גיל המעבר אצל גברים כל מה שחשוב לדעת
04.07.20 / 12:10
לא רק נשים חוות תסמינים של גיל המעבר , מתברר שגם אצל גברים מתרחשים שינויים הרמונליים המשפיעים על מצב הרוח חולשה עייפות ועל התפקוד המיני. מסתבר שהמחסור בטסטוסטרון, ההורמון הגברי, נפוץ הרבה יותר ממה שחשבו בעבר, אבל יש לכך טיפול
גיל המעבר תסמונת "גיל המעבר" מוכרת היטב בנשים, אולם אינה מוכרת בגברים. רופאים רבים ובוודאי גם מטופליהם, אינם מזהים את תסמיני העייפות, העצבנות, חוסר המוטיבציה, והירידה בחשק המיני עם העדר טסטוסטרון, אלא משייכים את התופעות לתהליך ההזדקנות שלדידם יש להשלים עימו ללא יכולת להתערב.
חלקם סבורים שתסמינים אלו מבטאים הפרעה נפשית כמו דיכאון. בנוסף, גברים רבים מתביישים לפנות לעזרה לבעיות הכרוכות בהפרעה בתפקוד המיני, המהווה את אחד הביטויים הבולטים לירידה ברמות ההורמון הגברי, הטסטוסטרון. לעתים לאחר תקופה של שימוש מוצלח בתרופות להפרעה בזקפה, כגון ויאגרה, סיאליס או לויטרה, גברים רבים חשים ירידה בהשפעת תרופות אלו ועומדים מול שוקת שבורה כשרק חצי מתאוותם בידם.
ירידה זו בהשפעת התרופות, במקביל לירידה בולטת בחשק המיני, יכולה לנבוע מירידה ברמת הטסטוסטרון. את רמות הטסטוסטרון ניתן לבדוק באמצעות בדיקת דם פשוטה במרפאה בכל קופות החולים, ולכן אם אתם סובלים מהתסמינים שתוארו מעלה כדאי לבקש בדיקה זו מהרופא. מה הטיפול הטיפול בטסטוסטרון נחשב יעיל ובטוח ביותר לאחר שמוודאים שבגופו של הגבר לא מסתתר סרטן הערמונית.
שלילת סרטן הערמונית נעשית באמצעות מישוש הערמונית על ידי הרופא ובדיקת דם לרמות ה-PSA, סמן מוכר לאיתור מוקדם של סרטן הערמונית.
מחקרים הראו שמתן טסטוסטרון לגברים בהם חסר ההורמון, אינו מעלה את הופעת סרטן הערמונית.
אצל הגברים הירידה ברמת הטסטוסטרון היא הדרגתית מאוד ולכן הסימפטומים לרוב פחות בולטים ומשמעותיים.
השינויים ההורמונליים האלו בהחלט יכולים להשפיע על הבריאות הכללית ועל אספקטים נפשיים וגופניים כגון ירידה ברמת האנרגיה, עייפות ואפילו דכדוך, תהיות על משמעות החיים או חיפוש זהות.
התופעות הבאות יכולות להעיד כל כניסה לגיל המעבר אצל גברים:
ירידה במצב הרוח
חולשה
עייפות
נדודי שינה
ירידה במסת השרירים
דיכאון
ירידה באנרגיה
ירידה בחיוניות
ירידה בחשק המיני
איבוד שיער ברגליים
לעתים אף גלי חום והזעות
לרוב לא יהיה מדובר בבעיות חדשות אלא בהקצנה של נטיות קיימות והתעצמות תחושות נפשיות כמו דאגה, הסתגרות, חוסר יציבות וחיפוש אחר איזונים חדשים.
גברים בגיל המעבר ישמחו לדעת שקיימות כיום פורמולות צמחיות איכותיות שאותן ניתן לרכוש בבית המרקחת הסמוך, המשלבות צמחים אלה באמצעות טכנולוגיות מיצוי מתקדמות, המאפשרות להפיק את המירב מסגולותיהם עבור תופעות טורדניות אלה.
אספרגוס הודי
האספרגוס ההודי מגיע אלינו מהרפואה ההודית, בה הוא נכלל בקטגוריות הצמחים "מחזקי הכוח הפנימי ומחדשי הנעורים", ופעילותו כאדפטוגן תורמת לחיזוק החוסן הנפשי והגופני. בשורש האספרגוס משתמשים לטיפול במצבי ערמונית מוגדלת ולתמיכה במערכת ההורמונלית הגברית. המחקר המדעי מצא כי הצמח מכיל רכיבים אנטי-דלקתיים חשובים ובנוסף יש לו גם השפעה על המערכת החיסונית.
טריבולוס
זהו צמח מרפא שרפואת הצמחים עושה בו שימוש כנוגד דלקת, כאדפטוגן (מאזן את השפעותיו של סטרס מתמשך על הגוף) ולאיזון הורמונלי בגברים. הטריבולוס גדל כצמח בר בישראל אך מחקרים הראו שהצמחים הגדלים בבולגריה הם בעלי ריכוז החומר הפעיל הגבוה ביותר בעולם. בצמח ייחודי זה נעשה שימוש ברפואת-הצמחים לא רק למטרות וויסות המערכת ההורמונלית, אלא גם לתמיכה במערכת העצבים ולשיפור תפקודי של השלפוחית ובלוטת הערמונית, ומחקרים שונים מצאו כי הוא מסייע להעלאת הליבידו הגברי.