מהילדות במשמר הירדן ועד לכיסא סגן ראש העיר אשדוד
04.01.18 / 11:32
מנהיגה החדש של רשימת ש"ס באשדוד, אבי אמסלם, מונה השבוע רשמית לתפקיד ממלא מקום ראש העירייה. בריאיון ראשון עמו הוא נזכר בילדות הצנועה ברחוב משמר הירדן ("ישנו עשרה ילדים על מזרנים ברצפה"). מספר על אלפי התושבים שנרתם לעזרתם ("תמיד חוזר לכולם"). מקווה להעצים את כוחה של ש"ס בבחירות המקומיות הקרובות ("נלך ונתחזק"). ומשיב לטענה כי ירש את כנפו בגלל החברות עם שר הפנים ("נבחרתי לאחר בדיקה מעמיקה"). לסרי, מאחוריך
לחבר המועצה אבי אמסלם, שמונה בשבוע שעבר לעמוד בראש תנועת ש"ס באשדוד, אין רגע דל. עשרות תושבים מתקשרים אליו מדי יום כדי שיסייע להם בבעיות שונות, העוברים והשבים עוצרים אותו ברחוב ומנצלים את המפגש האקראי כדי לבקש ממנו לעשות עימם חסד. "חליתי במחלה, אני מבקשת שתעזור לי בכסף כדי לחתן את בתי בשבוע הבא", אמרה לו השבוע אורלי, מכרה שפגש במקרה ברובע ב'. "הוא עזר לכל הילדים שלי בבר־מצוות שלהם". אמסלם עונה לכל השיחות, מקשיב ומשתדל לעזור. "בכל פעם כשאתה מתקשר אליו הוא עוזר ולא מנתק את הטלפון. הוא אף פעם לא מתחמק", מעיד אלי, אחד הסוחרים בשוק שברובע ב'. "בזכותו מפלגת ש"ס תעלה ותצליח ובגלל פשוטי העם שמוקירים את פועלו".
אמסלם (48), נהגו לשעבר של השר אריה דרעי וחבר קרוב שלו, נבחר למועצת העיר לפני ארבע שנים ודורג במקום השלישי ברשימת ש"ס אחרי עמרם כנפו וחיים אמסילי. מהר מאוד הפך אמסלם לאחת הדמויות הבולטות בפוליטיקה המקומית בשל העשייה המרובה שלו ובגלל קשריו החמים עם השר דרעי. הנאמנות לדרעי, גם כשריצה עונש מאסר בשל עבירות של שוחד והפרת אמונים, השתלמה ובשבוע שעבר בחרה בו מועצת חכמי התורה כמנהיגה המקומי של התנועה באשדוד במקומו של כנפו, שנלחם בימים אלה בבית המשפט על חפותו בפרשת השוחד לקבלנים. ביום רביעי השבוע מונה אמסלם באופן רשמי כממלא מקומו של ראש העירייה יחיאל לסרי, תפקיד אותו מילא עמרם כנפו במשך כ־18 שנה.
אם נשפוט את מדגם לא מחייב של הלך הרוחות ברחוב האשדודי השבוע, המינוי של אמסלם עשוי אפילו להגדיל את כוחה של ש"ס בבחירות המקומיות שיתקיימו באוקטובר 2018. "אני אדאג לכך שאני, הילדים שלי, המשפחה, החברים שלהם, כולנו נתמוך בו ונצביע בבחירות הקרובות רק ש"ס ורק בגלל העזרה של אבי אמסלם", אמרה לנו אורלי. יהודה, תושב העיר שפגשנו באקראי בשוק ב', הוסיף: "אמסלם התעסק עם הציבור במשך השנים והציבור גם יחזיר לו. אני מרגיש שאנשים ידחפו אותו עד למעלה".
הכל פוליטי
בבחירות המקומיות שנערכו בשנת 2008 קפץ אמסלם לראשונה לביצה הפוליטית ונבחר כחבר מועצה מטעם ש"ס והממונה על התרבות התורנית למורשת המזרח. מאחר שמדובר בתפקיד שאינו נושא בשכר, אמסלם עובד למחייתו כראש לשכת משרד הדתות וכמנהל אזור דרום של מפלגת ש"ס.
