נלחמים בשיניים - מסעדות הפועלים שמנסות לשרוד את הסגר
29.09.20 / 15:57
בימים כתיקונם, בסיור במסעדות הפועלים בעיר בשעות הצהריים תמצאו אותן מלאות עד אפס מקום - עכשיו, אחרי שפיטרו לפחות 50% מכוח העבודה, בעלי המסעדות מנסים להחזיק מעמד עד יעבור זעם. "נלחמים בשיניים להחזיק את הראש מעל המים", סיפר אחד מהם לאשדוד נט. דוכני מזון רבים אחרים פשוט סגרו את המקום, בתקווה לפתוח אחרי שננצח במלחמה נגד נגיף הקורונה
הסגר הראשון שהיה בעקבות נגיף הקורונה הביא לפיטורים רבים במשק, עסקים רבים קרסו ולא נפתחו עד אחרי ההקלות. אלה שכן שרדו, ממש בכוחותיהם האחרונים, ניסו להתאושש בחודשים שחלפו מאז נפתח המשק. אך מכת המוות מגיעה שוב בצורת סגר שני על ישראל - במסעדות ודוכני המזון נאסר לתת שירות טייק אווי ורק במשלוחים.
רבים לא יכולים לעמוד בגזירה החדשה. מדובר בעיקר בדוכני המזון של האוכל העממי, שם גם כך המחירים נמוכים, ולהוסיף לזה גם דמי משלוח במציאות של משבר כלכלי, כאשר כל אחד חושב טוב טוב לפני שהוא מוציא את השקל מהכיס. יש כאלה שהחליטו לסגור את המקום ולא לספוג עוד הפסדים, אחרים מתפללים שהמדינה תדע לפצותם ואולי הם עוד יחזרו ויפתחו את המקום עד יעבור זעם.
סיירנו הצהריים במקומות שהיו אמורים להיות מלאים בסועדים - והלב נצבט, לראות ולשמוע על ההתמודדות הקשה בימים אלה.
הזקנה ברובע ב' באשדוד -
מקום שמושך אליו רבים מכל רחבי הארץ, המקום שזכה לביקורים של מבקרי המזון הבכירים בארץ שליקקו אצבעות, נותר שומם מאז תחילת הסגר. מאמא רחל, מי שאחראית על הבישול המרוקאי האותנטי והכל כך טעים, נמצאת בביתה ומתפללת שהקורונה תחלוף במהרה.
"אמא לא עובדת בסגר, אין לנו משלוחים. המצב לא נעים וממש קשה לה", מספרת הבת תמי. "מקווים שזה ייגמר כמה שיותר מהר ונחזור ונפעיל את המקום".
מפגש החברים ברובע ב' -
רומן, בעל דוכן המזון המהיר הותיק ברובע ב', מספר על ירידה בעבודה של כמעט 80%. "עתה תלוי בהורים, בגיל שלנו", אומר רומן בצער. על הפיצוי מהמדינה הוא אומר: "זה בקושי נותן לכסות את ההוצאות של העסק".
עוד מוסיף ואומר רומן לאשדוד נט: "זו המציאות שנקלענו אליה לצערי, חבל מאוד. העסק שלי נמצא באויר הפתוח, יש ריחוק. הרבה מאוד שוטרים מסתובבים פה ומלחיצים את האנשים. גם במשלוחים, אני רואה שזה לא כמו בדרך כלל, אנשים פוחדים להוציא כסף ואני מבין אותם לחלוטין".
מסעדת הפועלים מרלו ברחוב העבודה -
אלעד, הבעלים של מסעדת הפועלים מרלו ברחוב העבודה, נאלץ לפטר כמעט את כל העובדים. הוא ושוטף כלים נשארו לתפעל את המסעדה, שבימים כתיקונם מלאה בשעות הצהריים.
"אלוקים יודע איך אנחנו מתמודדים. היינו צוות של חמישה עובדים, היום נשארנו אני ושוטף הכלים", מספר אלעד לאשדוד נט. "נקווה לעבור את זה, נקווה לטוב".
הירושלמי, מסעדת פועלים עכשווית -
עידן, הבעלים של מסעדת הירושלמי ברחוב העבודה, מספר על אי וודאות. "יש לנו ירידה של 70% בלקוחות, כמו שאתה רואה, הכל מקופל פה", הוא אומר. עוד מספר עידן על קיצוץ של 50% בצוות העובדים. "אני כל יום קם בארבע וחצי בבוקר כדי לחסוך בעובדים. אין לי מאיפה לשלם להם, מחזיק בשיניים את הראש מעל המים. מאוד קשה".