אשדוד 2023 - למה לפתע כל אחד המועמדים יכול לזכות בראשות העיר? תתפלאו לקרוא
09.06.23 / 10:11
באשדוד נוצר מצב מיוחד מאוד בו מועמד שיקבל למשל רק 14% מקולות הבוחרים לראשות העיר, ימצא את עצמו כראש העיר... איך זה יכול להיות אתם שואלים?! אז זהו שכן - קראו על מציאות שיכולה להתרחש בקלות בעיר אשדוד בעקבות הסיטואציה המיוחדת שנוצרה
-
הבחירות לרשויות המקומיות בישראל וכמובן באשדוד, צפויות להיערך ביום שלישי, 31 באוקטובר 2023, כאשר ביום זה יתקיים יום שבתון במשק. יעמדו לבחירה בפני התושבים 2 פתקים – פתק 1 לרשימות למועצת העיר ופתק 1 לשאלה מי יהיה ראש העיר.
ראש העיר יהיה זה שיקבל לפחות 40% ובתנאי שאף אחד לא קיבל יותר ממנו קולות.
באשדוד נכון לעשיו, מתמודדים 7 מועמדים לראשות העיר ומאחר וזה הרבה מאוד יחסית, הקולות צפויים להתפזר ויש סיכוי גבוה שאף אחד לא יעבור את רף ה40% ולכן יתקיים שבועיים לאחר מכן, ביום שלישי, 14 בנובמבר 2023, סיבוב שני לבחירה בין שני המועמדים שצברו את מירב הקולות בסיבוב הראשון.
מה יקרה בסיבוב שני, אם יהיה?
אם המצב באשדוד יישאר כמו שהוא – כלומר 7 מועמדים, זה אומר שכל אחד מה7 יכול לפתע להיבחר ולהיות ראש עיר, גם אם זה נשמע לכם כרגע הזוי ובלתי אפשרי.
למה?
כי בקונסטלציה הנוכחית אפשר שמועמד שיקבל רק 14% למשל מהקולות בסיבוב ראשון, יבחר בסיבוב שני לראשות העיר.
איך זה ייתכן – בואו נייצר דוגמה אפשרית בעיר אשדוד –
המתמודדים באשדוד נכון להיום הם כאלו שיש להם אחיזה כזאת או אחרת בציבור וכל אחד מהם יודע להביא בסיס מסויים של קולות:
ראש העיר המכהן, יחיאל לסרי (מוביל בכל הסקרים ויש לו בסיס תומכים מוצק) סגן ראש העיר שמעון כצנלסון (קיבל בבחירות קודמות 25% ויש לו בסיס תומכים מוצק) , ראש האופוזיציה אלי לחמני (קיבל בבחירות הקודמות - 24% ויש לו בסיס תומכים מוצק), חברת המועצה הלן גלבר (התחזקה מאוד בחודשים האחרונים ויש לה אחיזה בשטח ובסיס תומכים מוצק), סגן ראש העיר אלי נכט (נהנה מבסיס קהל תומכים מוצק אותו הוא כבר החל להרחיב) , ברק סרי (נהנה מתמיכה של גורמים בעלי השפעה בעיר) , וחבר המועצה חנוך דרך ארליך (מתחיל אומנם מאפס אבל בונה על קהלים שרוצים משהו חדש וימשכו אותו למעלה ל15% פלוס) .
סיטואציה לדוגמה לתוצאת הבחירות באשדוד (אפשר לשחק עם המספרים איך שרוצים אבל הרעיון הסביר שיהיה הוא ש60% פלוס מהקולות יתפזרו בין מקום שני לשביעי):
המקום הראשון מקבל – 35%
מקום שני – 14%
מקום שלישי – 13%
מקום רביעי – 13%
מקום חמישי – 10%
מקום שישי – 9%
מקום שביעי – 6%
במקרה כזה – גם מעומד שנחשב זניח, יוכל למצוא את עצמו עולה לסיבוב שני עם 14% מול המועמד החזק יחסית עם 35% ועדין יכול לנצח אותו.
מי יבחר עכשיו בסיבוב שני?
תשובה – כל הקלפים נטרפים מחדש!
מתחילים דילים בין אלו שיצאו מהמשחק. מי שהצביע למועמד אחד ישקול מחדש את הצבעתו.
מה שהכי ישפיע הוא ששיעורי ההצבעה בסיבוב שני הם נמוכים יחסית, יהיו רק 2 מועמדים שמתמודדים ראש בראש זה מול זה על ראשות העיר וגם אין בחירות של הרשימות למועצה (ולכן יש פחות שדוחפים לצאת ולהצביע) , אין יום חופש , הקלפיות נפתחות רק בשעות הצהריים וזו לא אותה אווירת החג של יום הבחירות הגדול.
ישנם תושבים שבסיבוב הראשון ימכו במועמד שלא עלה לסיבוב השני ומכאן הסיבוב השני לא יעניין אותם, או שההצבעה למועצת העיר הייתה חשובה עבורם יותר מההצבעה לראשות העיר – בשורה התחתונה – אחוז הצבעה נמוך יחסית.
השילוב של הקלפים שנטרפים מחדש ושהמועמד השולי לפתע מקבל לגיטימציה ציבורית פלוס אחוז ההצבעה הנמוך, יכול לגרום לכך שאשדוד תתעורר בבוקר של 15 לנובמבר עם ראש עיר שלא האמינו שהוא יכול להיבחר.
אז לכל מי שהיה פסימי למועמד זה או אחר – צאו ללמדו שבפוליטיקה כמו בפוליטיקה - אין דבר כזה שאין דבר כזה