שוק הנדל"ן בלחץ, באשדוד היה זינוק גדול בספטמבר וירידה באוקטובר
03.12.23 / 11:46
השפעות המלחמה בעזה כבר ניכרות על שוק הנדל"ן בישראל - ירידה משמעותית בהתחלות בנייה של דירות חדשות, מחסור חמור בפועלי בניין על רקע היעדרות העובדים הפלסטינים ועזיבת העובדים הזרים, התייקרות חומרי הגלם וההובלה, הריבית שנותרה גבוהה גם בשבוע האחרון וירידה בביקושים לדיור.
לפי הלמ"ס, היקף העסקאות הגדול ביותר בספטמבר היה באשקלון, אשדוד ותל אביב, באוקטובר צנחו הביקושים לדירות בערים אלה ב-83%, 45% ו-50% בהתאמה
בשוק הנדל"ן מדברים על היקף העסקאות הנמוך לרכישת דירות בחודש אותו הם מגדירים - אוקטובר השחור.
"הענף בפני קריסה", מזהירים בהתאחדות הקבלנים ובכירים בענף התשתיות ומספרים על עשרות חברות קבלניות קטנות שקורסות ומצויות בסכנת פשיטת רגל, לאחר שנקלעו לקשיים כלכליים.
במשרד האוצר צפוי להתקיים היום (א') דיון חירום בנוגע למצב החמור שאליו נקלע הענף. המשבר מוגדר על ידי בכירים בממשלה כקשה ביותר שידע הענף זה עשרות שנים.
נשיא התאחדות הקבלנים בוני הארץ, ראול סרוגו. אומר: "יש הרבה מאוד חברות נדל"ן ידועות, חלקן ציבוריות, שנמצאות במצב של פגיעה פיננסית בצל המלחמה. המקרה של חנן מור (חברת בנייה גדולה שקרסה) הוא רק הסנונית הראשונה. עוד לפני המלחמה הוא כבר היה במצב לא טוב בגלל עליית הריבית.
יש לא מעט יזמים שחושבים 10 פעמים אם לקנות מגרשים ולייצר התחלות בנייה נוספות. חלק מהם כנראה יקרוס, ואז השאלה הגדולה תהיה לא רק האם הרוכשים יקבלו את הדירות בזמן - אלא האם הם יקבלו את הדירות בכלל. אם הממשלה לא תדאג עכשיו להקל על הענף, אנחנו נראה פה דרמה אמיתית. אנחנו רואים את הבנקים שמקשיחים את התנאים ליזמים שזכו במכרזי רשות מקרקעי ישראל (רמ"י). חברות גדולות שעדיין לא שילמו את התקבול על הקרקע עושות חשבון אם לשלם או לבקש להמתין כי אין כרגע אווירה של רכישה. האם ענף הבנייה ישרוד את האירוע? היום יש יותר סיכוי מאי פעם שהוא יקלע לקריסה רחבה".
הדרישה של הקבלנים מהממשלה היא ו- לפעול מידיית להבאת עשרות אלפי עובדים זרים עוד החודש, ולהכין תוכנית כיצד מחזירים לעבודה את העובדים הפלסטינים מיו"ש בצורה הדרגתית ובטוחה. עוד יתבעו הקבלנים להקל על תזרים המזומנים של היזמים על ידי דחייה ופריסת תשלומים על הקרקע והפיתוח במכרזים שנסגרו וטרם שולמו ובמכרזי הקרקע הפתוחים של רמ"י.
כמו כן, תועלה תביעה להוציא את שוק הדיור מהקיפאון ולעודד ביקושים אשר יובילו להאצת הענף וגידול בהתחלות הבנייה, ולהפחית בחזרה את מס הרכישה לדירות עבור משקיעים ל-5%.
ירידה בביקושים לדירות
הקיפאון ברכישת דירות, שהחל עוד בטרם המלחמה, העמיק באופן טבעי בתחילת אוקטובר. סקר שערך מכון גיאוקרטוגרפיה מעלה כי בחודש האחרון חלה ירידה של עשרות אחוזים בביקושים לדירות, בעיקר בערים המטווחות, שלפני המלחמה דווקא היו הכי מבוקשות. מסתבר שאשדוד החלה בתנופה של מכירות שנעצרה.
כך, בזמן שלפי הלמ"ס, היקף העסקאות הגדול ביותר בספטמבר היה באשקלון, אשדוד ותל אביב, באוקטובר צנחו הביקושים לדירות בערים אלה ב-83%, 45% ו-50% בהתאמה.
"מי ששוקל לעבור דירה, צמצם בימים אלה את מספר היישובים שבהם הוא מחפש נכס. אם לפני המלחמה הוא חיפש דירות ב-2-3 יישובים, הרי שכעת הוא מרכז את החיפושים בממוצע ב-1.5 יישובים", אומרת ד"ר רינה דגני, יועצת כלכלית אורבנית ומבעלי קבוצת גיאוקרטוגרפיה שערכה את הסקר.
דרור אוהב ציון, מנכ"ל ובעלי חברת דרא שיווק נדל"ן אומר -"התחלנו את שנת 2023 בירידה במכירות בגלל הריבית הגבוהה, חודש ספטמבר היה חודש של חגים, ובזמן שהתכוננו ליום שאחרי – הגיע אוקטובר השחור, ואילו הירידה בביקושים לדירות שצנחה ב-90 חוז. עכשיו אנחנו מתחילים להרגיש התאוששות, נובמבר טוב יותר מאוקטובר בהיבט הזה, אבל היקף העסקאות עדיין נמוך ב-50% לעומת נובמבר אשתקד. בכל זאת, ביחס לאוקטובר אנחנו רואים שיפור עצום, ומאחר שהיזמים חייבים למכור, הם הראשונים שיודעים להגיב לשוק, למשל באמצעות מבצעי מימון, הלוואות מסובסדות וכו'. אבל ככל שתימשך הלחימה, ועדיין נישאר בסביבת ריבית גבוהה, ההשפעה תהיה קשה על חלק מהחברות".
רוני כהן, שותף ומנכ"ל חברת אלדר שיווק נדל"ן, מחזק את הדברים. "אנו רואים עלייה של 58% בביצוע עסקאות בנובמבר ביחס לאוקטובר, בזמן שבהשוואה של אוקטובר לעומת ספטמבר ראינו ירידה של 65% ברכישות. החשש הגדול הוא שמאחר שענף הבנייה נשען בעיקר על עובדים פלסטינים, שנעדרים לחלוטין מעבודה בבניין, אנחנו עולים לראות עיכובים במסירת דירות ואפקט שרשרת על כל הענף".