על חשיבותם של ויטמינים
24.12.12 / 10:18
ויטמינים (בלטינית: ויטה = חיים) הם רכיבים חיוניים המצויים במזון ובלעדיהם לא ייתכנו חיים. ארבעה ילדים אושפזו בחצי שנה האחרונה בבתי חולים בשל מחסור חמור בוויטמינים. אחד הילדים אכל בעיקר שניצלים קפואים ובעקבות כך, סובל מבעיות אורטופדיות קשות. ילד אחר ניזון בעיקר מאכילה של פיתה עם שוקולד והתוצאה היא עיוורון. עד כמה זקוק גופינו לויטמינים? היכן הם מצויים? ומה קורה לגוף כשיש חוסר בהם? הכל בכתבה הבאה. לגזור לשמור
דווקא היום, בעידן השפע, ילדים אוכלים מגוון קטן יותר של מזונות, והמוזנחים העיקריים הם הירקות והפירות. ההתעקשות של הורים כי ילדיהם יאכלו ירקות ופירות מתבררת כמוצדקת ביותר. בחצי שנה האחרונה הגיעו לבתי החולים שני נערים שסבלו מבעיה זהה - מחסור בוויטמינים בגוף וכתוצאה מכך לקו בעיוורון. לאחר כמה שיחות עם הילדים וההורים התברר כי הנערים לא הכניסו לפה מאז היותם ילדים שום ירק או פרי.
בבית החולים אמו של אחד הנערים שהתעוור סיפרה שבנה היה נוהג לאכול פיתה עם שוקולד, חטיפים ומדי פעם קורנפלקס עם חלב, עוד היא מספרת שבתפריט היומי שלו לא היו מעורבים כלל פירות, ירקות או בשר. האם מאוד כועסת על עצמה שלא התערבה או אילצה את בנה לאכול מזון עשיר יותר, עפ"י דבריה כפי שפורסמו בעיתון ידיעות אחרונות: "אילו רק הייתי יודעת מה הנזקים או הסכנות באי אכילת פירות וירקות הייתי נוהגת אחרת, הייתי מכריחה את בני לאכול, אבל עכשיו מאוחר מדי, הוא סובל מעיוורון". ראוי להדגיש כי העיוורון הוא עיוורון בראיית לילה בשל מחסור ויטמין A
עוד מקרה מזעזע אובחן לפני כשבועיים בבית החולים "דנה" - ילד בן 6 אושפז, סיבת האשפוז צליעה וכאבים בעצמות. כאשר בבית החולים ערכו לילד בדיקות דם מקיפות גילו שהילד סובל ממחסור אדיר בויטמינים.
התזונה המודרנית
דווקא היום, בעידן השפע, נדמה שמגוון המזונות של ילדינו הולך ומצטמצם. הילדים מעדיפים לאכול כל יום את אותו כריך עם אותו ממרח, ויהיו מאושרים אם ניתן להם כל יום שניצל וצ'יפס ונעזוב אותם בשקט. קבוצות המזון העיקריות שהילדים נוטים להתעלם מהן הן הירקות והפירות. ילד שמסרב לאכול ירקות ופירות הוא לא תופעה נדירה; הסירוב אופייני גם לילדים קטנים ורזים שממעטים לאכול מכל קבוצות המזון, וגם לילדים בעלי עודף משקל שמעדיפים חטיפים ובצקים.
חשיבותם של הויטמינים במזון
ויטמינים הם חומרים אורגנים שהגוף נזקק להם לשם תפקוד תקין (ויטה = חיים). לרוב בויטמינים נחוצים לגוף בכמויות מזעריות ומכיוון שהגוף אינו יכול לייצרם בעצמו הוא חייב לקבל אותם באמצעות המזון שאנו מכניסים לגופנו.
הידעתם: ויטמינים אינם משמינים, שלא כדעה הרווחת. הם אינם מכילים קלוריות כלל, אבל חשיבותם רבה בקיומם של תהליכים שונים בגוף כמו: תהליכי הפקת אנרגיה, תפקוד של הורמונים ואנזימים, תהליכי גדילה וחילוף חומרים. מחסור בויטמינים עלול לפגוע בתפקוד התקין של מערכות הגוף.
צריכת ויטמינים
כדי לצרוך את כל הויטמינים מהמזון ולהימנע ממצבים של מחסור, מומלץ לצרוך ככל האפשר את כל אבות המזון, יש לגוון את המזונות שבכל קבוצה לדוגמה: אכלו כמה סוגי ירקות כמה סוגי דגנים וכמה סוגי פרות.
הידעתם: ויטמינים רגישים לתנאי הסביבה, אופן הכנת המזון ותנאי אחסונו משפיעים על תכולת הוויטמינים שבו. ויטמינים רבים נהרסים בחום, ועל כן בישול ממושך או בישול בטמפרטורה גבוהה הורס אותם.
