תופעות בריאותיות נפוצות בקרב בני הגיל השלישי
20.06.23 / 15:56
ככל שעולה גילו של אדם כך עשויות להופיע תופעות בריאותיות שונות, אשר יכולות להשפיע על איכות החיים. חשוב להכיר ולטפל בבעיות הללו כדי להבטיח כי בני הגיל השלישי יוכלו לקבל את התמיכה והטיפול אשר הם זקוקים להם. במאמר זה נכיר את הבעיות הרפואיות הנפוצות ביותר בגילים מבוגרים וכיצד ניתן להתמודד עימן.
נוקטוריה
השתנה לילית מרובה או נוקטוריה היא תופעה בריאותית רווחת בקרב מבוגרים. תופעה זו יכולה להפריע לשינה תקינה ולדפוסי שינה. הפרעות אלה יכולות להביא לעייפות כרונית במהלך היום, ירידה בתפקוד הקוגניטיבי ואיכות חיים ירודה.
נוקטוריה עשויה להתרחש בשל מספר גורמים כמו צמצום בקיבולת שלפוחית השתן, שינויים הורמונליים ושינויים הקשורים בגיל כמו דלקות בשתן או זיהום בדרכי השתן. בני הגיל השלישי הסובלים ממצב זה מוצאים את עצמם קמים לעיתים תכופות במהלך הלילה כדי להתפנות.
כדי להתמודד עם התופעה בצורה הטובה ביותר חשוב להבין מהם הגורמים לה. גם שינויים באורח החיים כמו הגבלת הצריכה של קפאין ואלכוהול, אימוני התאפקות ושמירה על הרגלי שינה טובים, יכולים לסייע לצמצם את ההשלכות של התופעה על אורח החיים ואיכות השינה.
מחלות כרוניות
מחלות כרוניות מהוות מוקד לדאגה עבור אנשים מבוגרים רבים, שכן עשויה להיות להם השפעה גדולה על חיי היומיום. מצבים כמו סוכרת, מחלות לב, דלקת פרקים והפרעות בדרכי הנשימה הופכים לנפוצים יותר במהלך הגיל השלישי. המחלות הללו דורשות התאמה של ההתנהלות במהלך היום באופן קבוע, כולל נטילת תרופות, שינויים באורח החיים ובדיקות רפואיות בתדירות גבוהה. ניהול נכון ואבחון מוקדם של מצבים אלה יכולים למנוע סיבוכים ולסייע בשמירה על בריאות מיטבית ככל הניתן.
ירידה ביכולת הקוגניטיבית
ירידה ביכולת הקוגניטיבית, כוללת מצבים כמו מחלת האלצהיימר ותצורות אחרות של דמנציה, מהווה אתגר עבור האוכלוסייה המבוגרת יותר. אובדן זיכרון, בלבול וקושי בקבלת החלטות, הופכים את היכולת לבצע משימות יומיומיות למורכבת יותר. הדבר יכול להשפיע בצורה מכרעת על העצמאות של הסובלים ממצבים אלה. בני משפחה ומטפלים הם בעלי תפקיד חשוב במצבים אלה והם אלה אשר יכולים להציע תמיכה ושמירה על ביטחונם של הסובלים מירידה קוגניטיבית. אבחון מוקדם, גירויים קוגניטיביים, הקפדה על פעילות גופנית ודיאטה בריאה, יכולים לתרום לניהול יעיל של הירידה ביכולת הקוגניטיבית ולסייע בשמירה על צלילות מחשבתית.
נפילות ושברים
בני הגיל השלישי הם בעלי סיכון מוגבר לנפילות, אשר יכולות להביא בתורן לשברים בעצמות, פגיעות ראש ומגבלות פיזיות. גורמים הקשורים בגיל כמו ירידה ביכולת שיווי המשקל, חולשה של השרירים, בעיות ראייה ונטילה של תרופות מסוימות, תורמים להגברת הסיכון. אמצעים מניעתיים כמו הקפדה על פעילות גופנית וחיזוק יכולת שיווי המשקל והתאמה של הסביבה הביתית, יכולים לסייע במניעת מצבים מסוכנים כמו נפילות.
קשיים נפשיים
אנשים מבוגרים יכולים לסבול גם מקשיים נפשיים כמו דיכאון וחרדה. מצבים אלה פעמים רבות אינם זוכים לטיפול ראוי, שכן הם אינם נראים לעין. גורמים כמו בדידות, אובדן, כאבים כרוניים ושינויים חברתיים, תורמים להופעה של מצבים נפשיים אלה. הכרה בסימנים של בריאות נפשית ירודה בקרב קשישים היא חיונית, שכן זיהוי מוקדם ותמיכה הולמת יכולים לשפר את איכות חייהם של המבוגרים מבחינה רגשית באופן מכריע. חשוב לעודד אנשים מבוגרים לקחת חלק בפעילויות חברתיות ולהעניק להם תמיכה רגשית, גם מטעם גורמים מקצועיים, כדי לסייע ירידה באיכות החיים הרגשית.
לסיכום, הגיל יכול להביא עימו אתגרים לא פשוטים, אך באמצעות זיהוי מוקדם וטיפול נכון, ניתן לשמור על איכות חיים נעימה וטובה.