מכה קשה בדרך לבית חולים באשדוד: רפואה וישועה פרשה מהמכרז
עופר אשטוקר
22.04.10 / 21:00
להאזנה לתוכן:
שוב נראה שהמכרז להקמת בית חולים באשדוד הולך להיכשל, זאת לאחר פרישתה של קבוצת "רפואה וישועה" החרדית. על פי הערכות במשרד הבריאות, צפויה גם מכבי לפרוש מההתמודדות במכרז
בסוף החודש היה אמור להתחיל שלב הדיון בהצעות של המתמודדות במכרז להקמת בית חולים באשדוד, אך נכון לעכשיו הסיכוי שנגיע לשלב זה הוא אפסי. קבוצת "רפואה וישועה" שהתמודדה במכרז, הודיעה היום על פרישתה מהמכרז.
במכתב מנומק הם כותבים לועדת המכרזים באוצר: "בסיום שלב המיון המוקדם נמצאנו על ידכם מתאימים להגשת מענה למכרז. מאז פרסום המדינה את המכרז עצמו פעלנו להכנת המענה למכרז, אולם החלטותיה של המדינה למשוך את התהליך ולדחות את המכרז, כל אימתי שמגיע מועד ההגשה, יוצרת חוסר אמינות באשר לרצינות כוונות המדינה הלכה למעשה. אנו מבקשים להודיעכם על החלטתנו שלא להגיש מענה למכרז".
בהמשך מכתבם לועדת המכרזים הם מפרטים את הסיבות שהובילו אותם לפרישה. בין השאר מציינים ברפואה וישועה שלצורך הכניסה למכרז הם התחברו עם תאגיד אפריקה ישראל 42.5%, מיזמים 42.5% ודניה סיבוס 15% כאשר כל אחת משקיעה כספים רבים בהתקשרות עם משרד אדריכלים מהמובילים בארץ לתיכנון בית החולים.
עוד הם מציינים שבנסוח המכרז הגדירה המדינה מגבלות שיוצרות סיכון רב על הניהול הכלכלי הראוי של בית חולים המנוהל ע"י יזם פרטי. לדברי העמותה, המדינה הערימה קשיים על העמותה הן בנסוח המכרז והן בהתנהלותה בתהליך המכרז. בעמותה מציינים שפנו במהלך המכרז לועדת המכרז בהסתייגויות אך באוצר אטמו אוזניים וסירבו להאזין.
לדבריהם, בדיקה שערכו כלכלנים העלתה נמצאנו למדים שהמגבלות שהמדינה מבקשת להשית על דרכי תפעול בית החולים יוצרות מצב שכל יזם פרטי ידיר רגליו מליטול סיכון כלכלי בהקמת בית החולים. "לדאבוננו המדינה שלא כמקובל בפרויקטים מסוג זה, לא מצאה לנכון הפעם לידע את מערכת הבנקאות על ההיבטים הפיננסיים של הפרויקט ולא על כונותיה ורצינותה לגבי מיזם הקמת בית החולים באשדוד, על מנת לפתח אצלם ענין לסייע בלווי הפיננסי של המציעים", מציינים ברפואה וישועה.
ברפואה וישועה אף מציינים את פרישתה של "כללית" מהמכרז ואת הזימון הנפרד של המתמודדות שנותר, דבר שנתן להם את הרושם שועדת המכרז מעדיפה את "אסותה" על פניה. לדבריהם, ועדת המכרז נענתה לפניות אסותה כמו לדחות את מועד המכרז. גם האשמתו של סגן שר הבריאות כמי שניסה להטות את מכרז לטובת "רפואה וישועה", העלתה, לדבריהם, את החשש שבאוצר מעדיפים את אסותה על פניהם.
בעמותה ממשיכים ומציינים במכתבם את ההגבלות שהטילה המדינה על הפעלת בית החולים, כאשר בין השאר לא יהיה אפשר להפעיל בו שירותי MRI או צילומי סיטי. "כל אלה מבטיחים רמת שירות רפואי נמוכה ומערימים קשיים על פוטנציאל תפעול כלכלי יעיל של בית חולים".
בסיום מכתבם לועדת המכרז, מציינים בעמותת רפואה וישועה: "אנו מקוים שהמדינה בהעדר מדיניות והבנה ברורים כיצד לעודד יזמים פרטיים וגופים התנדבותיים להשתתף בפרויקטים צבוריים לטובת הכלל, תדע לכלכל את צעדיה להקמת בית החולים באשדוד לטובת צבור התושבים וככל המוקדם".
בעקבות פרישתה של העמותה מהמכרז ציינו גורמים במשרד הבריאות בכלי התקשורת שייתכן שבעקבות הפרישה, גם המתמודדת השלישית, "אסותא", תפרוש מהמכרז.
משנת 2002 סוחבת המדינה את תושבי אשדוד באף, כאשר חוק שחוקק ע"י הכנסת אינו מיושם. המכרז הראשון שהוציאה המדינה בוטל עקב איש כדאיות כלכלית. כעת נראה שגם המכרז השני בדרך לכישלון. יש להזכיר שעל פי החוק שחוקק, במידה ולא יימצא זוכה במכרז, על המדינה יהיה לבנות את בית החולים באשדוד.
תגובות להתפתחויות האחרונות יעלו בהמשך...