ביקורת משרד הבריאות גילתה: כשלים במוקד "טרם" באשדוד
מנהל האתר
30.03.17 / 07:34
להאזנה לתוכן:
ביקורת שביצע משרד הבריאות בינואר 2016 מצא כי סטודנטים וצוות סיעוד עבד במקום, בניגוד להוראות משרד הבריאות, תוך שהם מבצעים פעולות שאסורות עליהם. תגובת טרם: "הדו"ח מגוחך ואבסורדי. מדובר בסניף מצטיין"
עיתון ישראל היום מדווח הבוקר על ממצאי דוח משרד הבריאות, בעקבות ביקורת שנערכה במוקד טרם באשדוד ומצאה כשלים חמורים לכאורה.
האם ייתכן שחולים נשלחים לקבל טיפול רפואי במוקד רפואה דחופה, כאשר הצוות הרפואי והצוות הסיעודי שמטפלים בנו לא הוכרו, לא אושרו ולא הוסמכו לכך מעולם על ידי משרד הבריאות כפי שמחייב החוק?
האם ייתכן שלמרות כל זאת, הם באופן קבוע מבצעים פעולות של בדיקות, אבחון, טיפול, מתן תרופות ועירויים ובדיקות דם? על פי ממצאי חקירה ובקרה פנימית חמורים במיוחד של משרד הבריאות, מתברר שהתופעה המדאיגה הזו קורית במוקד הרפואי "טרם אשדוד", שבו מטופלים בשנה כ־70 אלף בני אדם מדרום הארץ, חברי כל ארבע קופות החולים. ממצאי החקירה, שנחשפו לראשונה בעיתון ישראל היום, הוגדרו על ידי משרד הבריאות עצמו כ"דורשים תיקון לאלתר".
הממצאים הקשים על מוקד "טרם אשדוד" התגלו בבקרה שערך משרד הבריאות בינואר 2016, במסגרת הבקרה שערך המשרד במחוז הדרום של קופת חולים מכבי.
"טרם אשדוד" הוא אחד מ־21 המוקדים בארץ של רשת הרפואה הדחופה "טרם" שבה מטופלים לפי פרסומי הרשת מאות אלפים בשנה. לפי ממצאי הבדיקה של משרד הבריאות במוקד מועסקים חמישה עובדים שמכונים "עוזרים רפואיים", בעוד שהם מעולם לא הוסמכו או אושרו לכך על ידי משרד הבריאות. למרות זאת, בפועל הם משמשים כ"רופאים" ומבצעים פעולות המורשות לרופאים שקבלו הכשרה והסכמה. על ה"רופאים" במוקד משגיח רופא מוסמך אחד שאמור לחתום על הטיפול שהם קבעו ונתנו.
בדו"ח הבקרה עולה עוד שבמוקד מועסקים כ־20 עובדים שמוצגים למטופלים כ"צוות סיעודי", בעוד שרק חלקם הם אחים ואחיות שאכן קבלו הכשרה והסכמה ממשרד הבריאות ולמרות שעל פי החוק מי שאינם אח או אחות אינם יכולים לעבור כצוות סיעודי במוקד רפואי. גם במקרה זה "הצוות הסיעודי", מורכב מסטודנטים לרפואה וסיעוד ומפרמדיקים, המבצעים עבודה שמורשית רק למי שהורשה והוסמך על ידי משרד הבריאות, כולל מיון הבעיות הרפואיות של המטופלים, נטילת בדיקות דם, הרכבת עירויים ונתינת תרופות לחולים. עוד התגלה כי בנוהלי העבודה של "טרם" מותר לצוות הסיעודי לבצע פעולות שמשרד הבריאות אוסר עליהן בפירוש, כמו מתן תרופה לחולה דרך הוריד והפנייה לבדיקות דם ובדיקות הדמיה. עוד התגלה כי למנהל הרפואי של "טרם אשדוד" אין רשימת עובדים, כך שלא ניתן בכלל לדעת האם המטפלים עושים זאת עם רישיון חוקי והאם עברו הכשרות.
מ"טרם" מסרו בתגובה לישראל היום: "הדו"ח מגוחך ואבסורדי. מדובר בסניף מצטיין. הנהלת טרם מזמינה את הכתב ואת הציבור, לערוך סיור מודרך בסניף, ולהיווכח ברמתו הגבוהה, ע"פ כל קנה מידה. טרם מוביל מזה קרוב לשבע שנים את תחום הכשרת עוזרי רופא בידיעתו המלאה ובעידודו של משרד הבריאות. כל התחום עובר הסדרה, הנושא עוד לא הוסדר בצורה רשמית במוקדים בקהילה בישראל ואנו נמצאים בתהליך בשיתוף פעולה הדוק עם המשרד, להסדרה מסודרת ורשמית של כל הנושא".
ממשרד הבריאות נמסר כי "הממצאים אותרו במסגרת בקרה שנערכה במחוז דרום של מכבי ודווחו מיידית עם דרישה לתיקון לאלתר, הן להנהלת הקופה והן להנהלת משרד הבריאות. דו"ח הבקרה המלא הועבר להתייחסות הקופה והמשרד ערך שיחת הבהרה עם הנהלת 'טרם' ופועל להסדרת העניין".