אשדוד נט מגיש: כללי בטיחות לחופשת הקיץ
30.06.10 / 21:55
ילדי בתי הספר היסודיים, הצטרפו היום לאחיהם הבוגרים ויצאו לחופשת הקיץ. עיקר הפגיעות במהלך חופשת הקיץ מתרחשות בבית, במקום שאמור להיות המוגן ביותר, אך לא רק. כדי לנסות למנוע את פציעה קלה כחמורה בילדים במהלך חופשת הקיץ, הביאו לנו מומחה "בטרם" - המרכז הלאומי לבטיחות ובריאות ילדים, שלל עצות והנחיות
ילדים ומתבגרים הנשארים לבדם ללא השגחת המבוגר שעות ארוכות נוטים לחוש בדידות ושעמום. מצב זה עלול להוביל אותם ללקיחת סיכונים מיותרים ועקב כך גם להיפגעות בתאונות. ילד שנשאר ללא השגחה ראויה, עלול להיחשף למקרי היפגעות שונים. לאחרונה רבו המקרים של ילדים שנפלו מקומות גבוהות כיוון שנשארו לבד, ללא השגחת אדם מבוגר; על ילדים משוטטים ברחובות העיר, משום שהאם או האב יצאו לקניות והשאירו את הפעוט לבד בבית ועל ילדים שנפגעו באופן חמור מכיוון ש"נשכחו" ברכב.
במדינת ישראל קובע חוק העונשין ( תיקון מס' 59, 2001 ): "המשאיר ילד שטרם מלאו לו 6 שנים בלא השגחה ראויה ובכך מסכן את חיי הילד או פוגע או עלול לפגוע פגיעה ממשית בשלומו או בבריאותו, דינו – מאסר 3 שנים, עשה כן ברשלנות – דינו מאסר שנה. עשה זאת במטרה לנטוש את הילד – דינו מאסר 5 שנים".
לעומת זאת במדינות אחרות כמו ארה"ב וקנדה, החוק קובע כי הגיל המינימלי בו ניתן להשאיר ילד לבד ללא השגחה הוא 10 – 13 (משתנה בהתאם למדינה ולמחוז).
המלצות ארגון 'בטרם' לציבור:
* לא משאירים ילד הצעיר מגיל 12 שנים לבד ללא השגחת מבוגר.
* דואגים להשאיר את הבית לפני היציאה ממנו ללא מפגעים בטיחותיים כדי להפחית את הסיכון של הילד להיפגע בתאונה.
* משאירים לילדים מספר טלפון שבו אנחנו זמינים.
* משאירים מספרי טלפון חשובים לקריאות חירום במקום בולט ונגיש.
* כדאי להכין לילד ארוחה מוכנה מראש .
מלמדים ילדים מעל גיל 12 הנשארים לבדם:
- שימוש בטוח במכשירי חימום, במכשירי חשמל ובגז.
- היכן יציאת החירום בבניין.
- כלים בסיסיים של עזרה ראשונה.
- לא לפתוח את הדלת לאנשים זרים.
איך תדעו שהקייטנה של ילדכם בטוחה?
החופש הגדול כבר כאן, ושוב עולה השאלה, מה עושים עם הילדים? יש מי שכבר מתכננים את הטיול לחו"ל אבל אלה שנשארים בארץ, ודאי כבר חושבים על מסגרת איכותית לילדים.
אם החלטתם לשלוח את הילדים לקייטנה זו או אחרת, אנא שימו לב ובדקו את הסדרי הבטיחות בקייטנה:
* רשיון הפעלה: ניהול קייטנה מחייב רשיון לפי חוק רישוי עסקים.
* אישורי בטיחות: הפעלת הקייטנה מותנית בקבלת אישור בטיחותי על תקינות המבנים והמתקנים.
* ציוד עזרה ראשונה: בכל קייטנה יהיה ציוד לעזרה ראשונה, לפי התקן. בכל קייטנה יהיה מגיש עזרה ראשונה. בקייטנה המונה 100 חניכים יימצא חובש. בקייטנה המונה 400 חניכים יימצא רופא בנוסף ל – 4 חובשים ורכב לפינוי נפגעים.
* מטפי כיבוי: מטפי הכיבוי יהיו בעלי תג בדיקה ויסומנו.
* מפגעים בטיחותיים: יש לבדוק שאין מפגעים בטיחותיים באזור הקייטנה: חבלים, יתדות ואמצעי תיחום אחרים יסומנו בצורה כזאת שייראו בכל מצב.
* יחס נכון של מדריכים וחניכים: תקן משרד החינוך מחייב מדריך אחד לכל 25 חניכים. ההמלצה היא שהקבוצה תהיה קטנה יותר. כשמדובר ביציאה מאתר הקייטנה, חשוב שיהיו יותר מדריכים בקבוצה.
* מי המדריכים ומה הכשרתם: האם המדריכים הם תיכוניסטים או מבוגרים יותר. מומלץ שהמדריכים יהיו מבוגרים ושעברו קורס עזרה ראשונה וקורס בבטיחות.
* מיקום הקייטנה: מומלץ שאזור הפעילות יהיה מרוחק מהכביש, מגודר, ללא פרצות, עם שער כניסה אחד השמור על-ידי מבוגר.
* מבנה הקייטנה יותאם לפעילות של ילדים כגון: מתנ"ס, גן-ילדים, מקום העבודה. מומלץ שלא לשלוח את הילדים לקייטנות מאולתרות שאין בהן מבנה מסודר, ואינו מוגן מבחינה ביטחונית ובטיחותית.
