בצבא מזהירים מפני תרחיש אימה ועיריית אשדוד חושבים על חניה
02.04.15 / 12:09
בימים הקרובים יקבלו ראשי הרשויות המקומיות את הערכת הנזק המשוער והנפגעים במידה ותידרש מערכה צבאית של צה"ל מול חיזבאללה והחמאס יחדיו. בו בזמן שהנתונים מפחידים, נמצאים עשרות אלפי דירים באשדוד בלי חדרי ביטחון וגם כשהם מבקשים לשדרג את הדירות הרעועות באמצעות תמ"א 38.... הביורוקרטיה מוציאה להם את האוויר ו/או את האפשרות להוציא את המהלך אל הפועל
על פי התרחיש שגובש בצבא, במהלך כל יום לחימה מול ארגון הטרור ישוגרו לשטח ישראל כאלף רקטות מכיוון לבנון בלבד ועוד עשרות רבות מידי יום מעזה לכיוון אשדוד והדרום.
במקרה כזה כיפות הברזל יועברו להגן על יעדים אסטרטגים משמעותיים כמו - שדה התעופה, מפעלים רגישים ומקומות שהשתיקה יפה להם. כך שהאזרחים באשדוד והדרום יהיו חשופים הרבה יותר ויאלצו להגן על עצמם באמצעות מסתור בחדרי הבטחון.
על פי התרחיש של מומחי הצבא - מספר ההרוגים עלול להגיע לבין עשרות עד מאות. כמו כן, מאות אזרחים יפצעו באורח קל, עשרות יפצעו קשה וייהרגו אזרחים בודדים.
עשרות אלפי דירות צפויות להינזק ולדירות ספורות אף צפוי להיגרם נזק כבד מאוד. מאות משפחות יפונו מבתיהן.
התרחישים מבוססים על תרחיש אמין, אך על תרחיש הקיצון –
הציפייה של גורמי הבטחון מהרשויות המקומיות היא ההכנה לגרוע ביותר.
מה שאמור להגן על אזרחי אשדוד מפני הטילים המשוגרים מעזה הם חדרי הממ"ד...אמהמה...לרוב האוכלוסייה אין ממ"ד כזה דירתם, בעיקר לאוכלוסיה החלשה.
בזכות מיזם התמ"א 38שרץ בכל הארץ (רעיון שהגה כותב כתבה זו, אך למען הסר ספק - לא עוסק בתחום ונטול כל אינטרס לקידומו), הם יכולים לשפר משמעותית את איכות חייהם מבלי להוציא אגורה מכיסם...
אך בעיריית אשדוד משום מה לא רק שלא יוצאים מגדרם כדי לבנות מערך הגנה על עשרות אלפי האזרחים שאין להם הגנה בדירה.
למרות שבבחירות לרשויות המקומיות, כל המפלגות הצהירו שנושא זה יקבל עדיפות ראשונה במעלה ולמרות שהם מקדשים את חשיבותו לעיר, בעיריית אשדוד במקום לעודד את ההתחדשות העירונית המאפשרת בין היתר, בניית חדרי ביטחון לדירים בבניינים הוותיקים...היא מתעקשת שהיזמים והדיירים הבאים לבקש אישורי בנייה ימציאו פתרונות חנייה מורכבים.
היתרי הבניה לתמ"א 38 נמרחים על פני שנתיים בממוצע ופרויקטים נוספים מתבטלים לחלוטין בגלל נושא החנייה.
באשדוד החנייה מקדשת את בטחון התושבים -
החנייה היא דבר חשוב בכל מקום כמו ברבעים הוותיקים, אך בשאלת הממ"ד ושיפור איכות החיים של הדיירים (הבניין משתדרג משמעותית, כל דירה זוכה בנוסף לממ"ד גם למרפסת מעלית, חיזוק מרעידות אדמה ועוד) אל מול מקומות חנייה – היא חייבת לדעתי, להעדיף את בטחון התושבים ואיכות חייהם על פני התעקשות אין סופית לפתרון חנייה מושלם.