הויטמינים הם כמו יהלומים קטנים
חלק מהויטמינים נהרסים כשהם באים במגע עם גורמים מחמצנים כמו אוויר וסכין מתכת. כדי למנוע חמצון מומלץ לחתוך את הפרי/הירק סמוך לזמן האכילה. רצוי לחתוך לחתיכות גדולות כדי שנצמצם את הפגיעה בויטמינים. אם אפשר אפילו חתכו בידיים ולא בסכין. סכין ומסחטת מיץ מפלסטיק עדיפים על סכין ומסחטת מיץ ממתכת.
מיץ טבעי מכיל לרוב הרבה פחות ויטמינים ומינרלים, שכן אלו מרוכזים בעיקר בחלקים שאינם נסחטים אל תוך המיץ (בקליפות) וכמובן אינו מכיל כמעט סיבים תזונתיים כפי שמכיל הפרי השלם. לכן עדיף שתאכלו תפוז מאשר תסחטו אותו למיץ. במידה ואתם חותכים ירק זמן רב לפני האכילה, כדאי לכסותם במים, בכדי למנוע מגע עם האוויר שגורם לחמצון.
הידעתם: ויטמינים נשמרים טוב יותר בתנאי קור ויובש, אך אחסון ממושך של מזון גורם לירידה בתכולת הוויטמינים שבו ובאיכותם, על כן כדאי לאכול מזון טרי ולא מזון שהיה מאוחסן ימים/שבועות/חודשיים רבים.
תפקידי הוויטמינים, מקורותיהם במזון וסימני מחסור
ויטמין A
תפקיד: חיוני לגדילה ולהתפתחות, לתפקוד הרקמות הריריות, לראיית לילה תקינה, לפוריות ובנוסף נוגד חמצון.
מקורות במזון: פירות וירקות כתומים כמו: גזר, בטטה, דלעת, דלורית. אפשר למצוא את הוויטמין A גם בתרד, חלב מלא, חמאה ושמנת, חלמון הביצה, שמן, דגים, כבד עוף ובקר.
סימני מחסור: עור יבש, רגישות לאור ועיוורון לילה.
ויטמין D
תפקיד: מסייע בספיגה תקינה של סידן וזרחן מהמזון ועוזר בבניית העצמות והשיניים.
מקורות במזון: נמצא בחלמון, מרגרינה, כבד, שמן דגים וחלב מלא. הגוף מסוגל לייצרו על ידי חשיפה לשמש.
סימני מחסור: רככת אצל ילדים ופגיעה בעצם אצל מבוגרים.
ויטמין E
תפקיד: נוגד חמצון ומאט תהליכי הזדקנות של התאים בנוסף יש לו השפעה מווסתת במצבי לחץ ועייפות.
מקורות במזון: שומנים מן הצומח (גרעינים מלאים, נבט חיטה, חמניות, תירס), שקדים, ביצים, דגנים, בשר, רימון, שמרים, אגוזים, וירקות ירוקי עלים. את הוויטמין E מוסיפים למוצרי מזון וקוסמטיקה כחומר משמר טבעי.
סימני מחסור: אצל תינוקות יהיה ניתן לראות פגמים בתאי הדם האדומים: בשנות הגדילה ובעתיד אצל מבוגרים פגיעה במערכת העצבים.
ויטמין K
תפקיד: חיוני בעיקר למנגנון קרישת הדם.
מקורות במזון: בירקות עלים ירוקים, אפונה, ברוקולי, כרוב, כבד עוף ובקר. כמו כן גופנו מייצר חיידקי מעיים המצליחים לייצר ויטמין K.
סימני מחסור: בעיות בקרישת דם.
ויטמין C
תפקיד: מסייע ביצירת רקמות ועצמות, שומר על נימי הדם והשיניים, מחזק את המערכת החיסונית נגד דלקות, ולעתים ממלא תפקיד בצמצום סכנה של מחלות לב וסרטן. בנוסף מונע חמצון ומסייע בספיגת הברזל.
מקורות במזון: פלפל אדום וירוק, ברוקולי, פירות הדר, עגבניות, ירקות עליים, תפוחי אדמה, תות שדה, תרד וקיווי.
סימני מחסור: מערכת חיסון חלשה, הפרעה בספיגת הברזל, דימומים וריפוי איטי של פצעים.
קבוצת ויטמין B - קיימים 11 ויטמינים, השונים זה מזה במבנה ובתפקיד:
ויטמין B1
תפקיד: מסייע בחילוף החומרים של חלבונים ופחמימות ובפעילות של מערכות העיכול והעצבים.
מקורות במזון: נמצא בלחם, אורז, בשר, חלב, דגים, חלמון הביצה, שמרים, קטניות, נבטים, אגוזים ואיברים פנימיים (כבד,לב, כליות, ריאות).
