביטוח לאומי. על-פי חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, הקריטריון הוא אירוע טרור או אלימות כנגד יהודי או ישראלי עקב היותו של האדם יהודי או ישראלי. כך למשל, אזרחים ישראליים שנפגעו כתוצאה מפעילות טרור במסיבת הנובה ב-7 לאוקטובר, שאינם במסגרת שירות צבאי או כוחות הביטחון, יכולים להגיש תביעה כנפגעי פעולות איבה.
הסמכות לקבוע היא של משרד הביטחון. שימו לב: אם אדם פוגע באופן מכוון אדם אחר שלא על רקע היותו ישראלי, זו אינה פעולת איבה ולכן כדאי לפנות אל עורך דין נזיקין כדי למצות את אפשרויות הפיצוי. נפגעי איבה יגישו תביעה ייעודית לנושא זה.
למידע נוסף התקשרו לנייד 053-72-55555 או למשרד 08-919-5555
כיצד מתנהל התהליך?
לצורך הגשת תביעה נפגעי איבה יכולים למלא טופס מקוון באתר של המוסד לביטוח לאומי. אופציה נוספת היא למלא טופס בכתב, ואז לשלוח אותו בדואר או להניח בתיבת השירות של סניף הביטוח הלאומי.
בכל מקרה יש לצרף לטופס את כל המסמכים הרפואיים הרלוונטיים, על מנת להבהיר את היקף הפגיעה. ניתן להגיש את התביעה באופן עצמאי, אבל במקרים רבים קבלת עזרה מאיש מקצוע מיומן מגדילה את הסיכוי לקבל פיצוי מקסימלי. זהו תחום המומחיות של עורך דין נזיקין.
אם התביעה מתקבלת והפגיעה הותירה ליקוי פיזי או נפשי, השלב הבא בתהליך הוא קביעת דרגת הנכות. את דרגת הנכות קובעת ועדה רפואית של הביטוח הלאומי. החוק מאפשר לכל אדם להתייצב בפני ועדה כזו עם עורך דין מטעמו, שיסייע בהצגת הטיעונים.
מהו גובה הפיצוי לנפגעי פעולות איבה?
במקרים שבהם שיעור הנכות הוא 19%-10, הביטוח הלאומי משלם מענק חד פעמי. עבור שיעור נכות של 20% או יותר, מקבלים נפגעי פעולות איבה קצבה חודשית קבועה.
גובה המענק הוא בהתאם לשיעור הנכות ולשאלה האם היא קבועה או זמנית. למשל, עבור 10% נכות לשנתיים ישולם לאדם סכום של כ-13,500 שקלים. נכות לצמיתות של 15% מקנה זכאות לכ-150,000 שקלים.
תביעת נפגעי איבה המזכה בתגמול קבוע, המסתכם ב-5,624 שקלים לחודש עבור נכות של 100%. מקרים של למעלה מ-100% נכות מזכים ב-7874 שקלים, ואילו מקרים של נכות חלקית, הקצבה תהיה מכפלת הסכום הנ"ל בשיעור הנכות. למשל, עבור 40% נכות - 2,250 שקלים (הנתונים עדכניים לשנת 2024, ומשתנים מעת לעת).
למידע נוסף התקשרו לנייד 053-72-55555 או למשרד 08-919-5555
זכויות נוספות של נפגעי איבה
נכות כתוצאה מפעולת איבה מקנה בחלק מהמקרים זכויות נוספות. ביניהן, סל שיקום שכולל מימון לימודים, הנחות בתשלום הארנונה, טיפולים רפואיים בהתאם לפגיעה, בין אם מדובר בפגיעה פיזית או נפשית ועוד.
עוד זכות חשובה היא תגמול טיפול רפואי (תט"ר), המחושב על בסיס ההכנסה הממוצעת טרם הפגיעה, ומשולם למי שאינו מסוגל לעבוד עקב הצורך בטיפול רפואי.
על מנת למצות את כל הזכויות במלואן, מומלץ להיעזר בעורך דין נזיקין מנוסה. בדרך זו תוגש תביעה שתקיף את כל סוגי הנזקים מהם סובל האדם, ולאחר הגשת אותה תביעה נפגעי איבה יקבלו את הפיצוי המרבי המגיע להם – בדרך לשיקום.
משרדנו, בראשות של עו"ד ויקטוריה דמיטרייב, טיפל במאות תיקי נזיקין, הכוללים תביעות נפגעי איבה, ייצוג משפטי בוועדות הביטוח הלאומי, תביעות נכות כללית, נכות מעבודה, קצבת סיעוד, תאונות דרכים, תביעות נזקי גוף ועוד. הודות לידע המשפטי הנרחב בתחום והניסיון הרב שצברה עו"ד ויקטוריה דמיטרייב במהלך השנים, משרדנו נחל הצלחות רבות בוועדות הרפואיות, אנו מעניקים שירות גם למשרדי עורכי דין בייצוג בוועדות רפואיות.
למידע נוסף התקשרו לנייד 053-72-55555 או למשרד 08-919-5555