אשדוד בין הערים המובילות בארץ בשמירה על חופי הים
05.11.16 / 20:00
מחקר חדש שנערך על ידי סטודנט לתואר שני באוניברסיטת תל אביב, מציב את אשדוד בין הערים המובילות בארץ בשמירה על הסביבה החופית
מבין 12 ערי החוף הגדולות בישראל, אשדוד נמצאת בין הערים המובילות בשמירה על הסביבה החופית. נתונים אלה התקבלו בעבודת מחקר שערך ארז קצב, זאת במסגרת פרויקט גמר בלימודי תואר שני בבית הספר פורטר ללימודי סביבה באוניברסיטת תל אביב. התוצאות התפרסמו לאחרונה בגיליון מיוחד של כתב העת "אקולוגיה וסביבה" שעוסק בקיימות עירונית.
קצב התמקד ב-12 ערי החוף הגדולות של ישראל: תל אביב, חיפה, אשדוד, נהריה, נתניה, אשקלון, אילת, הרצליה, ראשון לציון, בת ים, עכו וחדרה, והשווה בין מאמצי הרשויות להטמיע את עקרונות הקיימות בניהול החופים שלהן. כלי ההערכה שפיתח לצורך כך מורכב משילוב של מדדים בתחומי השירותים השונים שהרשויות מספקות לאזרח - בנושאים של תרבות ופנאי, כלכלה, תחבורה וסביבה.
הקטגוריות שבחר קצב למדוד הן למשל אחוז החופים שזכו בתו "חוף נקי" של המשרד להגנת הסביבה, מספר הימים שבהם נסגרו חופים בגלל הזרמות ביוב לא מתוכננות, מידת פיתוח הטיילות בחופים, מספר המבקרים בחופים, כמות התחבורה הציבורית שמגיעה לחופים, שבילי אופניים סמוכים, תקציבים המוקצים לחופים מטעם הרשות, ועוד. הנתונים שעליהם התבסס נמדדו בשנים 2014-2015.
בקטגוריית הרשויות המובילות נמצאות הערים תל אביב, נתניה, אילת, אשדוד והרצליה. בקטגוריית הרשויות המתפתחות נמצאות ראשון לציון, חיפה ונהריה, ובקטגוריית הרשויות טעונות השיפור ממוקמות עכו, חדרה, אשקלון ובת ים.
התוצאות שהתקבלו הראו, למשל, שבנתניה ואשדוד זכו בתו הדגל הכחול כל החופים המוכרזים בשטחיהן. אשדוד, תל אביב ואשקלון נמצאות בראש מדד שבילי האופניים – כאלה סלולים לאורך כל החופים בשטחיהן - בעוד שאילת מובילה בפער גדול באחוז התקציב (מכלל תקציב העירייה) המושקע בחופיה.
הכלי שפיתח קצב מודד הביטים מסוימים של שמירה על החופים, שמתבססים על הנתונים הקיימים כיום. כדי להשלים את התמונה, יש צורך במחקרי המשך שישלימו היבטים סביבתיים נוספים: מה אחוז השטח הבנוי על החוף ובאיזה מרחק ממנו? האם יש זיהום אור בלילה באזור החוף? האם נדרשת הזנה של חול בחופים? ועוד סוגיות רבות.
"התוצאות מראות שנכון לעכשיו, קיים פער מהותי בין הערים", מסכם קצב. "עם זאת, התמונה משתנה בצורה מהירה, וייתכן שבדיקה נוספת בשנים הבאות תיתן תמונה שונה, והבדלים ניכרים פחות בין הרשויות. כלי הערכה כזה, בצירוף מדדים נוספים שיכולים להצביע על ניהול מקיים של החופים, יכול להיות דרך מצוינת לבצע הערכה אחת לכמה זמן ולוודא שאכן יש שיפור והטמעה אמתית ברשויות של ניהול לפי עקרונות הקיימות".