סימני מחסור: עלול לגרום לדיכאון, הפרעות בעיכול, חוסר תיאבון, חולשת שרירים, בלבול, עייפות והפרעות שינה.
ויטמין B2
תפקיד: מטבוליזם של חלבונים, פחמימות ושומנים. מסייע בגדילה ומונע מחסור בדם, חשוב לעיכול סדיר, לבריאות העור והשיער, ולפעילות תקינה של העיניים.
מקורות במזון: נמצא בבשר, דגים, חלב, יוגורט, גבינה, חלמון הביצה, שמרים, קטניות, חיטה מלאה וירקות ירוקי עלים, קפה ואיברים פנימיים (כבד,לב, כליות, ריאות).
סימני מחסור: מחסור בוויטמין B2 עלול לגרום לסדקים בזוויות הפה, צריבה או גירוי בעיניים או רגישות יתר לאור.
ויטמין B3
תפקיד: מטבוליזם של סוכרים,פחמימות, שומנים וחלבונים. חיוני לעצבים, לנשימה, לעיכול תקין וליצירת אנרגיה, מחזק את הזיכרון ומונע כאבי ראש ונדודי שינה, עוזר בהפקת אנרגיה.
מקורות במזון: נמצא בסויה, תרד, ביצים, שמרים, נבטים, לחם חי, אורז, בשר, דגנים מלאים אגוזים, בוטנים, שומשום, גרעיני דלעת, שעועית, עדשים ואיברים פנימיים (כבד,לב, כליות, ריאות).
סימני מחסור: עלול לגרום להפרעות ודלקות בעור, עייפות, בלבול, דיכאון וחרדה. בעיות במערכת העיכול ובמערכת העצבים המרכזית.
עודף בוויטמין :B3 עלול לגרום לסומק, בחילות וסחרחורות.
חומצה פנטטונית ויטמין B5
תפקיד: מטבוליזם של חלבונים, פחמימות ושומנים. חיוני לפעולת העצבים, מערכת החיסון, ההורמונים הנשיים והכדוריות האדומות.
מקורות במזון: נמצא בדבש מלכות, כבד, זרעי חמנייה, חלמון ביצה, אורז, לחם, חלב, יוגורט, תפוח אדמה ובטטה.
סימני מחסור: עלול לגרום לעצבנות, עייפות, חוסר תיאבון ותחושת נימול (נדיר שוויטמין זה חסר בגופנו כאשר החומצה הזו נמצאת ברוב במזונות).
ויטמין B6
תפקיד: מסייע בחילוף החומרים של החלבון ופעילות העצבים.
מקורות במזון: נמצא בחומוס, אגוזים, בוטנים, שומשום, אורז, תפוח אדמה, עגבנייה, בשר, דגים, ביצים, קטניות, אגוזים, בננות, ונבטים.
סימני מחסור: עלול לגרום לאנמיה, עייפות, נדודי שינה, דיכאון, בעיות עור והפרעות נוירולוגיות.
ויטמין B12
תפקיד: תקינות של מערכת העצבים ומערכת העיכול, הויטמין מונע אנמיה, שותף עיקרי ביצירת מטבוליזם תקין של השומנים.
מקורות מזון: נמצא באופן טבעי בעיקר בבשר, דגים, חלב, ביצים וחלב סויה, כמו כן גופנו מייצר חיידקיי מעיים מצליחים לייצר ויטמין B12.
סימני מחסור: עלול לגרום לאנמיה, תחושת נימול בגפיים, איבוד הזיכרון, דיכאון ולפגיעה במערכת העצבים עד כדי טירוף.
חומצה פולית
תפקיד: מונעת חסר דם, מחזק את הזיכרון, מחזק את פעילות מערכת העיכול, יצירת תאי דם, התפתחות רקמות תקינה ומניעת מומים מולדים בעובר.
מקורות מזון: נמצאת בבשר, דגים, תרד, כרוב, אגוזים, דגנים, קטניות וירקות עליים.
סימני מחסור: אנמיה, איבוד תאבון, עייפות, בחילה ונשירת שיער.
חומצה ביוטין B7
תפקיד: מטבוליזם של חלבונים, פחמימות ושומנים. שומר על העור ועל הכדוריות האדומות ומקטין מתח נפשי.
מקורות מזון: דגנים, מוצרי סויה, קטניות, כבד, חלמון ביצים.
סימני מחסור: חולשה, עייפות, נשירת שיער, דיכאון ואיבוד התיאבון.
הידעתם: ויטמינים מסיסים במים ואין כמעט מאגרים בגוף, ועל כן צריך לצרוך אותם באמצעות מזון מדי יום. עודף ויטמין מסיס במים מופרש בשתן.