מדוע לעיריית אשדוד אין דין אחד לכלל אזרחיה?
22.02.15 / 15:54
באשדוד נראה כי מתקיים דין אחד לרובע החרדי בעיר ודין אחר לשאר תושבי אשדוד – עשרות רבות של שלטים מאירי עיניים בבנייני מגורים ברובע ז' המזמינים אתכם להיכנס לחניות אופנה, תכשיטים, מתנות ועוד ועוד בתוך דירות מגורים. זה לא מפריע לנו רק שאזרח אחר שמבקש לעשות אותו הדבר רק ברובע אחר - דינו מרדף, משפט קנסות כבדים!
בכל יום עומדים עשרות מאזרחי העיר למשפט מול התביעה העירונית וחוטפים על נושאים אלו ואחרים רישום של תיקים פליליים, קנסות כבדים ואף דרישה למעצרים!
לפני שנפתח בכתבה אנו מדגישים כי אין לנו תלונה כנגד בעלי העסקים החרדים שכל רצונם הוא
להתפרנס בכבוד והלוואי ויתפרנסו ככל האפשר, הבעיה החמורה העולה כאן היא באיפה ואיפה שיוצרת עיריית אשדוד בין מגזרים שונים, הכיצד אין חוק אחד באשדוד לכלל האוכלוסייה?
אותנו מטרידה האפליה, מטריד אותנו חוסר השיויון בפני החוק – האחד יירדף עד חורמה ועבור האחר יעצמו עיניי העירייה....
דמיינו לכם שהייתם מקימים עסק בדירה שלכם ומציבים שלט פרסום...כמה זמן היה עובר מרגע זה עד לרגע שקבוצת פקחים היו מתייצבים בדירתכם, רושמים לכם לכם קנס, מזמנים אתכם לבית המשפט וסוגרים לכם בכוח את העסק?
אז זהו שהתשובה באשדוד תלויה בשאלה היכן אתם מתגוררים....
העובדה היא שאם אתם מרובע ז', הסבירות היא שאף אחד לא יפריע לכם לנהל את החנות כראות עיניכם.... אבל אם תעשו זאת באחד משאר הרובעים באשדוד.....סביר להניח שתוך ימים יזנקו אליכם פקחים ויסגרו לכם את העסק מידית, אך לא לפני שתחטפו קנסות כבדים.
בכל יום, בבית המשפט באשדוד מתייצבים עשרות אזרחים לדין בגין תביעה שהגישה נגדם העירייה על עבירות תכנון ובנייה כגון אלו שברובע ז.
לו השופטים היו יודעים שהתביעה העירונית המבקשת עונשים כבדים בלהט רב וללא רחם...עושה זאת באופן סלקטיבי...סביר להניח שיחס השופטים לטענות היה אחר.
ברובעים החרדים פעילים מספר עצום של בנייני מגורים הפכו למעין מיני קניונים ובעירייה...אין תגובה, ישנה לכאורה שתיקה שבהסכמה.
הבעייה היא שכאשר פעולה זהה נעשית ברובע אחר, העירייה פועלת בתקיפות רבה.
ההסבר שדובר העירייה התבקש לתת לנו (ראה תגובה רשמית בסוף הכתבה) הוא שהם... לא יודעים על העבירות.
בסיור קצר ברובע ז' לא ניתן להתעלם משלטים מאירי העיניים של העסקים בתוך דירות המגורים (גם אם מאוד נשתדל).
מדובר כאמור על בעשרות רבות של בתי עסק מכל הסוגים ומכל המינים ובכל פינה ופינה ברובע:
חנויות מוזיקה, כלבו, וילונות, רהיטים, סלוני כלות, חנויות תכשיטים, הנעלה, כלים לבית, אופנה ועוד ועוד כיד הדמיון הטובה... לא מדובר בחנויות בודדות אלא בתופעה של ממש.
תושבי האזור אינם מכחישים ואינם מסתירים את עניין החנויות בתוך דירות המגורים כי אף אחד לא אמר להם שיש עם זה בעיה...
לפני מספר שנים הופעלו העסקים בצנעה, כידי לא לעורר את הרשויות מתרדמתם, אך אט אט גילו שדינם אחר והם, משלט קטנטן עברו לשלטים גדולים ומוארים וממספר חנויות מצומצם בשעות מסויימות, לתופעה שהפכה לגלויה ומתעצמת כאילו מדובר בפעילות חוקית למהדרין.
למה זה אמור להפריע לתושבי אשדוד שהרחק מעיניהם מתקיימת התופעה?
ישנם בעיות רבות ולא פשוטות מאי אכיפת החוק –
נתחיל בבעיה הפחות מכאיבה - ישנה פגיעה בקופה הציבורית – אם החוק היה נאכף ברובע.... אזי מיליוני שקלים היו נכנסים לקופת העירייה ממסי ארנונה לעסקים, כפי שנאלצים לשלם שאר בעלי העסקים ברחבי העיר.
