המלצות מד"א לקראת חג החנוכה
17.12.19 / 09:21
שמן רותח, נרות חנוכה, סופגניות, מטבעות שוקולד ואפילו סביבונים – כדי שגם השנה מנהגי חג החנוכה ימשיכו להסב לכולנו רק שמחה והנאה, חשוב לנהוג בזהירות ולתת תשומת לב, בעיקר לקשישים, אנשים עם בעיות בליעה, תינוקות וילדים
לתלמיד מוסד חינוכי בבת ים, בן 11, היה בחודש שעבר נס חנוכה של ממש, עוד לפני החג. הוא אכל סופגנייה והחל להיחנק.
למרבה המזל, במקום נחכה חובשת רפואת חירום במד"א ליהי גבריאלוב, שזיהתה כי מדובר בחסימה מלאה של קנה הנשימה, וביצעה בילד תמרון היימליך, עד שמפיו יצאה חתיכת סופגנייה. הוא חזר לנשום ופונה על ידי צוות מד"א לבית החולים, כשהוא בהכרה מלאה ובמצב טוב.
מנכ"ל מד"א, אלי בין: "מדי שנה בחג החנוכה פועלים צוותי מד"א לטיפול בפגיעות הנובעות מהסכנות האורבות בחג. גם השנה יעמדו כוחות מד"א בהערכות מיוחדת לקראת חג החנוכה, על מנת להגיע במהירות ולהעניק טיפול רפואי במידת הצורך.
בכדי להימנע מאסונות מיותרים, אני קורא לציבור לתת תשומת לב מיוחדת לקשישים, לילדים קטנים ולאנשים עם בעיות בליעה, ולהקפיד על כל כללי הזהירות, אשר יכולים לסייע לשמור על חייכם ועל חיי הילדים שנמצאים בחופשה. אני מאחל לכולם חג אורים שמח ובטוח".
חנוכייה והדלקת נרות:
• הדלקת הנרות תתבצע בחנוכייה המיועדת לנרות חנוכה, כשהיא יציבה ושלמה. אין לעשות שימוש בחנוכייה לא יציבה, מאולתרת או העשויה מחומרים דליקים, דוגמת חנוכיות שהוכנו לנוי כחלק מפעילות בגן או בבית ספר.
• החנוכייה תוצב על משטח יציב ובלתי דליק כגון שיש. יש להימנע מהצבת החנוכייה על משטח שאינו מבודד מחום ודליק, דוגמת מפה, ניירות או עיתונים או בקרבת וילונות.
• אין להתהלך עם חנוכייה דולקת.
• יש להימנע מלהשאיר את החנוכייה חשופה לרוח, שעלולה להפיל את הנרות ולגרום לשריפה. כמו כן, יש למנוע מצב בו רוח תעיף חומר דליק לכיוון הנרות, כמו וילונות, ניירות, מפת שולחן וכדומה.
• יש להרחיק חנוכיות, מצתים וגפרורים מהישג ידם של ילדים.
• חל איסור מוחלט להשאיר נרות דולקים ללא השגחת מבוגר.
• על מנת למנוע כווית בפנים, יש להקפיד להרחיק את ראשם של ילדים וילדות בעלי שיער ארוך מהחנוכיות, בזמן ההדלקה ולאחריה.
במידה ונתפסה אש בבגדיו של אדם יש להרחיק אותו ממקור החום, ולגלגל אותו על הקרקע. מומלץ להיעזר בשמיכה כדי לחנוק את האש, ולהזעיק באופן מידי את מד"א בטלפון החירום 101 או באמצעות יישומון "מד"א שלי", המאתר את מיקומכם המדויק.
עד להגעת כוחות מד"א, יש להסיר את בגדיו של הנפגע ולשטוף את האזורים הפגועים בהרבה מים זורמים פורשים (אין להשתמש במים קרים, קרח או משחות).
מאכלים מטוגנים:
• בזמן השימוש בשמן חם יש להשתמש בלהבות האחוריות (הרחוקות יותר) של הכיריים, להשגיח על הכלי לכל אורך הטיגון ולהרחיק ילדים מהאזור.
• יש להפנות את ידית המחבת פנימה, כדי שילד לא יוכל לתפוס בה, ועל מנת להימנע מהיתקלות בידית המחבת והפיכתה.
• אין לשפוך מים על שמן בוער. במידת הצורך יש לכסות את הסיר או הכיריים במגבת רטובה.
• מומלץ שלא לחמם סופגניות במיקרוגל מכיוון שהריבה מתלהטת בשניות ויכולה לגרום לכוויות. יש להיזהר גם מנגיעה בסופגניות או לביבות שחוממו מחדש בידיים חשופות, משום שהשמן שנמצא בהן עלול לגרום לכוויות.
במקרה של כוויה מקומית - יש לשטוף במים זורמים. אין למרוח חומרים מסוגים שונים המחריפים את סכנת הזיהום ואין לפוצץ שלפוחיות, מאותה סיבה. יש להזעיק את מד"א בטלפון החירום 101 או באמצעות יישומון "מד"א שלי".
מניעת חנק:
• בצק הסופגנייה עלול להיות מסוכן לתינוקות, ילדים, קשישים ולאנשים הסובלים מבעיות בליעה. לכן, יש לחתוך את הסופגנייה לחתיכות קטנות, ולהשגיח בזמן האכילה.
• הרחיקו לגמרי מילדים עד גיל 5 סביבונים קטנים, מטבעות וכן מטבעות שוקולד.
במקרה חנק, אם הנפגע מסוגל לדבר או להשתעל, יש לעודד אותו להשתעל בלבד, ובמקביל להזעיק את צוותי מד"א.
אם הנפגע אינו מסוגל לדבר, אינו משתעל או שאינו נושם, יש להתקשר למספר החירום 101, ולפעול לפי הנחיות החובשים והפראמדיקים במוקד מד"א.
מומלץ להוריד לטלפון הסלולרי את יישומון "מד"א שלי", דרכו ניתן, בלחיצת כפתור, ליצור קשר עם החובשים והפראמדיקים במוקד החירום 101 של מד"א, כשבמקביל מועבר למוקד מיקומכם המדויק. בנוסף, אפשר להזין ביישומון מידע רפואי חיוני אודותיכם מבעוד מועד.