מה קורה עם בניית הקריה האקדמית באשדוד?
02.12.21 / 10:59
עשר שנים אחרי הבשורה הראשונה על אישור הקמת המבנה הראשון של האונברסיטה באשדוד, בשטח עדיין רק חול וחול. בינתיים האוניברסיטה הפכה לקריה אקדמית להנדסה של סמי שמעון, אך גם לאחר הנחת אבן הפינה - עדיין לא ניתן היתר בנייה לפרויקט. חבר המועצה עו"ד אופיר לסרי, העלה הנושא בשאילתא במועצה, ולדבריו, החלום נראה רחוק מאוד, אם בכלל
אחרי הבטחות, תחרויות עיצוב כאלה ואחרות וספין על אישור המבנה הראשון של האוניברסיטה, החלום שבאשדוד תוקם אוניברסיטה - נראה רחוק מאוד מהעין.
אוניברסיטה OUT קריה אקדמית IN:
עיריית אשדוד פירסמה בשנת 2015 מכרז להקמת "קריה אקדמית" ברובע המיוחד, צמוד לבית החולים. השטח בגודל של כ- 45 דונם, אמור להכיל את מבני הקריה האקדמית, או בשפה ברורה יותר - מכללה להנדסה שתעביר את מכללת סמי שמעון ממקומה הנוכחי למקום החדש.
על מגישי ההצעות לעמוד בתנאי סף שקבעה עיריית אשדוד, ואשר מבהירים היטב כי אוניברסיטה לא תוקם באשדוד.
בין תנאי הסף: בעל ניסיון קודם בהקמת מוסד אקדמי המכשיר מהנדסים לתואר מוכר ע"י המל"ג.
עוד תנאי שמפורט בתנאי המכרז הוא כי המציע מקיים לימודי תואר שני בהנדסה במוסדותיו, אך אין התחייבות כי לימודים שכאלה יתקיימו בקריה האקדמית באשדוד.
תוך כמה זמן מהזכיה אמורה הייתה לקום הקריה האקדמית?
הזוכה במכרז צריך היה, כך על פי המכרז המקורי, להגיש בקשות להיתר עבור המבנה הראשון תוך 15 חודשים מההודעה על זכייתו. שנתיים אחרי קבלת ההיתר הראשון, אמור להיות מוכן המבנה הראשון בו יתקיימו לימודי הנדסה.
כמו כן, על פי המכרז המקורי, התחייב הזוכה כי לאחר השלמת המבנה הראשון, יקים במקרקעין מבנים נוספים בסדרי גודל דומים לזה של המבנה הראשון, כאשר מדי חמש שנים מיום מתן טופס 4 למבנה הראשון - יושלם מבנה נוסף (כולל קבלת טופס 4 עבור המבנה הנוסף). המבנים הנוספים ישמשו כחלק מהקריה האקדמית. סה"כ מתוכננים לקום בקריה כ-10 מבנים.
שלוש שנים חלפו מהנחת אבן הפינה - בשטח דבר לא זז
לאחר זכיית סמי שמעון במכרז שפירסמה העירייה, ולאחר אישור ההסכם במועצת העיר, התקיים טקס רב משתתפים להנחת אבן הפינה לקריה האקדמית.
ההבטחות להקמת קריה אקדמית מתקדמת שוב חזרו, אך מלבד הנחת אבן הפינה, דבר בשטח לא זז - ורק לאחרונה החלו עבודות תשתית ברובע המיוחד.
שאילתא של חבר המועצה אופיר לסרי - איפה האונברסיטה
חבר המועצה עו"ד אופיר לסרי, פנה בשאילתא לראש העיר, וביקש לדעת מה קורה עם הקמת המבנה הראשון של האוניברסיטה. "אין צורך להכביר מילים בדבר נחיצותה של אוניברסיטה בעיר אשדוד", מסביר לסרי, "מדובר במוסד אקדמי חשוב ביותר אשר אמור לשרת עשרות אלפי סטודנטים מהעיר והסביבה ולהוות מקור לפיתוחה של העיר והפיכתה לעיר סטודנטיאלית על כל הנובע מכך, כמו גם ההשפעות החיוביות על העיר, למשל, נוכחות ומגורים של סטודנטים, יצירת שכונות עירוניות ותוססות שבהן יהיה שילוב אידיאלי של מגורים, מסחר, בילוי ופנאי, ופעילות תרבותית ענפה המשליכה על דימוי כלל העיר ותושביה, בנוסף, הסטודנטים הם צרכנים של פנאי, תרבות וספורט, ומעודדים היווצרות שוק לפעילות שכזו, מה שממשיך ותורם לפיתוחה הכלכלי והתדמיתי של העיר ומחזק הקמת עסקים קטנים ומוקדי בילוי משמעותיים".
לאור זאת הוא מבקש לדעת מראש העירייה, מדוע מאז 2012 מועד אישור הקמתו של המבנה האוניברסיטאי הראשון באשדוד ובחלוף 9 שנים הוא לא הוקם? כמו כן, מתי לאחרונה התקיים דיון בראשות ראש העירייה או נציגים מטעמו עם המועצה להשכלה גבוהה בנושא הקמתה של אוניברסיטה באשדוד.
תגובת ראש העיר לשאילתא של חבר המועצה - "קום תקום קריה אקדמית בעיר"
במועצת העיר הוקראה תגובת ראש העיר, ד"ר יחיאל לסרי, לפנייתו של חבר המועצה לסרי. "מראשית כהונתי כראש עיר עת קידמתי תכנית להפקעת שטח מיזם פרטי, לטובת הקמת קריה אקדמית בעיר, אני פועל במרץ מול הועדה לתכנון ותקצוב מטעם המועצה להשכלה גבוהה ומול המועצה להשכלה גבוהה, לקדם בינוי קריה אקדמית בעיר".
ראש העיר ממשיך ומגיב: "אין מדובר במהלך מהיר או קל... וכמו שהצלחתי להביא להקמת בית החולים לאחר מאבק, כך אני קובע שקום תקום קריה אקדמית בעיר".
בהמשך ממשיך ומציין לסרי היכן עומד כעת פרויקט הקמת הקריה האקדמית: "בשבוע שעבר נדרשתי לנושא במסגרת ביקורה של שרת החינוך, אשר הביאה לבקשתינו את היועצת הבכירה שלה לענייני השכלה גבוהה. בפגישה הצגתי ביחד עם חברי הנהלת המכללה ומנהל ההקמה של הקמפוס באשדוד, את הצורך בהכרה ובאישור לקמפוס נפרד. השרה הייתה קשובה לבקשה והבטיחה לבחון בחיוב". לדברי ראש העיר, הגשת הבקשה להיתר נמצאת בישורת האחרונה ותוך מספר חודשים יצא היתר הבניה למבנה הראשון.
חבר המועצה עו"ד אופיר לסרי: "אוניברסיטה תקום אולי בדור הבא, כך משתמע מהתשובה שבכלל מכווונת למכללה להנדסה ואולי עוד פקולטה וחצי אם בכלל, ולא מבנה אוניברסיטאי עם מגוון רחב של פקולטות כיאה וכמוצדק בעיר של למעלה מ 250,000 תושבים. משום מה אנחנו תמיד אחרונים בתור".