יתושים שמעבירים את נגיף קדחת הנילוס המערבי מתפשטים בארץ
16.08.18 / 13:52
לאור איתור יתושים נגועים בקדחת מערב הנילוס במוקדים שונים ברחבי הארץ, המשרד להגנת הסביבה קורא לכלל הרשויות ברחבי הארץ להגביר פעולות להפחתת מפגעי יתושים למען בריאות הציבור
המשרד להגנת הסביבה הוציא התרעות לרשויות והנחיות לנקיטה באמצעים מיידיים באזורים בהם נתקלו יתושים נגועים בנגיף קדחת הנילוס.
היתושים הנגועים בנגיף התגלו בבדיקות, שקיים בשבועיים האחרונים האגף למזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה בשיתוף עם עובדי משרד הבריאות, במקומות רבים בארץ, בהם קיסריה, פרדס חנה, בנימינה, מ.א. מנשה, מ.א. מטה יהודה, מ.א. גזר, מזכרת בתיה ורשויות נוספות.
המשרד להגנת הסביבה מדגיש כי הימצאות הנגיף בפריסה גיאוגרפית רחבה מצביעה על סבירות גבוהה לנוכחותו באזורים נוספים בארץ, וקורא לרשויות המקומיות ברחבי הארץ להגביר את פעולותיהן להפחתת מפגעי היתושים על ידי הרחבת פעולות הפיקוח וההדברה של היתושים שבשטחן.
ד"ר אורי שלום ראש האגף למזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה מציין כי ישנו חשש להימצאותם של יתושים נגועים באזורים נוספים בארץ וקורא לציבור לפעול להפחתת כמות היתושים ע"י ייבוש מקורות מים בשטחם, בחצרות, בגגות ובמקלטים ולהודיע לרשות המקומית על כל מפגע יתושים בשטח הציבורי. כמו-כן, יש להתגונן מעקיצות יתושים ע"י התקנת רשתות בחלונות הבית ומריחת תכשירים דוחי יתושים - בכל עת שנמצאים באזור נגוע ביתושים.
כמדי שנה בחודש אפריל בתחילת עונת היתושים פנה המשרד לכל הרשויות בארץ לפעול למניעת מפגעי יתושים בשטח הרשות, להסדיר מפגעים ולבצע פעולות ניטור, תוך שהוא מדגיש כי פעולות היום ימנעו התפרצות מחלות שונות בחודשים הקרובים.
עם קבלת דיווחים רבים ממשרד הבריאות על תחלואה של אנשים בקדחת מערב הנילוס, פנה המשרד לאחרונה שוב לרשויות המקומיות בארץ בדרישה להגביר את פעולותיהן למניעת מפגעי יתושים בשטח הרשות.
תחלואה בקדחת מערב הנילוס נגרמת על ידי נגיף המצוי בעיקר בעופות, ומועבר לאדם באמצעות עקיצת יתושים. במקרים בהם מתפתחת מחלה היא קלה ומתבטאת בחום ובכאבי ראש ושרירים. בחלק קטן מהחולים, המחלה עלולה אף להסתבך. מאחר ולא קיים חיסון לבני אדם, מניעת מפגעי יתושים היא הדרך העיקרית לשבור את מעגל העברת המחלה לאדם.
בישראל מופעל מערך בין משרדי לאיתור נגיף קדחת הנילוס המערבי על ידי ניטור הנגיף ביתושים. איסוף היתושים בשדה מתבצע על ידי המשרד להגנת הסביבה, זיהוי היתושים ובדיקות הנגיף מתבצעות במעבדות משרד הבריאות.