למרות שנכנס רק כמספר שלוש למועצה הוא הפך מהר מאוד לנכס עבור ציבור בוחריו, מרביתם חרדים ודתיים מעדות המזרח. בתקופת כהונתו חלה פריחה תרבותית של המורשת התורנית־מזרחית, שהתאפיינה במספר לא מבוטל של אירועים. "בש"ס קוראים לו הקמב"צ", מספרים מקורבים לאמסלם. "הוא זה שארגן כינוס גדול של ש"ס שהתקיים באולם יד אליהו בתל אביב לעיני 11 אלף חרדים וכינוס נוסף באולם הפיס ארנה בירושלים בהשתתפות 14 אלף חרדים".
אמסלם הפך גם למושיעם של מאות ואלפי תושבים שנקלעו למצוקות שונות ומצאו אצלו אוזן קשבת. "אבי אמסלם הוא איש מהשטח, כולם מכירים אותו, הוא לא הפוליטיקאי הרגיל אלא אחד שעושה", מעיד עליו אלי הבסטיונר, שמכיר אותו מעל 20 שנה. "אני בטוח שהוא יהיה ראש המפלגה הכי גדולה בעיר, ואל תתפלא אם יום אחד הוא ייבחר גם לראשות העירייה".
אמסלם מוסיף: "כל מה שהגעתי אליו בחיים היה בזיעת אפיים וביושרה. אני תמיד אהיה עם הדלת הפתוחה לכולם, לא יהיה בלשכה זמזם או לחצן. אני גם לא נחשב לקבלן הצלחות - במשך ארבע השנים האחרונות לא נעדרתי כמעט משום דיון במועצת העיר. אני מקבל במשך היום פניות רבות לעזרה מאנשים. בהמון מקרים אני מטפל, אף פעם לא מנתק טלפון לאנשים, תמיד חוזר לכולם. אני לפעמים נמצא ברגעים מאוד קשים, אבל לא הייתה פעם שלא חזרתי למישהו או שסירבתי לעזור".
600 מברכים בוואטסאפ
במקביל לנסיקה של אמסלם בתוך ש"ס סבל יו"ר הרשימה כנפו מירידה במעמדו. כבר לפני יותר משנתיים פרסמנו כתבה המסמנת את אמסלם כיורשו הפוטנציאלי של כנפו, והשר דרעי לא הסתיר את אהבתו והערכתו אל האיש שליווה אותו גם בתקופות הכי קשות. "ידידי ואהובי אבי אמסלם", כינה אותו דרעי במסיבת חנוכה שנערכה במשכן לאומנויות הבמה בשנת 2015. לאחרונה, עם הגשת כתב האישום נגדו בעבירות של שוחד והפרת אמונים ממספר קבלנים בעיר, עסוק כנפו בטיהור שמו, ובמועצת חכמי התורה של ש"ס החליטו שבשלה השעה למצוא איש אחר שינהיג את התנועה בשנת הבחירות. קרבתו של אמסלם לשר דרעי והעשייה המרובה שלו הפכו אותו למועמד הטבעי.
אמסלם דוחה את הטענה כי קיבל את המינוי בחסד ולא בזכות. "שלחו לי השבוע 600 הודעות שבירכו אותי על המינוי", הוא מוציא את הטלפון הנייד שלו. "לפחות את מחצית מהאנשים ששלחו אני לא מכיר בכלל. ש"ס זה לא ליכוד או מפלגה אחרת, יש מועצת חכמי התורה עם הרב אריה דרעי והם מחליטים אחרי שהם בודקים את השטח עם רבנים, אנשי חברה ופעילים. רק לאחר בדיקה מעמיקה הם בוחרים את הנציגים שלהם בכל מקום.
אני מבטיח לך שאם היו בחירות לפריימריס בש"ס הייתי מצליח בגדול, גם בלי קשר לאריה דרעי".