קשה יותר היא הפגיעה בדמוקרטיה - מדובר באיפה ואיפה בין אזרחי העיר – לאפליה בין אילו שיש להם גיבוי פוליטי לבין שאר בני העיר.
בנוסף מדובר בפער של מאות אלפי שקלים בשנה לעסק ממוצע בין מי שהוא בעל עסק ברובע ז' לבין אחרים.
איש עסקים זעיר כגדול שירצה להקים עסק באשדוד יאלץ לשכור חנות בקניון או באחד המרכזים המורשים בעיר, שם התעריף שהוא יאלץ לשלם על שכירות יעמוד על בין 150,000 – 300,000 דמי שכירות שנתיים בממוצע לחנות ממוצעת (בת כ100 מטרים).
הארנונה לחנות תעמוד על כ 27,000 ₪ לשנה לחנות בגודל כ-100 מ"ר, בממוצע.
לעומת זאת שכירות של עסק בדירה ברובע ז' יעלה כ 50,000 ₪ בשנה שכירות לדירה בת 100 מ"ר ופחות מ4000 ₪ בשנה לארנונה.
כלומר פער עצום של כרבע מיליון ₪ בשנה בין מי שרוצה להפעיל עסק ברחבי העיר לבין מי שמפעיל עסק מדירת מגורים ברובע ז'.
יתרה מכך, צעירים אשדודים לא יכולים אפילו להתחיל להקים עסק בעיר שכן לשכור חנות בעיר במקום סביר הנה משימה קשה למי שאין מאחוריו רשת או לפחות ערבויות וסכום משמעותי להשקעה בחנות.
יתרון משמעותי נוסף נוצר לתושבי רובע ז' על פני מקביליהם בשאר הרובעים הוא בכך שהעסקים ברבעים החרדים יכולים למכור במחיר נמוך הרבה יותר ולכן בעלי עסקים רבים מאבדים לקוחות לטובת החניות ברובע ז'.
אנחנו בעד הוזלת המחירים, טוב שניתן להוזיל אותם והלוואי ויוזלו עוד , אך טוב יותר היה אם הייתה ניתנת הזדמנות זו גם לאזרחים ברובעים אחרים.
אנו לא בעד שדקווא יתחילו בעירייה להתעמר בחניות הקיימות ברובע ז' אולי טוב היה אם בעירייה היו מבטלים את כל האישומים שניתנו לאזרחים בגין עבירות זהות ובכך יוכלו לעמוד בפני האזרחים והשופטים בתחושת ניקיון כפיים.
מה החוק אומר?
עו"ד שלומי הלוי המתמחה בדיני רשויות מקומיות ומייצג אזרחים רבים תושבי אשדוד שנתבעים ע"י העיירה בגין נושאים אלו ואחרים מספר:
"ניהול עסק מכל סוג שהוא בדירת מגורים או בכל מקום אחר שלא יועד לכך ע"פ היתר הבנייה או התכנית התקפה, טעון בהוצאת היתר "לשימוש חורג" מאת הוועדה המקומית לתכנון ולבניה של הרשות המקומית.
באשדוד מעדיפים שלא לתת אישור זה אלא במקרים נדירים. כל השימושים החורגים שניתנו בעבר ברחוב רוגוזין למשל, בוטלו ולא חודשו.
עסקים זעירים שאינם "מורגשים" ואין בהם כדי לשנות את אופי הבית, לא יחייבו כל הליך רישוי או היתר כגון קוסמטיקאית שפועלת מדירתה במינון של מספר לקוחות בודד ...
מה על בעל העסק לעשות כידי לנסות ולקבל שימוש חורג באשדוד?
"מי שמבקש להקים עסק בדירת מגורים אמור לפנות ליחידת ההנדסה העירונית ולהתחיל בהליך שיכול להימשך שנתיים.
במידה והוא יזכה לאישור (וכאמור באשדוד לא מאשרים ברוב המכריע של חלקי העיר להקים חנויות בדירות מגורים) עליו לשאת בעלויות גבוהות מאד - כמו תשלום היטל השבחה.
תגובת עיריית אשדוד:
"עיריית אשדוד נוקטת מידי פעמים בצעדים לאיתור נכסים הפועלים שלא כדין, וככל שהעירייה מאתרת כאלה היא מחייבת את בעליהם בהתאם לסיווגם בצו המסים. לאחרונה נעשו מבצעים כאלה ואותרו כמה נכסים שחויבו בתשלום.
יש לזכור כי העירייה יכולה לאתר רק נכסים בולטים שיש בהם חריגה בוטה אך ללא שיתוף פעולה לא ניתן לאתר עסקים הפועלים בתוך בתים".