מסתבר כשמדובר בכסף לקופת העירייה...היא מוכנה להתפשר באמצעות דרישת "כופר חנייה" (כסף במקום חנייה) בסך 90 אלף שקל לכל חנייה!!!
והנה, באשדוד, העיר המופגזת ביותר בישראל (כמות הטילים שחדרו את כיפת ברזל) היא גם העיר שהכי קשה ומסורבל בה בישראל להוציא לפועל את התמ"א 38 (שדרוג בניינים ישנים).
במקום להקל ולהקל ככל האפשר על היזמים והדירים במטרה שיבנו וישדרו ככל האפשר דירות רעועות, היא מקשה ככל האפשר באופן שמונע ממאות/אלפי דירות לזכות בשדרוג הדירות שבבעלותם ומאלפים נוספים בכלל לרצות להיכנס לתהליך.
בשיחה שערכתי עם ממ"ק ראש העיר, גבי כנפו, שהוא יו"ר ועדת בניין ערים, הוא הבטיח שבאשדוד הנושא יקבל מעתה דחיפה משמעותית, אך בנתיים....
הצעירים והיזמים מיואשים:
דוגמאות לבניינים שלא נבנים בגלל הבירוקרטיה העירונית ניתן למצוא אין ספור ברובעים הותיקים, אך דוגמה כואבת במיוחד היא ברובע ח', שם אמורים היו להיבנות ולהשתדרג מאות יחידות דיור: לפני כשנתיים הוקמה בעיר קבוצת רכישה לפרויקט צעירים של תמ"א 38 ברובע ח'.
חברי הקבוצה מספרים -
"לפני כשנה וחצי הובטחה לנו התחלת בנייה כחצי שנה מרגע החתימה על זיכרון דברים - עברו שנתיים ואין אפילו שום התקדמות עד עכשיו, מה גם שזה נדחה ונדחה כל הזמן והתסכול רק גובר". כך אומרת קרצמן לינה נציגת היזמים הצעירים ומוסיפה -
"העיכובים בהיתרים ובקבלת האישור הסופי תלויים בעירייה והבירוקרטיה של עיריית אשדוד לא מאפשרת לפרויקט להתקדם ולהיבנות. זה מאוד עצוב ומתסכל, בעיקר משפחות צעירות עם ילדים קטנים שלא מסוגלים לרכוש דירה במדינת ישראל כי המחירים מופרכים וגם כאשר מיזם של מתחם הצעירים יוצא לפועל, העירייה מעדיפה לעכב את הפרויקט כי זה לא משתלם להם כלכלית והם לא מקבלים כביכול תמורה ורווח. זאת אחת הערים היחידות בארץ שלא מקדמת פרויקטים של תמ"א 38 ופינוי בינוי כי הכל כאן בעייריה זה אומדן של כסף".
בפנייה לאשדוד נט הם מבקשים - "אנחנו נודה לכם מאוד אם תוכלו לשתף ולתחקר את הנושא ולהעלות אותו על מנת שאולי זה יוכל לעזור לנו ונוכל לבנות משפחה ולחיות כמו בני אדם".
פנינו אל הקבלן המבצע בשאלה מדוע הפרויקט מתעכב והתשובה שלו הייתה –בירוקרטיה עירונית ודרישות קשות בנושא תוספת חניות רבות (דרישות שהופכות את הביצוע לבלתי אפשרי).
אגב, מספר היזם שכבר בנה באשדוד לא מעט פרויקטים שהוא מיואש מהעיר והבירוקרטיה גורמת לו לרצות להפסיק לבנות באשדוד ולהעביר את הפעילות של החברה שלו לערים אחרות. (תשובות דומות קבלנו מרוב היזמים בעיר שמפחדים להזדהות בשמם פן יתקלו להם בעירייה).
הכתובת רשומה על הקיר:
אם חלילה יקרה התרחיש ממנו מזהירים כוחות הביטחון ובעקבותיו יפגעו דירים, בעירייה יצטרכו להסביר למה החנייה (או התשלום כופר לקופת העירייה) היו חשובים להם יותר מחדרי הביטחון לדיירים החשופים לטילים ללא הגנה ב- בניינים הישנים.