אתה מוכן למשימה להנהיג את ש"ס באשדוד?
"בסיעתא דשמיא אני מקבל את דין התנועה ומאוד מקווה להצליח כדי להוביל את המפלגה. אני רואה בזה שליחות. אנשים רוצים ודורשים ואצטרך לעזור להם יותר. אין ספק שבתפקיד הזה, עם הכלים שיהיו לי, אשפיע יותר ואשתדל לעשות הכול כדי לסייע".
בשבוע שעבר, לאחר ההודעה על המינוי שלך, נשמעו קולות כאילו כנפו לא מתכוון לקבל את ההחלטה בהכנעה. זה הגיע למצב שהשבוע זימנו אותו לנשיא מועצת חכמי התורה, הגר"ש כהן, שהורה לו לפנות לך את המקום. לדעתך, הוא ניסה לתקוע לך מקלות בגלגלים?
"אני לא רוצה להגיב או להיכנס לעניין הזה".
למה לא?
"כל איש באמונתו יחיה".
הוא התקשר אליך כדי לברך אותך על המינוי?
"אני מאחל לו הצלחה בהמשך הדרך. במשך 20 שנים הוא עשה המון למען העיר. הוא עשה מהפכה ענקית, הוא חלק מהפיתוח והשגשוג של העיר ושל המפלגה. כולם חייבים לו וגם אני למדתי ממנו הרבה. כנפו החזיק את תיק הרווחה, וזה לא עניין פשוט. אשדוד היא לא בית שמש, יש פה מגוון גדול באוכלוסייה, והוא ידע להתמודד עם כל המורכבות הזו".
אני שואל אותך על המאבק ביניכם ואתה משחיל מחמאה. רואים שלמדת משהו בפוליטיקה. לדעתך הוא מקנא בך?
"אני מאוד מקווה שמדובר בקנאת סופרים. יכול להיות שיש לו חילוקי דעות עם הדרך שלי. אני לא דן אותו בשעת כעס, הוא עדיין חלק מהמפלגה, הפעילות שלו תימשך גם בשנים הקרובות. אני אומר לך שישבנו יחד בישיבת מועצת העיר ביום רביעי שעבר, צחקנו ודיברנו".
"יש רוע נגד חרדים"
אחת המשימות של אמסלם בתפקידו החדש תהיה קירוב לבבות בין האוכלוסייה החילונית לחרדית. שיעור החרדים המתגורר באשדוד הוא גבוה ועומד על כ־30 אחוז. בניגוד לשנים קודמות התגברה לאחרונה הביקורת נגד הציבור החרדי, והיא באה לידי ביטוי ביתר שאת ברשתות החברתיות. פוסטים רבים שמעלים תושבים בקבוצות הפייסבוק העירוניות מתייחסים לנושאים כמו סגירת עסקים בשבת, בעיקר בעקבות המאבק של הרבנים לסגירת מתחם ביג פאשן, ולהסכם הגג שנחתם לאחרונה עם הממשלה, במסגרתו יוקצו 25 אחוז מהדירות לחרדים.
"אני שומע את הרוע נגד חרדים, כאילו אנחנו קניבלים", מאשר אמסלם. "כמעט 50 אחוז מילדי העיר הם חרדים, אז לא מגיע להם כלום? כשהייתה העלייה מחבר העמים בנו פה רחובות שלמים, מישהו פה צייץ שבונים להם? במה אנחנו שונים מאוכלוסייה אחרת בעיר?".
מה אתה אומר לחברי המועצה שטוענים שהעיר עוברת תהליך של התחרדות?
"אני נגד אנשים, ולא משנה מי הם, שבאים ממקום של אנטי. תאר לך שהמצב הוא הפוך. אנחנו חיים בעיר שבסך הכול מאוחדת. אני יכול לתת לך דוגמאות של שכן חילוני שלא ישמיע מוזיקה בקול בשבת כדי לא לפגוע בשכן הדתי שלו".