מהשבוע הבא: עובדים יידרשו להציג תו ירוק או להיבדק פעמיים בשבוע, על חשבונם
29.09.21 / 18:44
ועדת החוקה של הכנסת אישרה היום (ד') את תקנות התו הירוק גם לעובדים במוסדות בריאות, רווחה ובמקומות הפועלים לפי התו בתחום הפנאי. התקנות ייכנסו לתוקף ביום שלישי הקרוב (5.10.2021), על מנת לאפשר זמן התארגנות למקומות העבודה
לפי התקנות החדשות, עובדים אשר באים במגע עם מטופלים, מקבלי שירות או קהל הלקוחות, יידרשו להציג תו ירוק קבוע או להיבדק בבדיקה מהירה פעמיים בשבוע, על חשבונם. זאת, כאשר עד כה חובת התו חלה על הלקוחות, אולם לא על העובדים.
בתקנות מוצע לקבוע כי עובד לא ייכנס למקומות העבודה שעליהם חלות התקנות אם לא הציג אישור תו ירוק המעיד על כך שהוא מחלים או מחוסן או הציג אישור על תוצאה שלילית בבדיקת קורונה מיידית מ-84 השעות (שלושה וחצי ימים) שקדמו למועד הצגת התוצאה.
המשמעות של הוראה זו היא שעובד שאין לו תו ירוק, יידרש לשתי בדיקות מיידיות מדי שבוע על חשבונו כדי להיכנס למקום העבודה.
ההגבלה חלה על מוסדות הבריאות שמפורטים בתקנות ובהם: בתי חולים, מרפאות, מוסדות לטיפול במשתמשים בסמים ועוד, מוסדות הרווחה - בתי אבות, בתי דיור מוגן, מסגרות חוץ-ביתיות לקטינים ועוד, וכל מקומות העבודה שנקבעה לגביהם בתקנות הגבלת פעילות שפתיחתם לציבור מותנית בהצגת תו ירוק או תוצאה שלילית בבדיקת קורונה - מכוני כושר, מסעדות, אטרקציות, אירועי תרבות ועוד.
יודגש כי הדרישה לתו ירוק או לתוצאה שלילית לא תחול לעניין עובד שהמעביד שלו קבע לגביו שאינו בא במגע עם מטופלים, מקבלי שירות או קהל הלקוחות במקום העבודה.
יחד עם זאת, הממשלה נענתה לדרישת יו"ר הוועדה, ח"כ גלעד קריב, לבטל בשלב זה את הסנקציה הפלילית על הפרת התקנות עד להסדרת האפשרות לאכוף את התקנות באמצעות קנסות מנהליים כפי שנעשה בשאר התקנות מכוח חוק הקורונה הגדול. כמו כן, הושגה הסכמה על מתן מענה בימים הקרובים לפניות של מעסיקים לקבלת פטור במקרים חריגים מן התקנות.
עוד התחייבה הממשלה להפיץ בימים הקרובים הנחיות למעסיקים ביחס להתמודדות עם עובדים שאינם בעלי תו הירוק המסרבים להיבדק.
יו"ר הוועדה, ח"כ גלעד קריב, אמר היום בהמשך לאישור התקנות החדשות כי "התקנות מהוות עליית מדרגה מהותית בהרחבת השימוש במנגנון התו הירוק, לראשונה בתחום דיני עבודה ומקומות עבודה. ככל שמגיעים למרחבי זכויות יותר מהותיים כמו זכות הפרנסה שמעוגנת בחוק יסוד חופש העיסוק, נטל הפיקוח הפרלמנטרי של הוועדה גובר. הנגזרות העיקריות הן הצורך בהעמקת הביסוס האפידמיולוגי והאכיפה".