לקראת החופש: באשדוד פועלים למען ילדים המתמודדים עם חרדה חברתית
02.06.21 / 10:32
עיריית אשדוד ותחום הנוער בחברה העירונית אשדוד, החליטו שאף מתבגר או מתבגרת לא יוותרו לבדם בקיץ הזה – לשם כך פועלים לסיוע חשוב לילדים ונוער בעיר המתמודדים עם מופנמות, קושי ומניעה חברתי וחרדה חברתית
משבר הקורונה, שפקד אותנו בשנה החולפת, אתגר והשפיע כמעט בכל תחום בחיינו - אובדן השגרה, חוסר המסגרות החינוכיות הפורמליות וגם הבלתי פורמליות, יצרו אצל מתבגרים רבים ריחוק וניתוק חברתי.
עכשיו לקראת היציאה אל החופש הגדול, קיים חשש כי הריחוק החברתי עלול להביא מתבגרים רבים לבדידות וניתוק חברתי, במיוחד כשמדובר על מתבגרים המתמודדים עם חרדה חברתית.
השנה הגיעו מספר שיא של פניות, פי 3 משנה הקודמת לה של הורים מודאגים המדווחים כי ילדיהם מתקשים לשוב למסגרות הלימודים ונמנעים מסיטואציות חברתיות ומעדיפים להסתגר בבתים.
מסגרות חינוכיות וחברתיות הן קריטיות ומשמעותיות ביותר עבור מתבגרים- ילדים ונוער. כאשר מתפתחות מצוקות על רקע של הימנעות חברתית, מופנמות, ריחוק ובידוד חברתי הן עלולות לפגוע במרקם החיים, בהישגים לימודים, התפתחות אישית, וכמובן בחווית הילדות.
קבוצות השייכות של עמותת רקפת מציעות דרך שונה, בה מתבגרים נמצאים ב"מרחב מוגן" שבו הם יכולים לאפשר לעצמם לתרגל ולהתאמן בסיטואציות חברתיות, לקבל בחזרה את הביטחון והערכה העצמית ולשוב למעגלים חברתיים.
קבוצות השייכות מעניקות סל כלים רחב להתמודדות עם חרדה חברתית עבור ילדים ונוער, באמצעות משחקים מהנים, פסיכודרמה, תיאטרון ושיטות נוספות שפותחו בהשראתם וע"י צוותים מנוסים ומיומנים המנחים את הקבוצות.
באשדוד כיום פועלות מספר קבוצות ריגשיות- חברתיות המעניקות שייכות למגוון גילאים, ילדים ונוער: שתי קבוצות עבור תלמידי חטיבות ביניים, גילאי 12-14 וקבוצה נוספת עבור תלמידי תיכון גילאי 15-18.
עיריית אשדוד ותחום הנוער בחברה העירונית החליטו להנגיש עבור מתבגרים המתמודדים עם ביישנות, מופנמות, על רקע של חרדה חברתית, סיוע משמעותי שיאפשר להם לעבור תהליך ושינוי, חיובי וחשוב באמצעות קבוצות השייכות של עמותת רקפת.
הקבוצות פועלות בסבסוד משמעותי של העירייה ומוצעות לתושבי העיר אשדוד ובכך מאפשרות תשלום הורים בעלות סמלית בלבד.
בעמותה מודעים לקושי הפתיחות והשיתוף של חלק מהמשתתפים להיפגש באופן פרונטלי ולעובדה כי קיימת קשת רחבה של התמודדות עם חרדה חברתית, ולכן מציעה גם קבוצות אונליין הפועלות בהדרכה של מנחים מקצועיים שחלקם אף בעלי רקע אישי של התמודדות עם חרדה חברתית בעברם. הקבוצות מעודדות אותם להנעה פעולה והתמודדות עם סיטואציות חברתיות.
נוסף על כך מתוך הבנה כי לתא המשפחתי ובפרט להורים יש משמעות חשובה מאוד בתהליך אותו עוברים המתבגרים וכי ללא גיבוי ושיתוף פעולה מצדם השינוי המיוחל עלול להיכשל.
בעמותת רקפת הקימו תחום הורים, הנותן מענה של ייעוץ, הכוונה וכלים אפקטיביים, להורים ילדיהם מתמודדים עם חרדה חברתית.
המענה בא לידי ביטוי באמצעות וובינר להורים, הכולל, הדרכות פרטניות, זיהוי מצוקות וסימני חרדה חברתית אצל מתבגרים וכלים להתמודדות והכלה.
אבנר דפני, מנכ"ל העמותה: "לאור הביקוש הגדול, אנחנו עושים את כל המאמצים לפתוח עוד ועוד קבוצות ולהרחיב את הפריסה הארצית מתוך הבנה כי עלינו להעניק לילדינו, במיוחד לאלו שמתמודדים עם חרדה והימנעות חברתית מקום מכיל ומחבק עבורם. הקיץ הזה אנו פועלים, במלוא המרץ, שאף מתבגר/ת יוותרו לבדם בחופש הגדול ללא מסגרת חברתית".