התלמידים החרדים באשדוד ובכלל – בתחתית סולם מבחני המיצב
08.11.12 / 11:04
מניתוח תוצאות מבחני המיצ"ב בישראל ובאשדוד עולה תמונה עגומה מאוד.
כ-2 מיליארד שקל מקצה מדינת ישראל למערכות החינוך החרדי בבתי הספר היסודיים ומרות השקעה זאת- 44% מבתי הספר החרדיים שנבחנו נמצאים ברמת ההישגים הנמוכה ביותר בישראל. באחד מבתי הספר החרדיים באשדוד שנבחנו במבחן קיבלו כ-70% מתלמידי כיתה ה' את הציון הנמוך ביותר במבחן בעברית, זאת לעומת 25% מכלל בתי הספר דוברי העברית בממוצע בישראל. הרב אורי רגב: "תוצאות מבחני המיצ"ב מלמדות אותנו שהאוכלוסייה הזאת נידונה לעוני ולהישענות על הקופה הציבורית לאורך כל חייהם".
באחד מבתי הספר החרדיים באשדוד שנבחנו במבחן קיבלו כ-70% מתלמידי כיתה ה' את הציון הנמוך ביותר במבחן בעברית. זאת, לעומת 25% מכלל בתי הספר דוברי העברית בממוצע בישראל. הציונים היו נמוכים במיוחד בחלק במבחן שבדק כיצד מתמודדים התלמידים עם טקסט שהכיל מידע - הציון הממוצע היה 47 לעומת 71 בכל המדינה.
דווקא בבית הספר הזה באשדוד הביעו כל התלמידים שנבחנו עניין בלימודי העברית, וטענו כי "חשוב להם ללמוד את מקצוע העברית" - לעומת 93% שענו כך בכלל בתי הספר.
במבחן במתמטיקה, שבו נבחנו התלמידים על השליטה במספרים, שברים וגיאומטריה, הם נדרשו לזהות מושגים במתמטיקה ולהפעיל יכולות חישוביות, ואף להפעיל יכולת ניתוח וחיפוש אחר פתרון. במתמטיקה הציון הממוצע של התלמידים בבית הספר באשדוד היה 49, לעומת ממוצע של 61 בכלל בתי הספר, ו-40% מהתלמידים בכיתות ה' בו קיבלו ציון נמוך
יותר מ-90% מכלל התלמידים בישראל בכיתות ב', ה' וח' נבחנו במבחני המיצ"ב בשנת הלימודים 2011 בארבעה מקצועות ליבה: מתמטיקה, שפת אם, אנגלית ומדעים.
כ-20% מתלמידי בית הספר החרדיים, בכיתה ה' בלבד נבחנו בשני מקצועות בלבד - עברית ומתמטיקה. המבחנים הותאמו לאורח החיים החרדי, אך רמתם לא נפגעה.
רוב בתי הספר החרדים שהשתתפו במבחני המיצ"ב שייכים לרשת מעיין החינוך התורני של ש"ס, שמנהליו הסכימו לאחרונה להיבדק במבחנים, אחרי שסירבו לעשות זאת בשנים האחרונות.
ברוב בתי הספר של רשת מעיין החינוך התורני מספר התלמידים בכיתה נמוך יותר, והלימודים בהם כוללים ארוחות ויום לימודים ארוך.
בתי הספר של מעיין החינוך התורני, מתוקצבת בסכום של כ-461 מיליון שקל על ידי המדינה, ובתמורה לסכום זה – הם נדרשים ללמד את כל לימודי הליבה, הכוללים גם מתמטיקה, עברית, מדעים ואנגלית.
לעומת המוסדות של ש"ס, יהדות התורה מסרבת שתלמידיה ייבחנו במבחני המיצ"ב.
למרות האיום של שר החינוך, גדעון סער, כי משרד החינוך ישקול לקצץ בתקציבי בתי הספר שלא ייבחנו במבחני הליבה, לא מומש איום זה.
ב-2011 הדגישה ועדת טרכטנברג, שהוקמה בעקבות המחאה החברתית את החשיבות של לימודי הליבה וביצוע מבחני המיצ"ב במגזר החרדי. הוועדה המליצה כי המשרד יוודא שבכל בתי הספר היסודיים "ללא יוצא מן הכלל" ילמדו את מקצועות הליבה הבסיסיים - מתמטיקה, אנגלית, מדעים ומחשבים, ותלמידיהם ייבחנו במיצ"ב - אך המלצה זו של הוועדה כלל לא נדונה בממשלה.
פרופ' דן בן-דוד, מנהל מרכז טאוב ומאוניברסיטת תל אביב, מגיב על הנתונים המדאיגים:
"הממצאים חמורים בכמה רמות - גם מבחינת ההישגים, וגם בשל היעדר הריבונות של מדינת ישראל בכל הקשור לחינוך ילדיה. זה מספיק גרוע שהתלמידים החרדים לא לומדים ולא נבחנים במדע, אבל גם בשפת האם של המדינה שבה הם חיים ההישגים נמוכים. אם הרמה כל כך נמוכה, אפשר רק לנחש מהי רמת הלימודים בתחומים חיוניים לארגז כלים בסיסי, שמכין תלמידים לשוק העבודה.
אנחנו מפקירים את הילדים האלה לעולם כלכלי שהם לא יוכלו להתמודד בו, ואפילו לא טורחים לבדוק אם הם יודעים את חומר הלימודים שהם אמורים ללמוד. זה לא יתנפץ רק בפרצוף של הילדים האלה כשהם יתבגרו, אלא בפרצוף של כולנו. זה חלק גדול של הילדים בחברה, שרק גדל והולך. הם העתיד - ואנו מפקירים אותם ואת העתיד שלנו".
מנכ"ל עמותת חדו"ש לחופש דת ושוויון, הרב אורי רגב, אומר:
"תוצאות מבחני המיצ"ב מלמדות אותנו שהאוכלוסייה הזאת נידונה לעוני ולהישענות על הקופה הציבורית לאורך כל חייהם".