כיצד יצביעו קהל דוברי הרוסית באשדוד?
16.10.18 / 15:15
מי בנוי לחלוטין עליהם? מה ההבדל בין הציבור המבוגר לצעיר? מי השחקנים הרשאיים שמשחקים במגרש שלהם? מה שיקול ההצבעה שלהם והאם כבר לא חשוב להם שהראש דובר רוסית?
כ55 אלף בעלי זכות הצבעה דוברי רוסית, במצב של כ 60% - 65% אחוזי הצבעה, כ 35,000 מהם יצביעו בפועל בבחירות הקרובות לרשות המקומית באשדוד.
כפי שכבר ניתחנו כאן באשדוד נט, הציבור שהוגדר בעבר "רוסי" והוא כבר מזמן ישראלי לחלוטין ולכל דבר. מהבחירות הקרובות ניתן להגדיר אותו "כציבור חילוני" אשר מצביע ברובו לפי שאלת האג'נדה של המפלגה או המועמד ולא לפי מוצאו. יוצאים מן הכלל הם מי שלא דוברים עברית ובעיקר הדיירים בהוסטלים/דיור מוגן. עבורם שאלת השפה היא קריטית. אלו שלא דברי עברית יצביעו רובם ככולם עבור כצנלסון/גיטרמן ואלי נכט והשאלה הפתוחה - כיצד יצביעו דוברי הרוסית הצברים ואלו שכבר ותיקים בארץ?
מניתוח 4 סקרי עומק של 1 מינה צמח, 2 מאגר מוחות וגיאוקטוגרפיה שהוזמנו ע"י המפלגות באשדוד עולה כי אלו הם השחקנים העיקריים בתוך ציבור דוברי הרוסית באשדוד:
שמעון כצנלסון:
מי שמושך כיום את מירב הקולות בציבור דוברי הרוסית הוא שמעון כצנלסון שמציג קמפיין אנטי חרדי ואלטרנטיבה לשלטון הקיים והוא צפוי לגרוף מקהל זה בלבד כ מ20,000 קולות למועצת העיר ולמעלה מכך לראשות העיר, מה שיעניק לו בסיס של 6 מנדטים קשיחים ו20% לראשות העיר רק מהבסיס של קהל זה ומכאן הוא עובד קשה כדי למשוך עוד כ 10000 קולות לראשות מהותיקים שיביאו אותו ל כ 30% לראשות איתם הוא מקווה לעלות לסיבוב שני מול לסרי.
אלי לחמני:
במקביל מי שפועל למשוך אליו קולות מציבור חבר העמים הוא אלי לחמני שאכן מצליח בתקופה האחרונה להוות אופציה מעניינת ללא מעט יוצאי חבר העמים, בעיקר להתמודדות על ראשות העיר ופחות למועצת העיר. לחמני שעומד בממוצע הסקרים בין 15-18% לראשות העיר, מבין שכדי לעלות לסיבוב שני מול לסרי הוא צריך לעקוף את כצנלסון. הסיכוי שלו לעשות כן הוא במידה ויצליח למשוך ממנו למעלה מ 6000 קולות שיעברו אליו. לחמני מבין זאת והוא משקיע לא מעט משאבים בכיוון זה.
בוריס גיטרמן:
גיטרמן שועל בחירות ותיק נפגע קשות בקדנציה הנוכחית מכך שמילא פיו מים בתקופת מחאת השבת. ציבור דוברי הרוסית קושר אותו כחלק אינטגראלי מלסרי ובסקרים הוא יורד מהמנדט, כלומר לא נכנס למועצת העיר. אולם גיטרמן המשופשף בונה על קבוצות כוח שידעו להביא אלפי מצביעים מהדיור המוגן/הוסטלים (כ 17 ברחבי העיר), אך שם יחכו להם גם הפעילים של כצנלסון עם אוטובוסים משלהם להביא בדיוק את אותם בוחרים.
אם לגיטרמן יש קבוצת כוח שהוא שומר עליה בכיס, אזי זה לאט בא לידי ביטוי בסקרים ויתכן שיפתיע עם מערכת ארגון משומנת כדי לשרוד קדנציה נוספת במועצת העיר.
אלי נכט:
נכט עשה המון רעש בתקופה האחרונה באמצעות פרובוקציות המזהירות מהתחרדות העיר, בציבור המסורתי/דתי הזדעזעו אבל קהל דוברי הרוסית דווקא לא. נכט רוצה להיכנס למועצת העיר עם מנדט – זה היעד שלו ולשם כך הוא זקוק ל 3500 קולות שרובם ככולם יגיעו מיוצאי חבר העמים, בעיקר הצעירים שביניהם. על פי הסקרים נראה שהוא בדרך למימוש המטרה.
הלביאות:
לא מעט מיוצאי חבר העמים אוהבים את הלביאות ונראה שגם הן מהוות אופציה לציבור שמחפש נבחרי ציבור בעלי השכלה גבוהה, דעות ליברליות ורעננות והלביאות שברשימתן נשים בעלות תואר דוקטור, מהנדסות, הייטקסטיות, משפטניות ועוד מדברות אליהם.
על פי הסקרים נראה כי בעיקר הצעירים נוטים להצביע לרשימה החדשה והמפתיעה שכל הסקרים מנבאים לה 2 מנדטים ומעלה.
בניתוח הסקרים ניתן לראות מגמת הצבעה בקרב הצעירים דוברי הרוסית שבוחרים כצנלסון או לחמני לראשות בהעיר ובלביאות למועצת העיר.