לא חוגגים סילבסטר ? תחגגו נובי גוד!!!
31.12.21 / 14:12
למה בישראל המילה "סילבסטר" מציינת את חגיגות סוף השנה האזרחית ולא 'נובי גוד' (השנה החדשה) כמו בשאר העולם? מדוע מתעורר אנטגוניזם? וכיצד אפשר לשים סוף לסיפור הזה?
הרבה ישראלים בשנים האחרונות מתנגדים באופן עקרוני לקחת חלק בחגיגיות הסילבסטר, יש יהודים הרואים בחגיגת ליל השנה האזרחית החדשה סממן של התבוללות לאומית ודתית, בעיקר משום שמדובר ב"חג" לא יהודי.
כמו כן מזכירים מתנגדי חגיגת הסילבסטר את המכות שהעניקו גויים שיכורים ליהודים בלילה זה ונהגו גם לגנות את ההוללות שבמסיבות אלו, בהלכה היהודית חל איסור לציין חגים של עובדי עבודה זרה.
טיעון נוסף נגד חגיגת האירוע בישראל הוא הקשר של היום לקדוש נוצרי סילבסטר, ובהקשר לכך נשמעות טענות על כך שהאפיפיור, סילבסטר הראשון הביא לשנאת יהודים ולפעולות נגדם. סילבסטר, שפעל במאה הרביעית, עסק בדיכוי כופרים בנצרות(קצת כמו ד"עאש)
מקור השם סילבסטר באפיפיור סילבסטר הראשון, שזכה למעמד של קדוּשה בכנסייה הקתולית וה- 31 בדצמבר הוקדש לו, כפי שכל יום בשנה מוקדש ל"קדוש" כלשהו.
עם זאת, אין לתאריך משמעות דתית מיוחדת בנצרות ויום זה הוא בעל אופי אזרחי ונחוג בכל רחבי העולם גם במדינות שדתן הרשמית איננה הנצרות, בדומה למעמדו של יום ולנטינוס הקדוש (יום האהבה).
בארצות רבות אחרות קרוי חג זה בשם ערב או ליל השנה החדשה (באנגלית: New Year's Eve, ברוסית: Новогодняя Ночь) בנוסף קיימים שמות מסורתיים עתיקים במספר מדינות, למשל Nochevieja בספרד ו Hogmanay בסקוטלנד.
ערב השנה החדשה נחוג כמעט בכל רחבי העולם, גם במדינות שדתן הרשמית איננה הנצרות כמו יפן, הודו, טורקיה, סין, תאילנד, טאיוואן וגם בישראל.
הסיבה לתפוצה הרחבה של החג הינה מהסיבה הפשוטה לאימוצו הגלובלי של לוח השנה הגריגוריאני כלוח שנה לצורכי מסחר, תרבות וכלכלה, ומכך שהחג אינו נושא סממנים דתיים מובהקים - בניגוד לחג המולד למשל.
מזה נובי גוד?
ליוצאי ברית המועצות זהו החג החילוני הלא קומוניסטי היחיד, ולכן אִפשר מקום חופשי יותר לאדם ולמשפחה. למרות הסטיגמות, אין לו קשר לחג הסילבסטר הנוצרי.
חג השנה האזרחית החדשה, הנחגג ב- 31.12 במאות אלפי בתים של יוצאי ברית המועצות, כמסורת אינטימית, יחד עם המשפחה הקרובה והחברים, ומקפלת בתוכה שנים של נוסטלגיה, תרבות, הומור וקולינריה.
רהים מהעולים הותיקים נחשפו לחג דרך יוצאי ברית המועצות מכל רחבי הארץ שמארחים בארוחת הנוֹבִי גוֹד המסורתית בביתם.
כמו שיש יותר מדרך אחת להיות ישראלי- יש יותר מדרך אחת לחגוג את ה"נוֹבִי גוֹד". אם בכל זאת תבקשו לדעת איך ...התשובה תהיה, זה כמו "מתכון של סבתא": קצת מזה, קמצוץ מזה - לפי תחושת הבטן והלב.