הלב נשבר: מי יעזור לאמא וארבעת ילדיה?
עופר אשטוקר
03.03.11 / 06:47
להאזנה לתוכן:
ארבעה ילדים קטנים, כשהקטנה בת חודש ימים והגדול בן 10 בלבד, נזרקו לרחוב ביחד עם אימם לאחר שלא שילמו שכר דירה. אחרי שהעבירו לילה בשינה ברחוב, מצאו אותם השכנים ופרצו להם מקלט ציבורי, שהתברר שאדם אחר קיבל עליו חזקה מהעירייה וגם משם הם נזרקו. ברווחה נתנו למשפחה סידור ליומיים, אך אחרי זה הם כנראה ישובו לרחוב. מי יעזור למשפחה במצוקה קשה?
ט' וארבעת ילדיה נזרקו בשבוע שעבר לרחוב. ט' עלתה לארץ לפני 9 שנים ביחד עם בעלה ובנה. פה נולדו להם עוד 3 ילדים. הקטנה ביותר בת חודש בלבד. במשך השנים עבדה ט' בעבודות ניקיון וכמטפלת. הבעל עבד בשיפוצים והם הצליחו לשרוד.
לפני מספר חודשים החל הבעל להשתמש בסמים. תחילה קלים ומהר מאוד הנפילה הייתה גדולה. הוא החל להשתמש באופן קבוע, הפסיק לעבוד ונעדר רבות מהבית. על ט' שהייתה בחודשי הריון מתקדמים, נפל נטל גידול הילדים ביחד עם הדאגה לפרנסה.
המקלט בו מצאה המשפחה מחסה |
חוזה השכירות בדירה אותה שכרה ברובע ב', הסתיים ובגלל המצוקה הכלכלית, היא לא שילמה את השכירות בחודש שעבר. ביום חמישי האחרון הגיע בעל הדירה בליווי אחותו, פינה אותה מהדירה והחליף מנעולים. היא לקחה את מעט חפציהם ויצאה לרחוב מבלי לדעת להיכן תלך. השעה הייתה שעת ערב מאוחרת. ט', עם ילדה בת חודש על ידיה, ועם שלושת ילדיה, בילתה לילה שלם וקר על הספסל ברחוב.
בבוקר, שעה שהחלו השכנים לצאת לעבודה, הם מצאו את ט' וילדיה מחובקים על הספסל, מנסים להתחמם. השכנים לא נשארו אדישים למראה הקשה. הם פרצו לה ולילדיה את המקלט השכונתי, הביאו לה מזרון ואוכל לילדים. המשפחה נשארה במקלט עד ליום ראשון. במהלך השבת, השכנים שרבים מהם קשי יום בעצמם, הביאו לה ולילדיה מזון, מקום למקלחת ואוכל לתינוקת.
אך המקלט הציבורי, כך התברר מאוחר יותר, נמסר ע"י העירייה ל"האקדמיה למדע ואמנות", כדי שתפעיל במקום חוגים שונים. ביום ראשון הגיע למקום בעל האקדמיה ובליווי שוטרים ביקש לפנות את ט' וילדיה. השכנים מיהרו להתקשר למוקד העירוני ששלח למקום פקידת סעד. לאחר שבעל האקדמיה הציג לשוטרים את החוזה עם העירייה, נאמר לט' שעליהם לפנות את המקום. פקידת הסעד ביקשה 24 שעות כדי לארגן למשפחה מקום חלופי.
אולגה, אחת השכנות שמנסה לסייע לט', ביחד עם שכנים נוספים הזעיקה אותנו למקום, כדי שאולי קוראי המגזין יוכלו לסייע למשפחה. "עד יום חמישי הכרנו את המשפחה באופן חלקי. רק ביום חמישי הבנו כמה מצבם קשה. למרות זאת, הילדים מטופחים ונקיים ונמצאים במוסדות חינוך".
בזה מסתכם כל רכוש המשפחה ובגדי הילדים |
השכנים הולכים עם ט' למחלקת הרווחה שמביאה לה שוברים ליומיים שהייה באחד המלונות בחוף הים. עוד מבטיחים בעירייה לסייע לט' בחודשיים שכירות. "קשה לי להאמין שהיא תצליח לשכור דירה. כולם רוצים ערבים, אבל היא לא מכירה אף אחד. מי יעזור לה?"
ט' לא ממש יודעת למי לפנות לסיוע. במחלקת הרווחה הפנו אותה לקבלת סיוע ממשרד השיכון. בנוסף הפנו אותה למוסד לביטוח הלאומי, כדי שתנסה לקבל הכנסה כלשהי. בעלה של ט' מחוץ לתמונה. בימים אלה הוא נכנס לאשפוזית בניסיון להיגמל.
ט' וילדיה זקוקים נואשות לסיוע. הילדים זקוקים למזון, צעצועים, מיטה וכל דבר שהוא מובן מאליו עבור רובנו. ט' איננה שולטת בעברית והיא זקוקה להכוונה. המשפחה צריכה גם מקום לשהות בו. בשבוע הבא הגשם והחורף חוזרים ואם לא ימצא למשפחה מקום, היא תעביר את הימים הבאים שוב ברחוב.
ממינהל הרווחה בעיריית אשדוד נמסר בתגובה: " המשפחה הנ"ל מוכרת ומטופלת בלשכת הרווחה, על רקע מצוקה כלכלית, נפשית ובעיות בתפקוד ההורי".
"התקופה האחרונה הייתה מלווה במשברים רבים ביניהם השימוש בסמים של האב, אלימות במשפחה ומצוקה כלכלית. בחודשיים האחרונים המשפחה צברה חובות לבעלת הדירה וחובות של מים וארנונה ונתבקשה לפנות את הדירה. ביום שישי 24.2.2011 המשפחה נותרה ללא קורת גג. ובני הזוג וילדיהם מצאו עצמם ברחוב".
"מרגע שהועברה אלינו הידיעה על מצב המשפחה נעשים מאמצים רבים ע"י שירותי הרווחה לסייע למשפחה, ככל שניתן, ונבנתה תוכנית טיפול מקיפה מול המשפחה. האב הופנה לגמילה באשפוז ולאישה הוצע לעבור למקלט לנשים עם ילדיה אך היא סירבה. כעת נעשים חיפושים למציאת דירה ובמימוש זכותם לקבלת סיוע בשכ"ד ממשרד הקליטה".
"שירותי הרווחה רואים את הצורך והחשיבות ביציבות וביטחון של הילדים הקטינים ועל כן אנו עושים כל שביכולתנו לתמוך במשפחה וללוותה במיצוי זכויות לדיור ולחייבה במסגרת תוכנית הטיפול לפי חוק הנוער לשתף פעולה עם גורמי הטיפול".
"עם כל הצער שבדבר, אין בסמכותנו לדאוג לפתרונות דיור. משרד הקליטה, במקרה של משפחה זו, מתפקידו וסמכותו לסייע למשפחה להשכיר דירה כאשר שירותי הרווחה מלווים, תומכים ומסייעים להם עם הבירוקרטיה".
למעוניינים לסייע למשפחה בכל דרך, ניתן לפנות למערכת "המגזין אשדוד": 08-8522666 או למייל הכתב: [email protected]