סטודנטים באשדוד: "החשש שרבים ינשרו בעקבות משבר הקורונה"
09.05.20 / 05:09
נפגעים נוספים בעקבות משבר הקורונה הם ציבור הסטודנטים, שרבים מהם איבדו את מקור פרנסתם ואחרים שחוששים מהפער שנוצר בלימודים בעקבות המשבר. הסטודנטים באשדוד הצטרפו למאבק הארצי: "על הממשלה לדאוג להקמת קרן סיוע לסטודנטים שנפגעו מהמשבר לפני שיהיה מאוחר מדיי". סטודנט תושב העיר משתף: "לא אשקר שלא עבר לי בראש לפרוש בגלל המצב"
השבוע יצאו סטודנטים מכל רחבי הארץ להשמיע זעקתם בעקבות הפגיעה שהם חווים בשל משבר הקורונה. לטענתם, הממשלה שכחה את הסטודנטים מאחור, בזמן שרבים מהם נמנו בין הראשונים שיצאו לחל"ת ואיבדו את עבודתם, ללא כל סיוע או מענק מצדה של הממשלה.
אל המחאה הצטרפו גם סטודנטים תושבי העיר שחווים את המשבר כמו גם יתר הסטודנטים ברחבי הארץ, כשהחשש הגדול המרחף מעל ראשם מתבטא בנשירה המונית מהלימודים האקדמאיים בשל מצוקה כלכלית או פערים לימודיים שנוצרו בעקבות המשבר.
"כולנו מכירים בעובדה שהמשק נסגר כבר בתחילת המשבר" – אומר שגיא אלמקייס (27), יו"ר אגודת הסטודנטים סמי שמעון באשדוד. "אבל האקדמיה המשיכה ללמד מרחוק וזה יצר לא מעט קשיים כלכליים בקרב סטודנטים שאיבדו את פרנסתם ופערים בלימודים".
"הסטודנטים, שמרביתם עובדים בד"כ במשרות חלקיות או בעבודות מזדמנות, היו הראשונים שנשלחו לחל"ת ואיבדו את מקור הפרנסה" – הוא מוסיף, "ובניגוד ליתר האזרחים משום מה לא מגיע להם מענקים וסיוע מהממשלה".
בשונה ממה שנהוג לחשוב, לסטודנטים רבים יש התחייבויות ולא כולם זוכים לעזרה מההורים בשכר הלימוד הגבוה, במגורים או בהוצאות השוטפות, מה שמקשה עליהם עוד יותר להתמקד ולהתרכז בלימודים שגם כך נוצרו בהם פערים בשל הלמידה המקוונה מרחוק".
כך למשל במקרה של רובי לב (27), סטודנט שנה א' בהנדסת מכונות, שאיבד את עבודתו בעקבות המשבר ומתקיים כבר חודשיים ימים מקצבת נכות שמקבל בעקבות תאונת עבודה. "לא אשקר שלא עבר לי בראש לפרוש לתקופה מסוימת, לפחות עד שאצליח לעמוד שוב על הרגליים" – הוא מספר לאשדוד נט.
"חוויתי את המשבר בצורה קשה מאוד, איבדתי את העבודה ואני חי עם ההורים שלי שנמנים בקבוצת הסיכון לנגיף. שניהם פנסיונרים והם עוזרים במה שהם יכולים, אבל זה לא תמיד מספיק".
רובי אינו היחיד בסירה ולא אחת לדבריו הוא נתקל בסטודנטים המעודדים את חבריהם להחזיק מעמד ולא לוותר. "עליי לשלם את שכר הלימוד בעוד מספר ימים כשאין לי הכנסה" – הוא אומר. "מקום העבודה שלי, אם הוא ייפתח, זה רק בעוד חודש וחצי ואת הכסף שחסכתי ללימודים בינתיים פתחתי כדי שאוכל להתקיים. מה שכן, ייאמר לזכות המכללה שהם לכל אורך הדרך מחפשים דרך לסייע במקומות שהמל"ג אינו משפיע ומחליט".
קסניה קופיל (26), סטודנטית שנה ג' להנדסה כימית שתכננה לעבור דירה עם בן זוגה ונשארה לשלם את ההוצאות. "אני מפחדת שבסוף ניפול בין הכיסאות" – היא אומרת. "אני כן רואה השתדלות של הנהלת המכללה והמרצים, אבל גם הם לא יכולים לתת מענה כולל והרבה סטודנטים עלולים לשלם את המחיר".
לדבריה, לא מעט קורסים נדחו, מעבדות בוטלו ושיטת הלימוד מרחוק יוצרת פערים משמעותיים בלימודים. "החשש שניאלץ לחזור על קורסים ולשלם עליהם שוב" – היא אומרת, "מה שעלול למרוח את התואר על פני הרבה יותר זמן מהמתוכנן ולעכב את היציאה של הסטודנטים למשק".
"בגלל זה יש היום פחד גדול לקראת המבחנים בחודש הבא ולא ברור האם תהיה התחשבות במצב" - היא מוסיפה. "אני מאמינה שאולי הארכת הסמסטר בחודש ודחיית המבחנים תעזור לסטודנטים להיערך אליהם מחדש, בתקווה שנחזור לשגרה עד אז".
במטרה לתת מענה לסטודנטים בימי המשבר, באגודת הסטודנטים סמי שמעון באשדוד הקימו חמ"ל לפניות ומענות. "אני יכול לומר שהיו מקרים בהם סטודנטים פנו לאגודה בבקשה לסיוע בסל מזון לחג ואחרים שאין ברשותם מחשב או אפשרות לרכוש אחד כזה ללמידה מרחוק" – מספר אלמקייס, יו"ר אגודת הסטודנטים.
"מי שנרתם לסייע הייתה דווקא עיריית אשדוד" – הוא מוסיף. "אני חייב לומר לזכותה של הנהלת המכללה, שהיו קשובים ופעלו באופן מיידי לסייע בכל פנייה שהגיעה אליהם. לא ספק מגיע להם הרבה יותר ממילה טובה על כך".
לדבריו של אלמקייס האגודה מקיימת קשר הדוק עם התאחדות הסטודנטים הארצית ומעורבת בכלל ההתרחשויות במסגרת המאבק. "האצבע מופנית כלפי הממשלה שצריכה למצוא פתרונות לאוכלוסיית הסטודנטים כמו גם ליתר הציבור" – הוא אומר. על הממשלה לדאוג להקמת קרן סיוע לסטודנטים במצוקה שנפגעו מהמשבר, לפני שיהיה מאוחר מדיי".