עוני ורווחה באשדוד – נתונים מדוח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה
20.10.14 / 23:50
מה אחוז התושבים שחשו עניים בשנה האחרונה? כמה ויתרו על מזון בעקבות קשיים כלכליים? כמה ויתרו על חימום? ואיפה אשדוד בהשוואה לערים הגדולות בישראל. נתונים מדוח הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, דוח שמתמקד בערים הגדולות בישראל מהיבטים של רווחת האוכלוסייה, עוני, רמת חיים, דיור, תעסוקה, חינוך, תאונות דרכים ועוד
הקושי הכלכלי של הפרטים ומשקי הבית בישראל בא לידי ביטוי בוויתור על רכישה של מוצרים ושירותים חיוניים, ומלווה לעתים גם בחוסר יכולת לשלם חשבונות בזמן. בסקר החברתי בשנת 2013, נשאלו שאלות בנושא חסכים חומרים וויתור על קניית מוצרים ושירותים עקב קשיים כלכליים. הנתונים המתקבלים מספקים מבט נוסף על תנאי החיים של הישראלים (בני 20 ומעלה) ומאפשרים לקבל מידע משלים למדידה המקובלת של העוני באמצעות נתוני הכנסות.
מהשוואת הנתונים בין הערים הגדולות, בנושא החסכים החומריים, עולה כי בירושלים, בדרך כלל, שיעור המוותרים על מוצרים חיוניים בשל קשיים כלכליים הוא הגבוה ביותר. שיעור זה מושפע במידה רבה ממשקלן של האוכלוסייה הערבית והאוכלוסייה החרדית בעיר. בתל אביב-יפו, ברמת גן ובראשון לציון, שיעורי המוותרים על מוצרים חיוניים בשל קשיים כלכליים, נמוכים יחסית בהשוואה ליתר הערים הגדולות.
הנתונים:
אחד מכל שבעה בני 20 ומעלה (%14.5), הרגיש עני בשנה האחרונה (כ-725.3 אלף איש). בירושלים 28% הרגישו עניים בשנה האחרונה, אחריה נמצאת בני ברק עם 15% שהרגישו עניים ואשדוד עם 14% מבני ה-20 ומעלה שהרגישו עניים בשנה האחרונה.
16% ויתרו בשנה האחרונה על אוכל בשל קשיים כלכליים. 27% ויתרו בירושלים על אוכל, כך גם בעיר רחובות. באשדוד ויתרו 18% מבני ה-20 ומעלה על אוכל בשל קשיים כלכליים.
41% מבני 20 ומעלה, כ-2.1 מיליון איש, ויתרו על חימום או על קירור מספיק של הבית. בירושלים58% ויתרו על חימום או על, בהשוואה ל-%27 בתל אביב-יפו. באשדוד ויתרו 41% מבנ 20 ומעלה על חימום או קירור הבית בשל קשיים כלכלים.
42% מבני 20 ומעלה שנזקקו לטיפול שיניים, ויתרו על הטיפול (כ-1.4 מיליון איש). 55% בירושלים ושיעור דומה בבני ברק. באשדוד ויתרו 49% מבני 20 ומעלה על טיפול שיניים בשל קשיים כלכליים.
27% מבני 20 ומעלה, כ-1.35 מיליון איש, ויתרו ב-12 החודשים האחרונים על חופשה הכוללת לינה מחוץ לבית. בבת ים ובירושלים 37% ויתרו על חופשה. באשדוד כ-25% ויתרו על חופשה בשל קשיים כלכליים.
24% מבני 20 ומעלה, כ-1.2 מיליון איש, פיגרו בתשלומי חשבונות (כגון: חשמל, טלפון, מים, גז). 37% מבני 20 ומעלה בירושלים דיווחו שפיגרו בתשלומים. באשדוד 15% דיווחו שפיגרו בתשלומים.
מפות נתונים על עוני, רווחה בחלוקה גאוגרפית באשדוד: