דעה אישית - אשדוד לא נקייה
15.08.16 / 17:53
תושבי העיר עייפו מרחובות מלוכלכים, עייפו מלשוחח עם המוקדנים החביבים במוקד עירוני 106. במשך שנים ארוכות, מקומות מרכזיים בעיר פשוט מלוכלכים באופן שלא ניתן להשתמש במרחב הציבורי בעודו כזה.
-
מאת תמי אברהמי
סביבה נקייה תורמת לאיכות חיים ולרווחה, ומחזקת את תחושת השייכות והמחויבות לקהילה ולעיר. סביבה מלוכלכת מעודדת המשך נורמה של לכלוך, יוצרת תחושת ניכור כלפי המקום, גורמת למחלות ולזיהומים ומרחיקה תיירים ומבקרים. בנוסף לכך, שטח ציבורי מלוכלך ומוזנח מושך אלימות ופשע, כפי שהוכח ע"י תיאוריית "החלונות השבורים" של ווילסון. תחזוקת הניקיון והסדר במרחב העירוני מצמצמת מקרי השחתה ואלימות נוספים ומונעת הידרדרות במצב האלימות והפשיעה. ובמילים אחרות – האם אתם רוצים סביבה בטוחה יותר? ביטחון אישי ברחובות? תדאגו לדרוש סביבה נקייה. וכמובן לשמור עליה.
האומנם פרויקט הפרדת הפסולת עתיר התקציבים הוביל לשינוי?
יעידו רחובות העיר גדושי האשפה, כי העיסוק בניקיון נדחק לשוליים. הרחובות, חופי הים, צדי הדרך והפארקים הציבוריים נותרו מלוכלכים וזרועים בדלי סיגריות, בקבוקי פלסטיק, שקיות ניילון ושאר ירקות.
מעל 50 מיליון שקלים בוזבזו לריק במטרה לעודד הפרדת פסולת בבתים. המיזם נכשל כישלון חרוץ, והותיר את אותותיו עד עצם היום הזה בדמות פחי אשפה אשר "מעטרים" כל מדרכה צפופה ממילא. הפרויקט – נכשל; הסירחון – נותר בעינו והתגבר. סכום אדיר שיכול היה לשפר את תחום החינוך לאין ערוך בעיר – נזרק לפח הזבל. פשוטו כמשמעו.
וכי לא ידענו שמיזם הפרדת הפסולת יחרוץ כישלון? ידענו כולנו!
וכי איך פרויקט, אשר משפיע כל כך על חיי היומיום של כל תושב בעיר יתממש הלכה למעשה אם התושב כלל לא היה שותף לתהליך?
איך תושב, אשר התעורר בבוקר בהיר אחד לשינוי מהותי כל כך בשגרת חייו, ישתף פעולה עם הממסד, כאשר לא נענו שאלותיו? בעיותיו לא קיבלו מענה ולא ניתנה לו כלל במה להשמיע את דבריו. הסתיימו להם הימים, שבהם השלטון התעורר בבוקר, שינה סדרי עולם, בזבז הון ציבורי מבלי לתת דין וחשבון והדברים המשיכו לזרום.
אנחנו בעידן חדש וחיובי(!) לפיו אנשים רשאים ויכולים להביע את עמדתם ואת דעתם על כל פרויקט שמשפיע על סדר יומם, והחלטות הרות גורל כאלו ראוי שיתקבלו בשיתוף ציבורי מלא ולא ב"כאילו". במקרה הזה נראה היה שהפרויקט נעשה בצורה פזרנית ובזבזנית ופעל כנגד התושבים ולא בעדם. בטח לא בשיתופם.
ברחבי העולם חקרו את תחום הניקיון באופן יסודי וגיבשו מספר עקרונות משותפים למען הצלחת תחום הניקיון במרחבים הציבוריים: הנהגה, תיאום פעולות, הכנת תכנית אסטרטגית לפעולה, מחקר שמזהה מפגעים עיקריים, התנהגות ועמדות, הגדרת יעדים להפחתת פסולת ומעקב התקדמות.
באופן כללי, אין אבטיפוס של אדם שמלכלך. אנשים מכל המגזרים, גילאים וסביבות מגורים – מלכלכים. מה שכן אפשר להגיד הוא שאם הסביבה נקייה – אנשים ילכלכו הרבה פחות. ובכלל, הדרך היעילה ביותר למימוש סביבה נקייה תמיד היא לטפל במפגעים בעודם קטנים, על מנת שלא יגיעו מפגעים גדולים יותר. אם הסביבה נקייה, אנשים יתביישו ללכלכך אבל אם כבר מלוכלך? אז מה כבר ישנה עוד בקבוק אחד שיושלך לרחוב?
אז מה הפתרון? לנקות! לדרוש מהעירייה שתמלא את תפקידה הבסיסי והוא לנקות את רחובות העיר.
תושבי העיר עייפו מרחובות מלוכלכים, עייפו מלשוחח עם המוקדנים החביבים במוקד עירוני 106. במשך שנים ארוכות, מקומות מרכזיים בעיר פשוט מלוכלכים באופן שלא ניתן להשתמש במרחב הציבורי בעודו כזה. כיכר סיגל ברובע ה', רבעים ב' ו-ג' – כמעט בכל פינה, כיכר הסיטי, פארקים ציבוריים כמעט בכל יתר הרבעים ועוד.
הנהגת העיר חייבת להציב את הנושא בראש מעייניה ולטפל במפגעים כל הזמן.
תושבי העיר דורשים פתרון למצב הקיים! תושבי אשדוד דורשים נ-י-ק-י-ו-ן!