* מתקנים: יש לדאוג לתקינותם של מתקני המשחקים, מומלץ שימוקמו על משטחי חול, והרווחים בין השלבים במתקנים יהיו קטנים מראשו של ילד.
* נוהלי שתייה: מומלץ שלכל ילד יהיה בקבוק שתייה אישי. כמו כן רצוי שבמקום יהיה נוהל שתייה חופשי.
* יציאה לבריכה: יש עדיפות לבריכה מקורה או מוצלת. חשוב לברר עם המדריכים כמה זמן ימצאו הילדים בתוך המים וכמה זמן יישבו במקומות מוצלים.
* שעות פעילות: מומלץ לבדוק את השעה המדויקת בה מסתיימת שעת הפעילות של הקייטנה. מומלץ לקבל תוכנית מפורטת של שעות הפעילות במהלך הבילוי בקייטנה.
* הסעה : אם ההורים לקחו על עצמם את נושא ההסעה, ועושים הסעה משותפת למספר ילדים, יש להקפיד שכולם יהיו חגורים. הכניסה לרכב והיציאה ממנו תיעשה אך ורק מצד המדרכה.
* הסעה מאורגנת: יש לבדוק מי מסיע , מי נמצא עם הילדים בזמן הסעה, מה קורה למי שמאחר להסעה, מומלץ להמתין עם הילד להסעה ולוודא שעלה לרכב ההסעה.
* נוהגי האיסוף והפיזור של הילדים: חשוב לוודא מהם נוהגי האיסוף של הילדים אל הקייטנה והפיזור שלהם מהקייטנה, כדי שלא יהיה "רווח" שבו המדריך יעזוב את הילד וההורה טרם הגיע.הכניסה לקייטנה והיציאה ממנה תיעשה אך ורק בליווי של אדם מבוגר.
* רשימת טלפונים לשעת חירום: יש להחזיק רשימת טלפונים חשובים למקרה חירום במקום זמין ובולט (מס' הטלפונים של: משטרה, מד"א, מכבי אש ומרכז ההרעלות).
* מספרי טלפון של ההורים: יש להחזיק מספרי טלפון זמינים של הורי הילדים במקום נגיש וידוע לכולם.
הולכים עם הילדים לים ולבריכה? ככה תשמרו עליהם
ילדים קטנים מועדים יותר לטביעות ממספר סיבות. ראשית היחס בין הראש לגוף אצל ילדים קטנים גדול, ולכן מרכז הכובד גבוה יותר, לכיוון הראש, והם עלולים להתהפך בקלות לתוך דלי מים, אמבטיה, גיגית בחצר ואפילו לשירותים. פעוטות עלולים לטבוע אפילו בגובה מים של 10 סנטימטר.
טביעה מתרחשת במהירות ובדממה. בדרך כלל לא שומעים בכי או צעקות מצוקה. טביעה עלולה להתרחש בתוך שניות, ילד עלול לטבוע בפרק זמן שלוקח להוריו לענות לטלפון.
* יש לדאוג להשגחה צמודה על הפעוט בעת שהייתו במים. המשגיח חייב להיות במרחק של הינף יד מהפעוט.
* כאשר ההורה המשגיח עסוק במשהו נוסף – הילד נמצא בסיכון. בעת ההשגחה על הפעוט אין לקרוא ספר או עיתון, אין לדבר בטלפון, או לעשות כל פעילות נוספת.
* לעולם אין להשאיר ילדים קטנים לבד באמבטיה, בבריכה מתנפחת, בגיגית או בקרבת כל מקווה מים אחר אפילו לא לרגע אחד: לא על מנת לענות לטלפון או לקחת מגבת.
* יש לרוקן ממים את הבריכות הביתיות המתנפחות והגיגיות מיד לאחר השימוש, להפוך אותן ולאחסנן הרחק מהישג ידם של ילדים.
* במסגרת פעילות יום בריכה בקייטנה, מומלץ למנות את מספר הילדים בעת היכנסם למים, ובכל פרק זמן (רבע שעה) למנותם שוב.
אביזרי ציפה – אינם מהווים תחליף להשגחה
יש לזכור כי אביזרי ציפה אינם מהווים תחליף להשגחה ואף לא כאמצעי הצלה. אולם עדיין קיימת חובה להשתמש בהם במשולב עם השגחה ראויה. הם עשויים לתת אשליית ביטחון שאינה מוצדקת, ובכך הם מעלים את מידת הסכנה לטביעה.
גלגל מתנפח, המיועד לציפה במים, מסוכן במיוחד בשל העובדה כי ראשו של הפעוט גדול וכבד ביחס לגופו, כך שהפעוט עלול להתהפך עם הגלגל ולטבוע במים.
המידע בכתבה זו הוגש לכם באדיבות ארגון "בטרם" - לבטיחות ילדים. הארגון נוסד בשנת 1995 במרכז שניידר לרפואת ילדים בישראל בפתח תקווה. ארגון 'בטרם' הוא ארגון מקצועי, הפועל לקידום הבטיחות והשמירה על חייהם של כלל ילדי מדינת ישראל. 'בטרם' הוכר ע"י מדינת ישראל כגוף המוביל בתחומו.מידע נוסף תוכלו למצוא באתר האינטרנט של הארגון.
מערכת אשדוד נט מאחלת לכל ילדי אשדוד חופשה נעימה.