באשדוד חושבים שונה. כתבת וידאו
26.12.13 / 18:57
סרט דוקומנטרי קצר המתאר את מערך השיקום של אנשים עם מוגבלות שהוקרן לפני באי האירוע "ואהבת לרעך כמוך".
יום חשיפה והעלאת המודעות להתנדבות למען בעלי צרכים מיוחדים שנערך ביום שלישי,24 בדצמבר 2013 באודיטוריום "נעים לתרבות" באשדוד.
יום זה הינו חלק משבוע שלם של פעילויות שמטרתן להעלות את המודעות בקרב אוכלוסיית העיר, כלפי אנשים עם מוגבלות. שלל פעילויות השבוע מתקיימות על פני כל היום במסגרות החינוך, הרווחה והפנאי בעיר.
מאת:דויד בן זינו
המינהל לשירותים חברתיים והמחלקה לשיקום מוגבלויות באשדוד מטפלים בכ-3000 ילדים ובוגרים עם צרכים מיוחדים.
המינהל מפעיל מערך טיפולי רחב היקף המתחיל בגיל שנה ועד גיל הבגרות. לילדים בגיל חינוך המינהל מפעיל מסגרות של הארכת יום הלימודים על מנת למלא את יומם בפעילות מאתגרת ולהקל על המשפחות. השנה בחרו באשדוד, במסגרת שבוע החשיפה לערוך כנס בנושא ההתנדבות, שנועד להעלות את המודעות בקרב תושבי העיר ליתרונות והרווחים של התנדבות עם אנשים עם מוגבלות, זאת מתוך אמונה כי היחידים השייכים לקהילה משלימים אלה את אלה ולכל אחד צבע מיוחד להוסיף לקשת הצבעים הקהילתית.
בבסיס המסורת היהודית עומד עיקרון העזרה לזולת כערך עליון. בכל הדורות שמה הקהילה היהודית דגש מיוחד על התמיכה ביתום, האלמנה והגר, כאחד הביטויים הנעלים לאמרה: "ואהבת לרעך כמוך", והוא אופיין ביחסי גומלין המושתתים על עזרה הדדית ופעילות התנדבותית מסועפת. התנדבות היא הביטוי הבסיסי של יחסים בין בני אדם והיא עוסקת בצורך של בני אדם ליטול חלק בחיי החברה בה הם חיים ולחוש כי הם בעלי ערך בעיני אחרים. להתנדבות תרומה משמעותית ועמוקה, בהשפעתה על חיזוק החברה האזרחית, בתרומתה ללכידות ולסולידאריות החברתית ולתחושת השייכות לקהילה. בישראל, על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, 18.8 אחוזים מהאוכלוסייה הבוגרת מתנדבת. היקף התנדבות זה, הינו נמוך מהממוצע במרבית מדינות המערב ויש לשאוף להרחיב את מספר המתנדבים ואת איכות התנדבותם. את הכנס פתחו בהקרנת סרט דוקומנטרי, בהפקת מרכז התקשורת העירוני , שפתח צוהר לפעילויות ומסגרות שונות לבעלי צרכים מיוחדים ותיאר ביד נאמנה ורגישה ואת הקשר העמוק שנרקם בין החניכים לצוות המקצועי ולמתנדבים-אף עין באולם לא נותרה יבשה.במהלך האירוע הופיעה להקת "שווים"- להקה ייחודית זו, הינה שילוב של חבורות הזמר מבתי הספר לחינוך מיוחד "מעלות" ו"עלומים", עם להקת הנוער הייצוגית העירונית "מרקם". יוספה אלמוג, אשדודית מזה 16 שנים הרתוקה לכיסא גלגלים ועוסקת באומנות, חברה באגודת האומנים, פעילה במועצת נשים עירונית, מתנדבת ב"ידיד לחינוך" ובקהילה נגישה עוסקת בהסברה סיפרה לקהל הנוכחים את סיפורה האישי.
בטקס מיוחד חולקו תעודות הוקרה למתנדבים מצטיינים במסגרות השיקום.
ואלו שמות: מר שמעון טויטו- יועץ ראש העיר לאוכלוסיות עם צרכים מיוחדים, עמותת "קו לחיים" – על פועלם למען ילדים עם נכויות פיזיות, עמותת "רפואה וישועה" – על פועלם למען ילדים עם צרכים מיוחדים, עמותת "חיוך ללב" – על פועלם למען ילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית, רבקה סירוטה – מתנדבת במעון יום שיקומי לפעוטות עם צרכים מיוחדים, אתי מיימוני ודני מרוז – מתנדבי עמותת אקי"ם, דליה ארבל – מתנדבת במרש"ל, מרכז רב שירותים לעיוור, למען אנשים כבדי ראיה ועיוורים, אורי אטלן - מתנדב במרש"ל, מרכז רב שירותים לעיוור, למען אנשים כבדי ראיה ועיוורים, "קהילה נגישה" – קבוצת פעילים עם מוגבלויות שונות אשר פועלת בעיר למען הנגשת השירותים העירוניים והפחתת סטיגמות ודעות קדומות כלפי אוכלוסיות עם צרכים מיוחדים. בשם הקהילה עלו אורי שוקרון, יוסי גבאי ואבי חכם, יוסי גרינברג – מתנדב במועדון מע"ן, מועדון עירוני נגיש, למען אנשים עם נכויות מוטוריות , זיו וינוקור – מתנדב במועדון מע"ן, מועדון עירוני נגיש, למען אנשים עם נכויות מוטוריות, תנועת הנוער "הצופים" – משלבת ילדים ונוער עם צרכים מיוחדים, תנועת הנוער "בני עקיבא" - משלבת ילדים ונוער עם צרכים מיוחדים-לכולם התודה והברכה.
הרצאתו של עופר בן דור "הבלתי אפשרי – מאוד אפשרי" הותירה את הקהל מרותק ופעור פה. עופר בן דור הינו יזם, איש עסקים, מאמן אישי, ספורטאי אתגרי וחבר מועצת המנהלים של עמותת אתגרים שהוא ובני ביתו חצו כל שיא אפשרי בדרך להגשמה אישית המתעלמת מקשיים וממוגבלויות פיסיות.
את היצירה "מארש תורכי" מאת מוצארט הגיש סער בוכבינדר וולפמן, בחור הלוקה באוטיזם, בעל כשרון נדיר לנגינה בפסנתר, שהופיע כבר לצד אומנים יידועי שם בארץ. להפקת הכנס המרשים היו שותפים: רונית צור-ראש המינהל לשירותים חברתיים ,שוש מזרחי-מנהלת האגף לשירותים חברתיים, אורנה טוביאס- מנהלת מחלקת שיקום , אתי ניצן-מנהלת מתי"א, טלי מימון-מנהלת המחלקה לחינוך מיוחד ,מישל אלחרר-רכז אוכלוסיות מיוחדות בחברה העירונית לתרבות הפנאי ויו"ר עמותת איל"ן, חנה בן איון- מנהלת יחידת ההתנדבות העירונית ויניב שוחט-רכז תחום הפנאי באקי"ם.
לדבריה של מנחת הכנס קרן כהן צמח, עובדת וותיקה במחלקת שיקום המשתייכת למינהל לשירותים חברתיים , " במחלקת שיקום אנו מטפלות במשפחות לילדים עם מוגבלות. הליווי מתחיל מרגע לידתו של הילד, עד בגרותו והלאה מזה וכולל סיוע ותמיכה למשפחות, השמה במסגרות מתאימות, פיתוח מענים מותאמים לאוכלוסייה ועוד, כל זאת מתוך עיקרון הנורמליזציה בו תמיד נשאף לשלב את הילד/הנער/הבוגר, במידת האפשר, במסגרות נורמטיביות.
במהלך שנות עבודתי, אני זוכה לראות שיתופי פעולה מרתקים ופוריים בין גורמי טיפול וחינוך שונים בעירית אשדוד ומחוצה לה וביחד עם משרדי הממשלה השונים, עמותות וארגונים אנו פותחים אפשרויות רבות, בכל תחומי החיים, עבור אנשים עם צרכים מיוחדים ובני משפחותיהם בעיר אשדוד. אני גאה להיות חלק מהעשייה העירונית אשר תורמת לבניית חברה טובה יותר אשר ערכי הסובלנות, הנתינה, הקבלה והסולידריות הם נר לרגליה. אני רוצה לומר עוד תודה אחת ענקית, לכל חברותיי ממחלקת שיקום ולמנצחת על כל התזמורת הזאת, הגב' אורנה טוביאס, על העבודה ללא לאות בארגון יום מיוחד וחשוב זה ובכלל על העשייה למען אוכלוסיות עם מוגבלות בעיר אשדוד".
את האירוע נעלה הצגת התיאטרון "חדר משלי", בבימויו של אייל בוחבוט, ההצגה משלבת נוער עם מוגבלות עם נוער רגיל ,הצגה שבשיתוף פעולה עם "קרן שלם" - למתן סיוע מקיף בתחום פיתוח שירותים לאדם עם מוגבלות שכלית התפתחותית ברשויות המקומיות ,מיועדת להרצה על במות ברחבי הארץ.
באשדוד חושבים שונה ומוכחים כי השתלבות האדם עם המוגבלות בחיי החברה והקהילה אינה רק אפשרית אלא רצויה וחיונית כי רק כך בונים רשת חברתית אמיתית בין חברי הקהילה, מפילים חומות ושוברים מחסומים .והמעוניינים מוזמנים להצטרף לקשת הרחבה של אנשים התורמים ממרצם ומזמנם למען בעלי צרכים מיוחדים. למי שדולק בו הניצוץ בנתינה למען האחר, מוזמן לקחת חלק בעשייה מבורכת זו, שנאמר: "יש הנותנים את כל המעט אשר להם – וטנאם מלאה תמיד; יש הנותנים בשמחה, והשמחה שכרם"
הכותב דויד בן זינו , ראש תחום תקשורת קהילתית בחברה העירונית לתרבות הפנאי.