הממשלה אישרה את התוכנית הכלכלית להפחתת יוקר המחייה
20.02.22 / 18:46
לפי התכנית, הסבסוד לצהרונים למשפחות במעמד הביניים באשכולות 4-5 יגדל ב-2,500 ש"ח לשנה באופן מיידי, מענק העבודה לעובדים בשכר נמוך יוגדל והמכסים על מגוון מוצרים יבוטלו. בתוך כך, הממשלה אישרה גם את העלאת שכר המינימום ב-54 אגורות לשעה השנה. כל הפרטים בידיעה
הממשלה אישרה היום (א') את התוכנית להפחתת יוקר המחייה של משרד האוצר בהיקף של 4.4 מיליארד שקל. במוקד התוכנית שורת צעדים שאמורה להגדיל את ההכנסה הפנויה, להפחית את נטל יוקר המחייה ממשפחות עובדות ועובדים בשכר נמוך.
בתוכנית ישנם שני סעיפים המחייבים חקיקה שהם הטבות המס למשפחות צעירות עובדות עם ילדים בגילאי 6-12, והגדלת מענק העבודה למשתכרים שכר מינימום. הצעות החוק יגיעו לאישור הכנסת בימים הקרובים.
בתוך כך, הממשלה אישרה היום את העלאת שכר המינימום ב-54 אגורות לשעה השנה, כאשר שכר המינימום יעלה בהדרגה ל-6,000 שקל עד סוף שנת 2025 בחמש פעימות. תיקוני החקיקה יגיעו לוועדת העבודה ושם צפויים שינויים.
אז מה כוללת התכנית הכלכלית?
הטבת מס למשפחות צעירות עובדות
משפחות עובדות שמשלמות מסים ייהנו מנקודת זיכוי נוספת לכל אחד מבני הזוג בשנת 2022, עבור כל ילד בגילאי 6-12. שווי ההטבה במשפחה שבה שני בני הזוג עובדים, מגיע עד ל-5,352 שקל בשנה לכל ילד. מההטבה צפויים ליהנות כ- 530 אלף הורים משלמי מסים.
לדוגמה, משפחה עם שני ילדים בגילאי 6-12 שבה שני ההורים מרוויחים שכר ממוצע, תזכה להטבת מס בגובה של כ-10,500 שקל בשנה, שהם כ-875 שקל בחודש.
הגדלת הסבסוד לצהרונים למשפחות במעמד הביניים באשכולות 4-5
סבסוד תכנית "ניצנים" לצהרונים לילדים בגילאי 3-8 יגדל באופן מידי בסך של כ-2,500 שקל לשנת לימודים לכל ילד, למשקי בית באשכול חברתי-כלכלי 4 ו-5.
כך, משפחה עם שני ילדים בגילאי 3-8 בצהרונים באשכולות החברתיים הרלוונטיים תחסוך כ-5,000 שקל בשנה. מההטבה ייהנו כ-60 אלף ילדים.
הגדלת מענק עבודה לעובדים בשכר נמוך
כ-300 אלף העובדים הזכאים למענק עבודה (מס הכנסה שלילי) יקבלו תוספת חד פעמית של 20% למענק בגין עבודה בשנת 2022. סכום התוספת הממוצעת עומד על 800 שקל בשנה לכל עובד ויכול להגיע עד ל-1,700 שקל בשנה לאימהות לשלושה ילדים. על מנת להקל על הזכאים גם מבחינה תזרימית, ישולמו מקדמות בחודש יולי בגין המענק המשוער.
כמו כן, במסגרת התוכנית גובשו צעדים להפחתת יוקר המחייה:
ביטול הבלו על הפחם
בשל עליית המחירים החריגה שהתרחשה בעולם במחירי הפחם, משרד האוצר מפחית באופן חד פעמי לשנת 2022 את הבלו על הפחם. הצעד ימתן את העלייה בתעריף החשמל למשקי הבית, העסקים והתעשייה. המשמעות למשק בית טיפוסי תהיה מיתון העלייה בכ-2.4%. זאת, לצד מחויבות הממשלה לגמילה משימוש בפחם וצמצום השימוש בדלקים מזהמים בשנים הקרובות. ביטול הבלו על הפחם דורש אישור של מליאת רשות החשמל.
הפחתת מכסים רוחבית על מגוון מוצרי מזון
הפחתת יוקר המחיה בתחום המזון על ידי ביטול מכסים והגדלת מכסות פטורות באופן שיאפשר הוזלה של מוצרי ייבוא ויגדיל את התחרותיות של המשק הישראלי. התכנית כוללת את ביטול המכס על בשר בקר, דגי ים, מזון מן הים, שימורי טונה, נקניקים, רטבים, פירות יבשים, עוגות ועוגיות וקמח. בנוסף יורחבו באופן משמעותי המכסות הפטורות שיחולקו במכרז מחיר מינימום לצרכן בשמן זית, ביצים ודבש. הסעיף דורש את חתימת שר האוצר והוא נמצא בתהליך אישורים.
ביטול מכסים על מגוון מוצרי צריכה, מוצרי תעשיה וחומרי גלם לבניה
ביטול רוחבי משמעותי של מכסים בשנת 2022 בסך של כמיליארד שקל על מגוון מוצרי צריכה, מוצרי תעשיה וחומרי גלם לבניה. המוצרים כוללים בין היתר: מוצרים לבית ובהם ריהוט, כלי אוכל, מוצרי טקסטיל, שטיחים, תחבושות היגייניות, אופניים חשמליים ועוד; חומרי גלם ומכונות לתעשייה; חומרי גלם לענף הבניה; ציוד רפואי; וחלקי חילוף לרכב.
ביטול המכסים צפוי להביא לירידת מחירים לצרכן והגדלת הפריון למפעלים בתעשייה בשל הוזלת עלויות חומרי הגלם. בנוסף, ביטול המכס צפוי להקל על יבואנים מקבילים ויאפשר גם להם להנות מהפטור ממכס ללא הצגת תעודות מקור.
הפחתת המכסים בענף הבניה צפויה להביא לירידה במחירי הדירות, זאת בדגש על דירות באזורי הפריפריה שבהן מחיר הדירה מושפע כמעט באופן מלא מעלות בניית הדירה. הסעיף דורש את חתימת שר האוצר והוא נמצא בתהליך אישורים.
הקמת ועדה להפחתת הריכוזיות והגברת התחרות בענף המזון
תוקם ועדה להפחתת הריכוזיות והגברת התחרות בענף המזון. הוועדה תמפה את שוק המזון, השחקנים, נתחי השוק, רמת הרווחיות, רמות המחירים ומיזוגים ורכישות שנעשו בשנים האחרונות תוך השוואה למדינות מפותחות בעולם. הוועדה תמליץ על צעדים אקטיביים להפחתת הריכוזיות והגברת התחרות, ואף על תיקוני חקיקה ככל שיידרשו.